Per 1 januari 2021 displayban tabak en accijnsverhoging


Foto bij: BETA

Tabak – Tabak en andere rookwaren mogen vanaf 1 januari 2021 niet meer zichtbaar worden  getoond bij tankstations en andere gemakslocaties. Vanaf die datum gaat ook de accijns op tabak omhoog. Sigaretten stijgen 12 cent in prijs en shag gaat 30 cent meer kosten. De maatregelen maken onderdeel uit van het kabinet om roken verder te ontmoedigen.

De displayban betekent op locatie dat het vanaf 1 januari verplicht om tabaksartikelen buiten het zicht van de consument te houden. Dat kan door bijvoorbeeld kastdeuren voor de tabakswand achter de kassa te plaatsen, of de rookwaren te verkopen vanuit een lade. Die deuren van de kast moeten bovendien neutraal en sober zijn. De NVWA geeft aan dat bijvoorbeeld zwart, wit- en grijstinten zijn toegestaan als kleur van het opbergmiddel. Een enkele aanduiding is toegestaan, waarop vermeld wordt wat er in zit, laat de BETA weten. De brancheorganisatie voor tankstation-ondernemers biedt haar leden gratis stickers aan waarmee de aanduidingen  ‘Rookwaren’ en ‘NIX18’ zijn aan te brengen.

Strikte regels

De regels met betrekking tot aanduiding wat u vanuit die kasten verkoopt zijn echter, net als de rest van de tabakswetgeving, erg strikt. Ondernemers die zich niet aan de regels houden riskeren een boete bij een controle van de NVWA.

Supermarkten

Op dit moment zijn er circa 16.000 tabaksverkooppunten. Dat worden er 5.600 minder in 2022 door het besluit van het vorige kabinet om sigarettenautomaten te verbieden, aldus de Rijksoverheid. Bovendien stopt in 2024 de verkoop van tabak in circa 6.400 supermarkten. Tankstations mogen nog enkele jaren langer tabak blijven verkopen werd onlangs in november 2020 besloten.

Gefaseerde afbouw

Het is de inzet van het kabinet om na 2030 gefaseerd de verkoop van tabak af te bouwen, achtereenvolgens bij tankstations en tabak- en gemakszaken, waarna alleen speciaalzaken nog tabak kunnen verkopen. Op dit moment zijn er zo’n 2.100 bemande tankstations die tabak verkopen en circa 1.600 tabak- en gemakszaken en speciaalzaken.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Steeds meer aanbieders van ‘essentiële goederen’ gaan open

Coronamaatregelen – Er is grote onduidelijkheid over het begrip ‘essentiële goederen’. De norm die het ministerie gisteren aangaf dat minimaal 70% van de omzet uit goederen moet komen die behoren tot de eerste levensbehoeften, biedt geen soelaas. Inmiddels openen steeds meer bedrijven weer hun deuren voor allerhande ‘essentiële goederen’.

Lees berichtUitrol AH to go bij tankstations bp pas in 2021

Petrol – De uitrol van de Albert Heijn to go-locaties op zo’n 100 bp tankstations in Nederland zal niet, zoals eerder aangekondigd, na de zomer van 2020 starten, maar pas in 2021. een woordvoerder van Albert Heijn heeft dat tegenover @FoodClicks bevestigd.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid