Nieuw keurmerk voor vegetarische restaurants


Keurmerk – Liefhebbers van vegetarische gerechten kunnen vanaf vandaag in één oogopslag zien welk restaurant het beste aanbod heeft. De Vegetariërsbond heeft namelijk het initiatief genomen om het keurmerk ‘Lekker Vega’ in het leven te roepen dat duidelijk maakt welke restaurant in de regio de meeste vega(n) opties serveert. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer restaurants vegetarische gerechten op de menukaart hebben staan. Een trend die zich doorzet. Dit maakt het vegetarisch aanbod in Nederland steeds veelzijdiger. Aanleiding voor de bond om de gasten van restaurants meer duidelijkheid te geven over het aanbod, want opname van een salade geitenkaas of pasta met paddenstoelen is niet meer voldoende. Zo is de mening. Rangschikking De Vegetariërsbond wil met het keurmerk toe naar een nieuw waarderingsmodel. Hiertoe ontwikkelde de bond in samenwerking met Green Food Lab (bekend van de Nationale Week Zonder Vlees, red.) het Lekker Vega keurmerk. In het model wordt onderscheid gemaakt tussen een ‘algemeen niveau’ en speciale waarderingen in de vorm van ‘brons’, ‘zilver’ en ‘goud’ waarmee de vegetarische inzet van een restaurant geduid wordt. Voor elk van deze niveaus gelden specifieke voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor het algemene keurmerk moeten er minimaal twee vegetarische keuzes worden aangeboden. Voor een bronzen waardering dient de menukaart voor 30% uit vegetarische keuzes te bestaan, voor een zilveren waardering is dit 75% waarvan 30% veganistisch, en voor een gouden waardering is dit 100% waarvan 50% veganistisch. De waardering geldt voor de aangeboden menu’s en niet voor het soort horecabedrijf. Eetcafés kunnen dus net zo goed een keurmerk hebben als een culinaire toplocaties. Op de website lekkervega.nl is binnenkort een overzicht te vinden van de restaurants met een keurmerk. Restaurants kunnen zich op de site ook aanmelden. Na beoordeling van de menukaart krijgen zij dat het ’niveau’ toe gewezen. De Vegetariërsbond hoopt in 2020 zo’n 500 restaurants met een keurmerk te hebben beoordeeld. Bron: @FoodClicks Keurmerk – Liefhebbers van vegetarische gerechten kunnen vanaf vandaag in één oogopslag zien welk restaurant het beste aanbod heeft. De Vegetariërsbond heeft namelijk het initiatief genomen om het keurmerk ‘Lekker Vega’ in het leven te roepen dat duidelijk maakt welke restaurant in de regio de meeste vega(n) opties serveert. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer restaurants vegetarische gerechten op de menukaart hebben staan. Een trend die zich doorzet. Dit maakt het vegetarisch aanbod in Nederland steeds veelzijdiger. Aanleiding voor de bond om de gasten van restaurants meer duidelijkheid te geven over het aanbod, want opname van een salade geitenkaas of pasta met paddenstoelen is niet meer voldoende. Zo is de mening. Rangschikking De Vegetariërsbond wil met het keurmerk toe naar een nieuw waarderingsmodel. Hiertoe ontwikkelde de bond in samenwerking met Green Food Lab (bekend van de Nationale Week Zonder Vlees, red.) het Lekker Vega keurmerk. In het model wordt onderscheid gemaakt tussen een ‘algemeen niveau’ en speciale waarderingen in de vorm van ‘brons’, ‘zilver’ en ‘goud’ waarmee de vegetarische inzet van een restaurant geduid wordt. Voor elk van deze niveaus gelden specifieke voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor het algemene keurmerk moeten er minimaal twee vegetarische keuzes worden aangeboden. Voor een bronzen waardering dient de menukaart voor 30% uit vegetarische keuzes te bestaan, voor een zilveren waardering is dit 75% waarvan 30% veganistisch, en voor een gouden waardering is dit 100% waarvan 50% veganistisch. De waardering geldt voor de aangeboden menu’s en niet voor het soort horecabedrijf. Eetcafés kunnen dus net zo goed een keurmerk hebben als een culinaire toplocaties. Op de website lekkervega.nl is binnenkort een overzicht te vinden van de restaurants met een keurmerk. Restaurants kunnen zich op de site ook aanmelden. Na beoordeling van de menukaart krijgen zij dat het ’niveau’ toe gewezen. De Vegetariërsbond hoopt in 2020 zo’n 500 restaurants met een keurmerk te hebben beoordeeld. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht


Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht


Eerste gezamenlijke meting eiwittransitie supermarkten

Supermarkten - In Nederland is 39,7% van de eiwitten die we kopen in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Dit blijkt uit de eerste gezamenlijke Eiweet-meting van de supermarkten Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus, in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland.

Lees bericht

La Place heropent op nieuwe locatie vliegveld Madrid Barajas

Formulenieuws - La Place, de Nederlandse foodserviceformule, heeft een nieuwe locatie gekregen op het vliegveld Madrid Barajas. Terminal T4 heeft een aanpassing ondergaan om de groeiende aantallen reizigers op de luchthaven nu en in de toekomst beter van dienst te kunnen zijn. Als onderdeel van de renovatie heeft La Place een nieuwe vestiging geopend in de terminal.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid