Inspectiedienst en Tweede Kamer willen af van plastic-toeslag


Frietbakje en sauscup mogen na 1 juli niet meer gratis worden meegegeven met de gast / Foto bij: ProFri

Politiek – De Tweede Kamer wil weer af van de plastic-toeslag op eenmalig plastic, zoals die per 1 juli is ingegaan. Volgens de inspectiedienst, die de naleving moet controleren, is handhaving onmogelijk. Bovendien vindt een deel van de Tweede Kamer dat de toeslag geen bijdrage levert aan het verminderen van het plastic dat wordt weggegooid en leidt de maatregel ook niet tot meer verduurzaming.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die verantwoordelijk is voor de handhaving was volgens de NOS al eerder tot de conclusie gekomen. Nog voordat de maatregel werd ingevoerd. Dat zou moeten blijken uit de zogeheten HUF-toets, die tot voor kort niet openbaar was. Naar nu blijkt is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondanks dit negatieve oordeel van de inspectie toch overgegaan tot invoering. Sindsdien zijn de zorgen van de ILT niet verminderd, laat de inspectiedienst weten tegenover de NOS. ILT zegt in het bericht: “Als we de regelgeving vandaag opnieuw zouden toetsen, dan zouden we een vergelijkbare conclusie trekken.”

Symboolwetgeving

Ook een deel van de Tweede Kamer geeft nu aan weer af te willen van de toeslag op wegwerpplastic. Volgens een voorstel van de SP zou de toeslag niet bijdragen aan verdere verduurzaming. Ook niet omdat consumenten de eenmalige verpakkingen gewoon weggooien. Volgens het NOS-bericht vindt ILT de huidige regels neigen naar symboolwetgeving met veel negatieve gevolgen en is het beter om het gebruik van wegwerpplastic simpelweg te verbieden dan met ingewikkelde regels te ontmoedigen.

Bron: NOS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht


Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht




Plastictoeslag helpt NS afvalvrij te maken in 2040

Stations – Per 1 juli betalen consumenten extra voor verpakkingen met plastic. De overheid heeft dat verplicht gesteld. Hoeveel meer bepalen de bedrijven zelf. De NS heeft voor de eigen formules Kiosk, Julia’s en Stationshuiskamer de prijs vastgesteld op 0,10 voor een beker, 0,25 voor een saladebak of pastabox en 0,05 cent voor andere verpakkingen waar plastic in zit. Volgens NS helpt de toeslag...

Lees bericht

Kritiek ProFri bij aftrap overheidscampagne Minder Wegwerpplastic

Verpakkingen – De bewustwordingscampagne 'Supporter van Schoon' over het verminderen van het gebruik van eenmalig plastic, heeft niet de steun van ProFri. De campagne is woensdag door Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu ludiek afgetrapt door een bakje friet te laten vullen in een zelf meegenomen bakje. De vakvereniging van frituurders heeft belangrijke bezwaren tegen wijze waarop wordt gecommuniceerd in de campagne.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid