Martini Ziekenhuis volledig over op gezonde voeding


The Right Meal begeleidt mensen die ziek zijn, of hun levensstijl willen veranderen, met persoonlijke diëtistenondersteuning en met gepersonaliseerde recepten / Foto bij: YB

Zorg – Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland is het Martini Ziekenhuis in Groningen vanaf juni volledig overgestapt op gezonde voeding. Het gezonde aanbod is niet alleen gericht op patiënten, maar ook op het bezoek en de eigen medewerkers.

Het voedingsaanbod is gevarieerd met veel groente en fruit en minder suiker en zout, zo laat het ziekenhuis weten op de website. Daarnaast is er veel aandacht om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan, is het aanbod bij voorkeur plantaardig en wordt er ook vaker gebruik gemaakt van voedsel uit de regio. Het Groningse ziekenhuis wil de voedselverspilling van nu 2% terugbrengen naar 10% en het plantaardige deel van het aanbod uitbreiden naar 20%.

Ook wordt er aandacht besteed aan de presentatie van de maaltijd en wordt er ook zoveel mogelijk samen gegeten. Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf in een toelichting: ‘Wij geloven dat we als ziekenhuis een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om gezond eten en drinken. Immers, gezond eten en drinken is één van de belangrijkste pijlers van preventie. Wat ons onderscheidt van andere ziekenhuizen is dat wij niet alleen voor patiënten, maar ook voor bezoekers en medewerkers zijn overgegaan op een volledig gezond, aantrekkelijk en duurzaam voedingsaanbod”. Niet alleen bij alle horecavoorzieningen in het ziekenhuis, maar ook bij alle bijeenkomsten en evenementen.

Smaakt Beter

Het ziekenhuis heeft voor patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling een keuzemenu met zes eetmomenten per dag ontwikkeld onder de naam Smaakt Beter. De nieuwe gerechten zijn bereid met extra eiwitten en energie om herstel na een behandeling of operatie te bevorderen. Ook worden de gerechten op een aantrekkelijke manier geserveerd, zodat patiënten met meer smaak en plezier eten.

Volgend jaar wil het ziekenhuis een pilot starten om het mee-eten met de menucyclus van de patiënten mogelijk te maken.

Bron: Martini Ziekenhuis/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

The Right Meal en SYNDLE bundelen de krachten

Samenwerking - Online diëtistenpraktijk The Right Meal gaat samenwerken met organisatieadvies- en trainingsbureau SYNDLE. Beide partijen spelen een rol in het optimaliseren van voeding in de zorg, waarbij SYNDLE zich richt op zorginstellingen en The Right Meal op de individuele thuissituatie.

Lees bericht


Onmisbare rol personeel bij gezonde voeding zorginstelling

Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut laat de onmisbare rol van het personeel zien in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen woonzorgcentra. Gebleken is namelijk dat werknemers niet alleen cruciaal zijn als het gaat om een goed eetpatroon maar ook als het gaat om ondervoeding en het verspillen van eten.

Lees bericht

Nieuwe norm gezonder en duurzamer voedingsaanbod zorg

Zorg - Goede Zorg Proef Je heeft dinsdag de nieuwe norm vastgesteld voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in ziekenhuizen. De factsheet is ontwikkeld in samenwerking met stichting Alliantie Voeding in de Zorg, het Voedingscentrum en een aantal voorhoedeziekenhuizen, op initiatief van Vermaat.

Lees bericht

Nieuw voedingsconcept VersZorgende voor kleinschalige zorg

Zorg - Voor de kleinschalige zorg in Nederland is het voedingsconcept VersZorgende ontwikkeld. Het concept gaat uit dat mensen, de zogeheten VersZorgenden, het proces rond eten en drinken in een woonvorm op zich nemen en zodoende het zorgpersoneel ontlasten. Bij dit proces worden zoveel mogelijk de cliënten van de woonvorm betrokken.

Lees bericht


Drie cateraars leren gedetineerden gezonder eten en koken

Achtergrond - Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maakte vorig jaar de gunning van het contract voor de dagelijkse voeding bekend van 26 gevangenislocaties in Nederland. Daarmee was het één van de grootste aanbestedingstrajecten voor de cateringsector in Nederland. Drie bedrijven kregen de opdracht uiteindelijk gegund.

Lees bericht

‘Informatie over gezonde voeding voor veel Nederlanders verwarrend’

Onderzoek - Ruim 30% van de Nederlanders vindt informatie over gezonde voeding verwarrend. Mensen weten niet of koolhydraten slecht zijn, of ze genoeg eiwitten eten en vragen zich af of vleesvervangers echt gezond zijn. Meer dan de helft van de 1000 ondervraagde Nederlanders heeft wel behoefte aan betrouwbare informatie over gezonde voeding.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid