Jopen maakt streekbier van culinair bedreigd erfgoed


Jopen en Crisp ontwikkelden een prijswinnend biertje van bijzondere tarwe

Brouwerij – Bierbrouwerij Jopen uit Haarlem en supermarkt-app Crisp komen met het Crisp Emmertje Blond bier dat is gemaakt van een bijzonder oergraan uit de Haarlemmermeer. De tarwe heet emmertarwe, vandaar de naam Crisp Emmertje Blond bier.

Deze biologische, Hollandse tarwesoort zit vol smaak, maar wordt in Nederland nauwelijks meer verbouwd, omdat het te weinig oplevert. De tarwesoort wordt daardoor met met culinair uitsterven bedreigd. Zonde, vonden craft bierbrouwerij Jopen en Crisp en daarom besloten zij een speciaal bier van de tarwe te brouwen. De smaak viel in zulke goede aarde dat de jury van de European Beer Star Awards het biertje bekroonde met zilver.

Bedreigd culinair erfgoed

Emmertarwe is een vroege voorloper van de huidige tarwesoorten. Het werd al in 7.000 voor Christus geteeld, maar is inmiddels in Nederland van de akkers verdwenen. Vanwege de relatief lage opbrengst per hectare is emmer commercieel niet interessant genoeg. Het ingrediënt staat daarom opgenomen in de Ark van de Smaak, een initiatief van Slow Food Nederland waarmee beoogd wordt de nationale biodiversiteit te behouden en te herstellen. Het is een lijst van kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar bijzonder zijn omdat zij specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Freasy neemt plantaardige Good Chef over

Overname – Het Rotterdamse bedrijf Freasy, gespecialiseerd in de productie en verkoop van gezonde kant-en-klaar-diepvriesmaaltijden neemt het merk Good Chef over. Good Chef verkoopt sinds 2020 plantaardige vriesversmaaltijden. Met twee merken in vriesversmaaltijden wil Freasy sneller groeien.

Lees bericht



Redefine Meat voortaan ook bij AH online en Crisp

Plantaardig - Redefine Meat is voortaan toch voor thuis te bestellen via Albert Heijn online en Crisp. Aanvankelijk richtte het merk voor plantaardige vleesproducten zich volledig op foodservicebedrijven. Het gaat om zes plantaardige vleesproducten, waaronder Redefine Rundergehakt, Premium Burger, Lamskebab, Bratwurst, Pulled Pork en Pulled Beef.

Lees bericht



Biermarkt bijna terug op niveau voor de COVID

Analyse - De Nederlandse biermarkt is bijna terug op het niveau van voor de COVID-19-pandemie. De biermarkt is alleen wel veranderd. Zo is het aandeel alcoholvrij bier en speciaalbier de afgelopen jaren gegroeid en dat van pils iets gedaald.

Lees bericht

Supermarkt-app Crisp en maaltijdbox De Krat gaan samen

Overname - App-only supermarkt Crisp en maaltijdbox De Krat gaan voortaan samen verder. Met de overname kan Crisp haar klanten een nog completere variatie aan gemaksopties bieden, zo laat Crisp weten. Door de overname kunnen de klanten niet alleen bij Crisp terecht voor de dagelijkse boodschappen, recepten en kant-en-klare maaltijden uit eigen keuken, maar ook kiezen voor een maaltijdbox met...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid