‘Geld en tijdgebrek belemmeren mensen duurzamer te leven’


45% van de Nederlanders gebruikt restjes van een maaltijd om een andere maaltijd te bereiden, zoals soepen of smoothies

Onderzoek – Vrouwen leven hun duurzame gewoontes meer na dan mannen, hoewel mannen van zich zelf vinden dat zij duurzamer bezig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Daarnaast blijkt dat mensen graag duurzamer willen leven, maar door geld of tijdgebrek daar niet aan toe komen.

Van je eigen tasje meenemen naar de supermarkt tot het licht uitdoen en minder vlees eten: als het om duurzame gewoonten gaat, hebben vrouwen in Nederland een streepje voor op de mannen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in juli 2023 door Censuswide in opdracht van HelloFresh. Zo zet de helft van de Nederlandse vrouwen in op voedselverspilling, terwijl dat bij mannen slechts 37% is. Ook vriezen meer vrouwen (37%) dan mannen (25%) hun overgebleven eten in.

Geld is belemmering

Een aanzienlijk deel (35%) van de respondenten geeft aan dat ze duurzamer willen zijn, maar niet meer geld willen uitgeven. Een derde van de Nederlanders vindt het moeilijker om duurzaam te winkelen vanwege de inflatie. Ruim 40% van de respondenten geeft aan dat geld inderdaad een belemmering vormt om duurzamer te zijn.

Hindernis

Ook tijd is een belangrijke hindernis, aangezien ongeveer 19% van de respondenten aangeeft dat tijdgebrek hen tegenhoudt in het maken van duurzamere keuzes. Daarnaast is er bij bijna 20% verwarring over wat nou de juiste duurzame keuzes zijn.

Vrouwen vs. mannen

HelloFresh vroeg Nederlanders ook of zij zelf vinden dat ze duurzaam zijn. 80% van de mannen gaf aan dat ze zichzelf duurzaam vinden, tegenover 75% van de vrouwen. Maar wat blijkt? Het onderzoek laat qua gewoonten een ander beeld zien. In de antwoorden viel op dat vrouwen vaak meer doen dan mannen op het gebied van duurzaamheid en verspilling:

- Meer vrouwen (60%) dan mannen (39%) nemen hun eigen boodschappentassen mee naar de supermarkt

- Vrouwen (47%) zijn vaker geneigd om lichten, tv's en laptops uit te schakelen dan mannen (34%)

- Vrouwen (50%) verspillen minder voedsel dan mannen (37%)

- Vrouwen (38%) vriezen restjes en verse producten vaker in dan mannen (25%)

- 38% van de vrouwen zegt te letten op hun waterverbruik, tegenover 35% van de mannen

- Vrouwen (36%) trekken vaker de stekkers uit stopcontacten van ongebruikte apparaten dan mannen (28%)

- Meer vrouwen (40%) dan mannen (29%) geven er de voorkeur aan om digitale facturen te ontvangen

- Vrouwen (26%) zeggen vaker dat ze minder dierlijke producten te eten dan mannen (18%)

Verspilling

Een van de manieren om te verduurzamen is voedselverspilling tegengaan. En hier is nog genoeg aan te doen: jaarlijks gooien we in Nederland per persoon gemiddeld 33,4 kg voedsel weg, wat gezamenlijk zo’n 570.000 ton voedsel is. Dit komt neer op 138 euro voedsel dat weggegooid wordt per persoon per jaar; en dat is omgerekend 2.4 miljard euro voor heel Nederland. Om voedselverspilling tegen te gaan, zegt 61% dat ze maaltijden invriezen. 45% van de Nederlanders gebruikt restjes van een maaltijd om een andere maaltijd te bereiden, zoals soepen of smoothies.

Bron: HelloFresh/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsInstockMarket ontvangt B Corp-certificering

Certificering - InstockMarket, de duurzame horecagroothandel, laat weten dat het bedrijf officieel een B Corp is. Om deze erkenning te verdienen, moet een organisatie voldoen aan strenge normen op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Lees bericht

Jumbo wil met impactfonds vaart maken met verduurzaming

Duurzamheid - Jumbo heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. De supermarktketen wil de eigen CO2-uitstoot – de zogenaamde scope 1 en 2 – in 2030 met 85% hebben gereduceerd (ten opzichte van 2022). Ook wil Jumbo de CO2-uitstoot in de productketens (scope 3) met 50% terugbrengen. Om versnelling in verduurzaming te realiseren heeft Jumbo zelfs een Impactfonds opgezet.

Lees berichtRegionaal project Orbisk ook in Barneveld van start

Voedselverspilling - Alberto’s Italian in Barneveld, partner van cateringplatform Zakelijk Bezorgd, is de tweede locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. De gemeenten Ede, Veenendaal, Wageningen en Barneveld van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid