McCain maakt goede start met regeneratieve landbouw


Naast financiële ondersteuning richt het programma van McCain zich ook op het ontwikkelen en delen van kennis

Duurzaam – Het vorig jaar gelanceerde programma voor regeneratieve landbouw van McCain in Nederland is boven verwachting uit de startblokken gekomen. Reden voor McCain om in 2024 de omvang van het programma verdubbelen. Onderdeel van di transitieproject is een samenwerking met de Rabobank voor het verstrekken van een aantrekkelijke rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw.

McCain gelooft dat regeneratieve landbouw de kern vormt van de oplossing op weg naar een toekomstbestendige landbouw. Na de lancering van regeneratieve landbouw bij McCain in Nederland vorig jaar hebben 34 telers – samen goed voor meer dan 800 hectare aardappelen – de eerste fase van het programma doorlopen. Met het programma staat het Canadese familiebedrijf schouder aan schouder met telers door duurzame landbouwpraktijken te stimuleren. Concreet betekent dit dat McCain regeneratieve landbouwindicatoren beloont – variërend van:

1) weerbare bodems,

2) gewasdiversiteit,

3) minimaliseren van bodemwerking,

4) verminderen van toxiciteit van gewasbeschermingsmiddelen,

5) verbeteren van biodiversiteit,

6) optimaliseren van gebruik van inputs en

7) verhogen van de organische koolstof.

Om extra financiële steun te bieden, naast de premie van 5 euro per ton aardappelen voor deelnemers aan het programma, hebben McCain en de Rabobank hun partnerschap versterkt om de volgende stap in de transitie te ondersteunen. Deelnemers aan het programma kunnen vanaf 2024 opnieuw in aanmerking komen voor een nieuwe aantrekkelijke rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw.

Faciliteren

De korting van 150 basispunten die de Rabobank hiervoor biedt, wordt door McCain geëvenaard met 150 basispunten. “Als Rabobank willen we onze klanten faciliteren in de transitie naar een toekomstbestendige landbouw. Het regeneratieve landbouw programma van McCain, waarbij telers worden begeleid en een premie krijgen op hun productprijs, sluit aan bij onze visie. Daarom geven we telers in dit programma aantrekkelijke financieringsvoorwaarden”, aldus Gea Bakker, Sectormanager Food & Agri Rabobank.

Naast financiële ondersteuning richt het programma van McCain zich ook op het ontwikkelen en delen van kennis. McCain verzamelde en analyseerde gegevens van de deelnemers, hun landbouwpraktijken en hun landbouwgrond. Een opvallend voorlopig resultaat is, meldt McCain, dat de deelnemers bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in bodembedekking als een van de regeneratieve landbouwindicatoren die McCain stimuleert. Gemiddeld hadden de deelnemers meer dan 240 dagen bodembedekking. “Bodembedekking is goed voor de bodemkwaliteit en biodiversiteit maar ook voor de waterkwaliteit vanwege verminderde uitspoeling, een onderwerp dat hoog op de agenda staat bij McCain en haar telers. Ik ben trots dat McCain het initiatief heeft genomen en samen met onze telers vormgeeft aan de transitie op het erf door woorden om te zetten in daden. De resultaten van het eerste jaar smaken naar meer en ik ben overtuigd dat we kunnen opschalen”, aldus Erik Haasken, Manager Agronomie bij McCain. Binnen het programma hebben sommige boeren ook geëxperimenteerd met innovatieve bemestingsmethoden. In de komende jaren zal McCain voortbouwen op het programma om, in lijn met het recent gepubliceerde Sustainability Report 2023, regeneratieve landbouwpraktijken te implementeren op het gehele aardappelareaal in 2030.

Bron: McCain/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

HAK stapt met nog eens drie groenten over op biologisch

Introductie - Na de rode bieten stapt HAK bij de volgende oogst volledig over op biologische teelt van sperziebonen, boerenkool en witte kool (zuurkool) van Nederlandse bodem. Hiermee zet de groente- en peulvruchtenfabrikant de volgende stap in het behalen van de biologische ambitie, die het bedrijf vorig jaar aankondigde.

Lees bericht


Cafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees bericht

Innovatie Infraroodfrituren nu klaar voor uitrol

Achtergrond - Friet en snacks bakken in een infraroodfrituur is niet alleen goedkoper vanwege de hoge gasprijzen, maar is door beter warmtespreiding ook efficiënter in het bakken en daarmee beter voor het rendement van de ondernemer. Na een jaar doorontwikkeling is de infraroodfrituur,  nu klaar voor verdere uitrol.

Lees berichtHAK teelt zwarte en witte bonen van Hollandse bodem

Duurzaamheid - HAK heeft dit jaar voor het eerst stazakken en potten met zwarte en witte bonen van Nederlandse grond in de schappen. De bonen worden doorgaans geteeld op het Amerikaanse continent. De teelt is onderdeel van een groeiend experiment om meer ‘exotische’ bonen in Nederland te telen.

Lees bericht

Groei cafetariasector in eerste half jaar stabiel op ruim 11%

Analyse – De groei van de Nederlandse cafetaria blijft tot en met juni dit jaar op 11 procent. Dit blijkt uit verzamelde gegevens via de kassadata van NTF, op basis van 360 cafetaria’s met een gezamenlijk aandeel van 20% in de Nederlandse cafetariamarkt, van zowel de verkopen offline als online.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid