Innovatief restwarmte-terugwinningsproject bij PMI


Veel belangstelling vanuit de foodbedrijven bij warmteterugwinningsproject bij PMI Bergen op Zoom

Duurzaamheid - Een bont gezelschap van ingenieurs en andere technici kwam onlangs samen bij Philip Morris-fabriek in Bergen op Zoom. Niet om de achtergronden te horen over de productie van de IQOS-heats die daar worden gemaakt, maar om de details te horen over uniek restwarmte-terugwinningsproject dat PMI samen met JOA Air Solutions uit Delft heeft opgezet.

Dit project, dat een industriële natte scrubber combineert met warmtewisselaars en warmtepompen, vertegenwoordigt een innovatieve en unieke oplossing die zowel luchtvervuiling als energie-efficiëntie aanzienlijk verbetert. Het project betekent niet alleen een belangrijke stap voor PMI, maar dient ook als voorbeeld voor de gehele procesindustrie. Dat was ook de reden waarom technici vanuit de hele voedingswereld, zoals FrieslandCampina en Danone aanwezig waren.

In het project heeft JOA Air Solutions als system integrator de technologieën naadloos geïntegreerd om zowel schadelijke emissies te reinigen als afvalwarmte terug te winnen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot bij de fabriek met ongeveer 2.500 ton per jaar is verlaagd, terwijl het ook een energiebesparing van 13 GWh per jaar oplevert. Het geavanceerde systeem zet onder andere laagwaardige restwarmte om naar water met een hoge temperatuur van 85-90 °C. Die warmte kan gebruikt worden voor zowel proces- als fabrieksverwarming. Als koelmiddel wordt ammoniak gebruikt vanwege de goede eigenschappen qua energie efficiëntie. De realisatie van dit project is door haar schaal uniek in Europa en voor zover bekend wereldwijd.

Constructief

Katrien Jacobs, Manager Sustainability Benelux bij PMI: "Philip Morris heeft zich ten doel gesteld om in 2025 wereldwijd koolstofneutraal te worden en om in 2040 de status van ‘Net Zero’ te bereiken. Dat vergt een grote inspanning van onze medewerkers en een constructieve samenwerking met externe leveranciers.” Bas van den Bogerd, Business Development Director bij JOA Air Solutions: "Met dit project laten we zien dat de combinatie van technologieën, zoals warmtewisselaars, scrubbers en warmtepompen, meer kan zijn dan alleen een technische oplossing. We hopen dat dit project andere fabrikanten in bijvoorbeeld de voedingsmiddelensector inspireert om te ontdekken wat mogelijk is op het gebied van emissiebeheersing en energiebesparing."

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Albert Heijn Nederland behaalt B Corp certificering

Duurzaamheid - Albert Heijn Nederland heeft de B Corp certificering ontvangen. Dat heeft het Zaanse retailbedrijf maandag bekendgemaakt. Het behalen van de B Corp certificering ziet AH als een aanmoediging om op de ingeslagen weg naar verdere verduurzaming in te gaan.

Lees bericht


FHC Formulebeheer lanceert initiatief ‘Food in de Aarde’

Formulenieuws - FHC Formulebeheer lanceert een duurzaam initiatief onder de naam ‘Food in de Aarde’. Bedoeling is dat de organisatie met de aangesloten bedrijven het voor elkaar krijgt jaarlijks meer dan 1.000 bomen in Nederland te planten, in een bijdrage CO2-compensatie te realiseren voor het behoud van de aarde voor toekomstige generaties.

Lees bericht

Grolsch toont duurzame innovaties tijdens Dutch Design Week

Event - Koninklijke Grolsch opent tijdens Dutch Design Week (DDW) op het Ketelhuisplein in Eindhoven de deuren van het Grolsch Lab.  In de ruimte kunnen bezoekers op een interactieve manier kennismaken met de duurzame resultaten en initiatieven van de brouwerij uit Enschede. Van innovatieve verpakkingen tot verantwoord watergebruik.

Lees bericht

Royal Swinkels opnieuw ‘Sustainable Brewery of the Year’

Brouwerij - Royal Swinkels valt twee keer in de prijzen bij de Icons of Beer 2024. Voor het tweede jaar op rij wint het familiebedrijf de titel ‘Sustainable Brewery of the Year’. Daarnaast wordt de inzet van Sustainability Manager Marthijn Junggeburth bekroond met de titel ‘Sustainability Officer of the Year’.

Lees bericht


Mark Schraauwen volgt Michel Driessen op als CEO bij Verstegen

Benoeming - CEO Michel Driessen heeft de dagelijkse leiding van Verstegen Spices & Sauces per 1 juni overgedragen aan CCO Mark Schraauwen. Mark zal de functie van CEO gaan bekleden. Michel Driessen blijft eigenaar van Verstegen en neemt zitting in de Raad van Advies van het Rotterdamse familiebedrijf.

Lees bericht

Paardekooper presenteert tweede Duurzaamheidsverslag

Verpakkingen - Als aanjager van duurzaamheid binnen de verpakkingsindustrie zet Koninklijke Paardekooper Group in op een duurzamere toekomst. Het familiebedrijf presenteert daarom de tweede editie van het Duurzaamheidsverslag, waarin de organisatie aangeeft niet alleen de CO2-voetafdruk van de eigen organisatie te verminderen, maar ook die van hun klanten en partners.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid