Koppert Cress wint strijd over ‘gratis gezonde lunch' bij Hoge Raad


Medewerkers gratis een gezonde lunch aanbieden, mag van de Hoge Raad / Foto bij: Koppert Cress

Uitspraak – Koppert Cress heeft de strijd gewonnen in een langlopende zaak met de Belastingdienst. De kwestie draaide om de werkkostenregeling met betrekking tot gezonde medewerkerslunches. Rob Baan is euforisch met de uitspraak. “Gezond verstand blijkt doorslaggevend.”

De kwestie draaide om de werkkostenregeling met betrekking tot gezonde medewerkerslunches. De belastingdienst is van mening dat die gezonde lunches niet kosteloos mogen verstrekt aan medewerkers. Gedreven door de missie om al hun medewerkers gezond hun pensioen te laten halen, liet Koppert Cress gezonde voeding integreren in het Arbobeleid. In het bedrijfsrestaurant Rob & Bob, een samenwerking tussen Rob Baan (Koppert Cress) en Bob Hutten (Hutten Catering) worden daarom geen ongezonde opties aangeboden, maar juist gezonde maaltijden. Deze gezonde medewerkerslunches werden als onderdeel van het Arbobeleid gratis aangeboden om de overgang van frisdrank naar fruitwater en van frituur naar groenterijke maaltijden te vergemakkelijken.

Steun

De vastberadenheid van Koppert Cress om gezondheid en welzijn te bevorderen leidde tot een juridisch geschil met de Belastingdienst, zo laat Koppert Cress weten. Het standpunt van de Belastingdienst, dat wél belasting verschuldigd was voor deze gratis lunches, leidde tot opschudding in de media en levendige discussies in de maatschappij. Het resultaat was een golf van steunbetuigingen voor Rob Baan en zijn vastberadenheid. De zaak liep door tot de Hoge Raad en nu heeft deze besloten de zaak in het voordeel van Koppert Cress uit te leggen.

Gratis gezonde lunch

In 2015 werd in overleg met de Ondernemingsraad (OR), de bedrijfsarts en de Arbodienst een beleidsplan ontwikkeld om medewerkers gezonder te maken en te houden. Hoewel een sportschoolabonnement werd aangeboden en een bedrijfsdiëtiste actief was, bleek het niet voldoende. Het idee van een gezonde lunch binnen het Arboplan kwam op tafel, maar de werkkostenregeling (WKR) stond gratis lunch niet toe, zelfs niet als dit in overeenstemming was met Sociale Zaken en de Arbodienst. “Gezonde medewerkers vormen de kern van een gezond bedrijf. Ons doel is dat al onze medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen,” aldus de directie van Koppert Cress. “Jarenlang hebben we met afgrijzen de meegebrachte lunches van onze medewerkers geobserveerd, vaak bestaande uit cola en een roze koek”, aldus Rob Baan.

Positief

Koppert Cress hoopt nu dat deze uitspraak zal bijdragen aan een positieve verandering en dat gezonde medewerkerslunches kunnen blijven bijdragen aan een gezonde levensstijl voor hun medewerkers en de maatschappij als geheel. Het bedrijf blijft vastbesloten om door te gaan met hun inzet voor gezondheid en welzijn. Advocaten hebben er al op gewezen dat er nog wel enkele procedures volgen, omdat niet in alle gevallen duidelijk is wat er nu precies wel en niet meer onder gezonde voeding wordt verstaan.

Bron: Koppert Cress/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Laatste btw-aangifte is ook einde boekjaar 2023

Financieel – De laatste btw-aangifte van 2023 komt eraan, en dat betekent: extra goed opletten. Die btw-aangifte is feitelijk ook de afsluiting van het boekjaar en vraagt om extra attentie. Als ondernemer in de horeca is het goed om hierbij stil te staan. De Belastingdienst heeft de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet, zodat uiterlijk 31 januari 2024 de btw-aangifte én betaling juist worden...

Lees bericht


Plastic verpakking valt in meeste gevallen onder 9% btw-tarief

Belasting – Het btw-tarief op plastic bekers- en bakjes is in de meeste gevallen toch 9% en niet het hoge tarief van 21%. Volgens een discussie tussen de Belastingdienst en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die verantwoordelijk is voor de invoering van de SUP (Single Use Plastic)-regeling, is het product dat verpakt wordt leidend voor het tarief. Dit meldt Frituurwereld naar aanleiding...

Lees bericht

FSIN: Duurzaamheid is ‘langetermijn-waardecreatie’

Foodservice – Duurzaamheid wordt te vaak gezien als synoniem voor milieumaatregelen, volgens het Foodservice Instituut Nederland (FSIN). Maar dat is het niet. Het instituut geeft daarom de voorkeur om duurzaamheid te definiëren als waardecreatie in het vinden van een evenwicht tussen economische, sociale en ecologische prestaties op de lange termijn.

Lees berichtKoppert Cress stelt nieuwe directie aan

Benoeming – Koppert Cress heeft een nieuwe directie aangesteld. Voortaan zal de directie bestaan uit Stijn Baan, Ronald Vreugdenhil en Robin Schaap. Met de benoeming van een commercieel – en operationeel directeur maakt het ondernemende familiebedrijf zich klaar voor verdere groei.

Lees bericht

Belastingdienst: ‘Weet waar je recht op hebt als ondernemer’

Belastingdienst  – Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Heb je een eigen horecaonderneming en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Zo mag je € 6.310 van je winst afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte. En ben je startende ondernemer? Dan heb je...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid