Foodservice trekt aan door toenemend bezoek


Marktanalyse – Nederlanders brengen langzaamaan weer vaker een bezoek buitenshuis, zoals aan detailhandel, horeca, vervoer en werk. In periode 7 (meting vier weken tot en met week 28, midden juli) lag het aantal bezoeken nog maar 7% lager dan dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers zijn afkomstig van het 4-wekelijkse Shopper monitor Visit report van Datlinq, het grootste Out-of-Home continu onderzoek in Nederland dat per kanaal, per product, per moment en doelgroep uitspraken kan doen. Jaarlijks worden hiervoor 10.000 personen representatief voor Nederland van 18 t/m 75 jaar over hun buitenshuis bezoek en consumptiegedrag worden ondervraagd.

De bezoekers buitenhuis liggen cumulatief nog wel lager. Voor de periode vanaf de lockdown midden maart tot midden juli nog op 27 procent lager, maar dat is vooral omdat tijdens de grotendeels sluiting van alle horecalocaties alle bezoeken op min 40 procent zaten. Exclusief detailhandel en sport ligt het aantal bezoeken in P7 op -21%, de helft lager als de -38% cumulatief.

90% weer naar werk

In de vier weken van P7 zijn ook de bezoeken aan het werk weer redelijk genormaliseerd. De bezoeken op het werk kwam uit op 92% ten opzichte van de bezoeken van vorig jaar. Voor onderwijs geldt zelfs dat er meer bezoeken waren dan vorig jaar zodat totaal catering in P7 op een bescheiden min van -16% uit komt (incl. inflight en zorg).

Herstel horeca

Waar horeca in het begin tijdens de lockdown op een -80% stond is dit nu in juli teruggebracht naar -27%. De fastservicebedrijven en restaurants komen nog net boven de -20% op resp. -18% en -17%. Verblijfsrecreatie (inclusief hotels) zit zelfs op een plus van +27% ten opzichte van vorig jaar. Het zijn de evenementen en de leisure-activiteiten die momenteel sterk achterblijven.

Vervoer naar -20%

Openbaar vervoer en de treinen zijn niet de treinen die voor de meeste groei zorgen. Het openbaar vervoer blijft op een -50% zitten, gelijk aan het cumulatieve cijfer. Het is met name de auto die +30% hoger uitkomt. Een cijfers dat in lijn ligt met de verblijfsrecreatie en het binnenlands toerisme.

Thuisbezorging blijft hoog

Thuisbezorging blijft onveranderd hoog. Na een piek van bijna 11% in P5 blijven thuisbezorgmaaltijden met 6% op een ongekend hoog niveau liggen. Dit betekent dat  6% van alle avondmaaltijden een thuisbezorgmaaltijd is. Ongeacht of die maaltijd telefonisch of online is besteld. Het cijfers is wel exclusief de afhaalmaaltijden. Ten opzichte van dezelfde periode 2019 is dat een factor 2,5 vaker dat een avondmaaltijd wordt besteld.

Voor meer informatie neem contact op met Rien de Koning, dekoning@datlinq.com, 06-29563296.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Aantal bezoeken buitenshuis nog boven niveaus eerste lockdown

Analyse – De Horeca – inclusief de segmenten  fastservice, vervoer en catering - liggen tezamen -38% lager in P11 (week 41 tot en met  week 44),  in vergelijking met de zelfde periode in voorgaande jaren. Cumulatief gezien tot en met periode P11 is dit -33%. In p4 en P5 lag dit gemiddeld op -56%.

Lees berichtHoreca verliest met kerst 400 miljoen aan retail bij sluiting

Analyse – Als de restaurants dicht moeten blijven met de kerstdagen verliest deze horecatak rond de 400 miljoen aan omzet aan de supermarkten. 30% tot 40% daarvan (gemiddeld 35%, red.) is de inkoop eten en drinken. En bij sluiting van de horeca wordt dit gekocht in de retail. Dat is becijferd door data-analist Rien de Koning van Datlinq.

Lees bericht

Rutte spreekt steun uit aan horeca en zoekt naar openingsmogelijkheden

Politiek – Minister-president Mark Rutte heeft in een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn steun uitgesproken aan de ondernemers en medewerkers in de horeca en aangegeven dat hij in gezamenlijkheid met de sector wil kijken naar gefaseerde openingsmogelijkheden in december. Voor eind volgende week neemt hij een beslissing over de opening van de horeca voor kerst.

Lees bericht


Bluezone zegt het coronavirus in restaurants te doden

Technologie – Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar testen tonen het aan, een gepatenteerde technologie van Middleby Corporation zou de lucht van binnenruimte tot bijna 100% zuiveren van virussen, waaronder ook corona. De ontwikkelaar van het filterloze luchtzuiveringssysteem, dat is ontwikkeld voor het Amerikaanse leger, zou 99,9995% van alle virussen en andere verontreinigingen binnenshuis vernietigen.

Lees bericht

Horecaondernemers verliezen door corona 18% aan inkomsten

Onderzoek – Restaurant en café-eigenaren hebben sinds de lockdown  gemiddeld € 12.182 minder op hun rekening bijgeschreven gekregen. Dat komt neer op een inkomensdaling van 18%. Dat heeft bank Knab op basis geanonimiseerde transactiedata weten te becijferen. Café-eigenaren zijn met een daling van 24% verreweg het hardst getroffen.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid