‘Ondanks min 2 miljard euro omzet in Q2 kan 2020 nog wat worden’


Analyse – In tweede kwartaal bedroeg de totale omzetdaling in de foodsevicesector ruim 2 miljard euro. Dat betekent dat slechts de helft van de normale bestedingen in horeca, catering en gemak hebben plaatsgevonden. Maar lichtpuntje is dat mocht de omzet in het tweede en derde kwartaal op hetzelfde niveau uitkomen als in 2019 dan komt de totale omzet van alle sectoren uit op 80% van de omzet 2019 en blijft de coronaschade beperkt tot 20%.

Dat blijkt uit de Out-of-Home Shopper Monitor, het grootste onafhankelijk consumentenonderzoek in Nederland van bureau Datlinq, dat elke vier weken rapporteert over de omzetgevolgen tijdens de coronaperiode.

Opvallend in de resultaten is de zeer geringe daling in omzet voor het gemakskanaal van slechts 5%, daar waar catering bijna 50% daalt en horeca zelfs bijna 70%. Door deze geringe daling bereikt gemak met 1,1 miljard euro aan bestedingen nog altijd een aandeel van 56% in buitenshuisbestedingen. Daar waar horeca daalt met 36%, van een omzet van ruim 2 miljard naar een 700 miljoen euro. De oorzaak van die daling ligt vanzelfsprekend volledig in het feit dat bezoek in de horeca en catering eerst niet en later beperkt mogelijk was. Pluspuntje voor catering en gemak is dat er sprake is van een hogere besteding is per persoon per bezoek. Dat is in de horeca niet het geval, omdat er meer is afgehaald en bezorgd en de bestellingen vaak goedkoper waren. Omdat het aantal dinergangen minder was en de drank ontbrak.

Jongeren belangrijker

Catering blijft het structureel lastig hebben, omdat kantoren - met name in het grootbedrijf – structureel een lagere bezetting kennen. De horeca kent als gevolg van een versoepeling wel weer meer bezoek maar zit nog niet op het oude niveau. De daling is evenredig over het aantal kanalen en alle leeftijdsgroepen. Dat is vooral te merken bij het avondeten. Opvallend is dat de groep jonger dan 30 jaar relatief belangrijker worden in de bestedingen omdat onder die groep de daling minder hard gaat.

Coronaproof

Het gemakskanaal is in vergelijking met alle andere kanalen het meest coronaproof en vormt in dat opzicht een positieve uitzondering op alle cijfers. Vooral benzinestations en fastservice deden het verhoudingsgewijs goed, waarbij wel is op te merken dat de groep boven de 65 jaar is afgehaakt. Catering kent een verdeling in drie segmenten, waarbij zorg stabiel is, onderwijs en werk op een omzet zit van -50% en inflight  als gevolg van het niet vliegen op -70% staat. De totale cateringsector komt daarmee uit op -35% .

Voor de rest zorgt corona voor de nodige verschuivingen in wat er wordt genuttigd buitenshuis. Zo daalt de lunch, maar stijgt het ontbijt; worden de warme maaltijden veelal ingeruild voor de broodproducten, die nog enigszins standhouden en plussen juist in deze tijden de tussendoortjes. Verder valt op dat de alcoholische dranken over de hele linie terugvallen. Deels wordt dat gecompenseerd door het thuisgebruik, maar niet volledig. Buitenhuis vergroten koude dranken relatief hun positie, zo blijkt uit de cijfers. Zo is water binnen drinken het sterkste product, waar ijsthee en ook cola trouwens in momenten thuis en buitenshuis samen genomen, gewoon groeien. Totaal koude dranken met 8% in momenten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Sodexo en WNF zetten ‘aardig eten’ op de kaart

Catering - Vanaf  maandag, 15 april, gaan food & facilitair dienstverlener Sodexo en WWF-NL een samenwerking aan om Nederlandse werknemers duurzamer en gezonder te laten eten. Met deze samenwerking worden in ruim 100 bedrijfsrestaurants gerechten die minder impact hebben op natuurverlies en klimaatverandering onder de aandacht gebracht.

Lees bericht


CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht



Leo catering lanceert lifestyle visie met Mind&Health

Catering - Leo catering start met lifestyle visie, waarbij het streven naar een integraal gezonde levensstijl centraal staat. Leo catering is van mening dat het als cateraar meer kan bijdragen aan vitaliteit dan alleen met voeding en heeft daarvoor een partnership gesloten met Mind&Health.  

Lees bericht

Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid