Foutje in bijschrift Van Gogh’s schilderij leidt tot gerecht bij Feu


Het gerecht 'Rode kool met Knoflook' bij restaurant Feu in Utrecht

Horeca – Chef Ernst De Witte van restaurant Feu in Utrecht heeft een gerecht gecreëerd op basis van Van Gogh’s schilderij ‘Rode kolen en uien’. Niet op basis van rode kool en uien, maar op basis van ‘Kolen en knoflook’. Hij had namelijk ontdekt dat er een foutje stond in het bijschrift van het schilderij. Het waren namelijk geen uien, maar knoflookstronken op het schilderij.

De Witte melde zijn ontdekking een half jaar geleden bij het Van Gogh Museum en na onderzoek door het research team rectificeerde het museum het bijschrift. Dit gaf de chef inspiratie voor in de keuken en creëerde een gerecht op basis van het nu hernoemde schilderij: ‘Rode kolen en knoflook’. De naamsverandering werd eigenlijk alleen door dagblad Trouw opgepakt, die er in februari dit jaar melding van maakte in een artikel over Feu. De Witte van restaurant Feu: “Ik keek naar een mooi schilderij van Van Gogh, met daarop afgebeeld rode kolen en knoflook. Maar toen ik daarnaast op een bordje keek, stond daar ‘Rode kolen en uien’”. De Witte had sterk het idee dat het ging om knoflook en benaderde het Van Gogh Museum. Die nam de bevindingen van de chef-kok serieus en schakelde het researchteam in om het te laten onderzoeken. Het bleek juist te zijn en dus werd de naam van het schilderij van Vincent van Gogh officieel veranderd van ‘Rode kolen en uien’ naar ‘Rode kolen en knoflook’.

Gerecht

De chef-kok vond dit zo leuk dat hij de keuken in dook en een gerecht heeft gebaseerd op rode kool en knoflook. In zijn open-vuur-restaurant Feu in Utrecht pronkt het gerecht van gepofte knoflookcrème, gestoofde en gegrilde rode kool en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse op het menu. Erbij wordt een bier geschonken (het restaurant werkt met 6-gangen bierpairing), ook gebrouwen met venkelzaad en absinthium. Voor de echte Van Gogh kenner geen vreemde combinatie: Absinth was immers van Gogh’s favoriete drank.

Bron: Feu/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Aardappelmerk CêlaVíta nieuwe partner Van Gogh Museum

Museum – Aardappelmerk CêlaVíta en Van Gogh Museum in Amsterdam gaan een partnership aan. Basis voor de samenwerking staat het beroemde schilderij De aardappeleters van Vincent van Gogh en de inspiratie het werk van Van Gogh heeft voor vele mensen. De samenwerking gaat in de oogstmaand september van de nieuwe aardappelen van start. Een week later opent de nieuwe...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid