Per 1 januari 2021 displayban tabak en accijnsverhoging


Tabak moet voortaan uit het zicht worden gehouden / Foto bij: BETA

Tabak – Tabak en andere rookwaren mogen vanaf 1 januari 2021 niet meer zichtbaar worden  getoond bij tankstations en andere gemakslocaties. Vanaf die datum gaat ook de accijns op tabak omhoog. Sigaretten stijgen 12 cent in prijs en shag gaat 30 cent meer kosten. De maatregelen maken onderdeel uit van het kabinet om roken verder te ontmoedigen.

De displayban betekent op locatie dat het vanaf 1 januari verplicht om tabaksartikelen buiten het zicht van de consument te houden. Dat kan door bijvoorbeeld kastdeuren voor de tabakswand achter de kassa te plaatsen, of de rookwaren te verkopen vanuit een lade. Die deuren van de kast moeten bovendien neutraal en sober zijn. De NVWA geeft aan dat bijvoorbeeld zwart, wit- en grijstinten zijn toegestaan als kleur van het opbergmiddel. Een enkele aanduiding is toegestaan, waarop vermeld wordt wat er in zit, laat de BETA weten. De brancheorganisatie voor tankstation-ondernemers biedt haar leden gratis stickers aan waarmee de aanduidingen  ‘Rookwaren’ en ‘NIX18’ zijn aan te brengen.

Strikte regels

De regels met betrekking tot aanduiding wat u vanuit die kasten verkoopt zijn echter, net als de rest van de tabakswetgeving, erg strikt. Ondernemers die zich niet aan de regels houden riskeren een boete bij een controle van de NVWA.

Supermarkten

Op dit moment zijn er circa 16.000 tabaksverkooppunten. Dat worden er 5.600 minder in 2022 door het besluit van het vorige kabinet om sigarettenautomaten te verbieden, aldus de Rijksoverheid. Bovendien stopt in 2024 de verkoop van tabak in circa 6.400 supermarkten. Tankstations mogen nog enkele jaren langer tabak blijven verkopen werd onlangs in november 2020 besloten.

Gefaseerde afbouw

Het is de inzet van het kabinet om na 2030 gefaseerd de verkoop van tabak af te bouwen, achtereenvolgens bij tankstations en tabak- en gemakszaken, waarna alleen speciaalzaken nog tabak kunnen verkopen. Op dit moment zijn er zo’n 2.100 bemande tankstations die tabak verkopen en circa 1.600 tabak- en gemakszaken en speciaalzaken.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Plus in Soesterberg opent afzonderlijke tabakszaak

Tabak – Plus-ondernemer Gerard van Soest in Soesterberg is naar alle waarschijnlijkheid  de eerste supermarktondernemer die in de aanloop naar het verbod op de tabaksverkoop vanaf 2024 de tabak uit de supermarkt heeft gehaald en een nieuwe tabakswinkel is gestart. De tabakszaak is donderdag open gegaan.

Lees berichtREWE ontwikkelt en test vier to go-shopformats

Buitenland – REWE, moedermaatschappij van groothandel Lekkerland in Nederland, heeft een viertal shopconcepten ontwikkeld, die momenteel in Duitsland worden getest. Het gaat om shopconcepten voor hightraffic-locaties, als treinstations en luchthaven en universiteiten, kantoren en ziekenhuizen. De vier ontwikkelde concepten verschillen in productaanbod en gebruikte techniek.

Lees berichtOvertredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam

Bezorgdiensten - Bij een controle op maaltijdbezorgers in Rotterdam bleken vijf bezorgers niet te mogen werken in Nederland. Ook werd een maaltijdbezorger aangetroffen van 14 jaar, terwijl de minimumleeftijd 16 jaar is om maaltijden te bezorgen. Ook op andere terreinen werden overtredingen geconstateerd.

Lees bericht

Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid