Nieuwe Europese regels voor bezorgplatforms


Thuisbezorging blijft goede zaken doen

Wetgeving - De rechten van maaltijdbezorgende frituurspeciaalzaken ten opzichte van online-platforms zijn voortaan beter beschermd. Dit komt door nieuwe Europese regels die op 12 juli van kracht werden.

Bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl mogen nu bijvoorbeeld niet meer zonder gemotiveerde kennisgeving vooraf een bezorgrestaurant schrappen van hun websites. In Nederland is tenminste één geval binnen de frituurbranche bekend waarbij dit is gebeurd; het bedrijf verloor hierdoor van ene op het andere moment 80 procent van zijn omzet.

Transparantie

In de verordening is verder opgenomen dat platforms hun voorwaarden op een aantal punten moeten bijstellen. Zo moeten platforms meer transparantie bieden: bijvoorbeeld over de totstandkoming van de toplijstjes van aanbevolen bedrijven. In het algemeen moet de verhouding tussen “online tussenhandel-diensten” (zoals Thuisbezorgd) en zakelijke gebruikers (zoals cafetaria’s) gelijkwaardiger worden.

Overgangsjaar

Vorig jaar nam de Europese Commissie de verordening al aan. Platforms kregen vanaf dat moment een jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving, de eerste in zijn soort in Europa. Op het moment dat de verordening werd aangenomen, telde de Europese Unie naar schatting ruim 7000 online handelsplatforms. Dat zijn er nu, gestimuleerd door de coronacrisis, ongetwijfeld reeds ettelijke duizenden meer.

Verdere wetgeving in de maak

Aanvullend op de verordening heeft de Europese Commissie recentelijk nog een wetgevingspakket inzake digitale diensten aangekondigd waarmee Europa onder meer het toezicht op online platforms wil regelen en de toenemende macht van grote platforms beteugelen. Vakvereniging ProFri maakt via openbare raadpleging gebruik om de commissie van input te voorzien en dient tevens haar zienswijze in. Iedereen kan dit op individuele basis doen tot uiterlijk 8 september 2020, maar laat het vooral ook weten aan ProFri of de vereniging waarbij je als ondernemer bent aangesloten.

Bron: ProFri

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Thuisbezorgd reikt awards uit aan beste bezorgrestaurants

Verkiezing - Thuisbezorgd.nl reikt jaarlijks de awards uit voor de beste bezorgrestaurants van Nederland. Burgers & Frites uit Rotterdam kwam net als vorig jaar als winnaar uit de bus en ontving de titel: Beste bezorgrestaurant van Nederland. Het was de tiende keer dat de awards werden uitgereikt.

Lees bericht

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Thuisbezorgd.nl verlengt sponsorship met UEFA

Sponsoring - Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Just Eat Takeaway.com, verlengt haar partnership met de UEFA Champions League, UEFA Europa League en UEFA Europa Conference League tot 2027, waarmee het totale aantal UEFA-competities dat het bedrijf ondersteunt op 11 komt.

Lees bericht


Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid