Elf ziekenhuizen gaan vaart maken met gezonde voeding


Online ondertekening intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’ / Foto bij: Ernst-Jan Brouwer Ziekenhuis Gelderse Vallei

Zorg – Elf ziekenhuizen, verenigd met andere partijen in de Alliantie Voeding in de Zorg, gaan versneld inzetten op gezonde voeding. De partijen willen via het project Goede Zorg Proef Je samen een voorschot nemen op de doelstellingen over gezonde voeding in ziekenhuizen in het Nationaal Preventieakkoord.

De ziekenhuizen hebben woensdagochtend daarvoor de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’’ getekend, waarin ze verklaren in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Gezonde voeding in ziekenhuizen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.  De partners in het akkoord streven naar een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers in 2025 in de helft van alle ziekenhuizen en in 2030 in alle ziekenhuizen.  ‘We willen een samenleving in Nederland waarin het voor mensen makkelijker is de gezonde keuzes te maken’, aldus Miriam Haagh, voorzitter van de thematafel Overgewicht van het Nationaal Preventieakkoord.

Goede zorg proef je

In het project Goede Zorg Proef Je werkt de Alliantie Voeding in de Zorg aan het realiseren van deze doelstelling uit het NPA, met ondersteuning van VWS. ‘Bij het behalen van de doelen is de inzet van maatschappelijke partners en de overheid onmisbaar’, zegt Menrike Menkveld, directeur van de Alliantie Voeding. ‘We zijn dan ook trots dat de 11 ziekenhuizen vandaag de intentieverklaring hebben getekend. Zij lopen vooruit op het in het preventieakkoord gestelde doel. Hun streven is om al in juni 2022 een gezond voedingsaanbod te hebben’.

De voorhoede

De ‘voorhoedeziekenhuizen’ zijn van mening dat ziekenhuizen een voorbeeldrol hebben in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. Perifere ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen en academische ziekenhuizen, vanuit alle hoeken van Nederland, zijn onderdeel van de voorhoede.

Het gaat bij de voorhoedeziekenhuizen om Amsterdam UMC (locatie AMC en Vumc), Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, MaastrichtUMC+, Martini Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Radboudumc, Tergooi en Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Voedingsziekenhuis waar al enkele jaren ervaring is opgedaan met het project Goede Zorg Proef Je.

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsNog eens zeven dagattracties starten met gezonder aanbod

Leisure - ARTIS, Madurodam, het Openluchtmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Dinoland, Steinerbos en Ballorig hebben de Ambitie van Gezond Uit ondertekend, meldt het JOGG. Met het initiatief Gezond Uit werkt JOGG samen met dagattracties, die hun bezoek een gezonder voedingsaanbod willen aanbieden tijdens een dagje uit.

Lees bericht

‘Een gezonder frisaanbod in ziekenhuizen, start met juiste automatenaanbod’

Frisdranken - De frisdrankautomaat verwijderen is de oplossing voor een gezonder leefpatroon van patiënten en bezoekers in een ziekenhuis. Deze indruk werd gewekt naar aanleiding van berichtgeving over de belofte van elf ziekenhuizen die het aanbod eten en drinken op de locaties versneld gezonder willen maken. Een goed streven, alleen hoeft daarvoor de frisdrankautomaat niet weg.

Lees bericht

ProFri: ‘Cafetaria’s straks dupe van gezondheidsbeleid’

Politiek - Vakvereniging ProFri is beducht dat de overheid symboolpolitiek gaat bedrijven met de cafetaria’s en vreest een te eenzijdig gezondheidsbeleid. “Want terwijl ons aandeel in kilocalorieën nog geen half procent is, lijkt het er op dat de kleine bedrijven straks wel het kind van de rekening gaan worden.”

Lees bericht


‘Ziekenhuizen komen in de problemen zonder steun’

Zorg - De financiële ‘gezondheid’ waarmee het merendeel van de ziekenhuizen 2020 is gestart, is waarschijnlijk niet genoeg als financiële buffer voor de extra kosten door COVID-19 en het tijdelijk stopzetten van de reguliere zorg. Zonder de compensatieregeling zoals overeengekomen met de zorgverzekeraars begin juli, zullen de meeste ziekenhuizen over 2020 in de rode cijfers belanden.

Lees bericht

Consument kiest vaker suikerarme frisdrank

Frisdrank - Consument blijkt suikerarme keuzes in frisdranken vaker te omarmen.  Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten een jaar voorlopen op de afspraken zoals die zijn vastgelegd  in het Nationaal Preventieakkoord.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid