‘Consument proeft geen verschil in bruinbrood of volkoren’


Het brood gebruikt bij het smaakonderzoek van Normec Foodcare. Links een snee bruinbrood, rechts volkorenbrood

Onderzoek -  Veel Nederlanders zien volkorenbrood als de gezondste optie , maar niet als de lekkerste. Vergelijkend smaakonderzoek in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum laat zien dat dit onterecht is. Als mensen bruin en volkoren proeven geven zij geen significant verschil aan.

Het onderzoek werd gedaan in de aanloop naar de jaarlijkse Week van het Brood, die door het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) van 22 tot en met 28 januari wordt gehouden. In deze week laat de bakkerijsector zien dat volkoren niet alleen veel gezondheidsvoordelen biedt, maar ook heel smakelijk is. De meest gegeten broodsoorten op het moment zijn volkoren (55%) en bruine boterhammen (43%). Het smaakonderzoek werd gedaan door Normec Foodcare.

Kleine stap

Er zit een verschil in de samenstelling van volkorenbrood en bruinbrood. Bruinbrood maken bakkers van meel: een combinatie van bloem en volkorenmeel. Niets mis mee, maar volkorenbrood is nog gezonder. Volkorenbrood wordt namelijk gemaakt van 100% volkorenmeel. De hele graankorrel wordt gebruikt, van kiem tot zemel, en bevat daarom de meeste voedingsstoffen. In het onderzoek werden verschillende smaakaspecten van brood getest. Van de (versheid van de) geur, totale smaak, sterkte van de smaak en droogheid/klefheid tot de knapperigheid van de korst en de nasmaak. Het enige significante verschil zat ‘m in de nasmaak, die werd iets beter beoordeeld bij bruinbrood. Linda van Zonsbeek, Kennisspecialist Voeding & Gezondheid bij het NBC: “Switchen van bruin naar volkorenbrood is dus echt een hele kleine moeite. En het levert ook nog gezondheidswinst op”

Bron: NBC/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws





© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid