ProFri: '73% van cafetaria’s vallen buiten de energieregeling'


Frituurzaken hebben wel torenhoge energiekosten, maar komen niet in alle gevallen aan de 12,5% norm / Foto bij: Frituurcentrum

Cafetaria’s - Zeker 73% van de cafetaria’s, snackbars en andere frituurzaken vallen buiten de regeling, maar zitten wel met een torenhoge energierekening. Dat meldt vakvereniging ProFri op basis van een tussentijdse rapportage om de energieproblemen in de cafetariasector in kaart te brengen.

Uit een eerste peiling blijkt dat de gemiddelde energierekening in 2021 nog op 17.336 euro uitkwam, maar nu na alle verhogingen in 2022 uitkomt op 41.591 euro. Een stijging van maar liefst 140%. Hoewel het gaat om de eerste conclusies die ProFri binnenhaalt uit de enquête die eerder eerder deze week is gestart, belooft het niet veel goeds voor de rest van de horeca.

Slechts 27% van de frituurzaken lijkt te voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regeling van de overheid om MKB’-ers te compenseren. Zij zitten dit jaar boven de 12,5% norm. Maar dit percentage gaat stijl omlaag wanneer blijkt dat voor het berekenen van deze norm alleen de kale prijs van het gas en stroom van toepassing is, waarschuwt ProFri.

Nog eens 13% van de bedrijven zit nu boven de norm, maar vallen buiten de boot, omdat ze minder dan 5000 m3 gas gebruiken en minder dan 50.000 kWh gebruiken. Want dit is nog een extra norm die gesteld gaat worden.

Problemen nemen toe

Vorig jaar hadden 37% van de bedrijven een variabel of flex contract. Nu is dat opgelopen tot 55%. De komende maanden stijgt dit percentage naar 77%. Dus steeds meer ondernemers worden geconfronteerd met een torenhoge energierekening. 23% van de bedrijven heeft een vast contract tot na 2023, waarvan ruim de helft door ProFri geholpen is aan weer een betaalbaardere èn voorspelbare energierekening.

Vraaguitval

Een medium friet kostte in 2021 gemiddeld 2,18. Nu is de prijs gemiddeld 2,50. Een gemiddelde stijging van 0,32 (= 15%) 70% van de respondenten geeft aan dat ze hun prijzen NIET voldoende hebben kunnen verhogen. Slechts 30% vindt zelf van wel. De helft van de ondernemers geeft aan dat er nu al minder klanten in de zaak komen en/of minder besteden per bestelling.

Somber toekomstbeeld

70% van de ondernemers die tot vandaag reageerden geeft aan dat ze door de gestegen kosten met hun verdienmodel in de problemen zijn gekomen. 6% van de respondenten verwacht het einde van het jaar niet te halen en nog eens 32% verwacht in 2023 in de problemen te komen. Slechts een kwart van de ondernemers geeft aan het sowieso te gaan redden.

Het is slechts een tussenbalans die ProFri heeft opgemaakt naar aanleiding van de regeling die de overheid gisteren naar buiten bracht. Het laat volgens de vakvereniging zien dat de regeling, in elk geval voor de 5.700 frituurzaken die Nederland nu nog rijk is, tekort gaat schieten. Tijdens de jaarvergadering van 31 oktober aanstaande presenteert de vakvereniging de resultaten van het onderzoek.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Cafetariaomzet groeit in februari met 2,4%

Cafetaria – De omzetten in de cafetariasector zijn in januari en februari dit jaar enigszins toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met 2,8% in totaal. In de maand februari nam de omzet met 2,4% toe in vergelijking met dezelfde maand in 2023.

Lees bericht

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht


Frans van Rooij vertrekt als directeur ProFri

Persoonlijk – Frans van Rooij, directeur van branchevereniging ProFri, heeft tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging voor professionele frituurders, bekendgemaakt dat hij al zijn functies neerlegt. Een opvolger is nog niet gevonden.

Lees bericht

Cafetariaomzet 8,4% hoger in 2023 vooral door online

Analyse - De omzetontwikkeling van de cafetaria’s is tot en met september van dit jaar met 8,4% gestegen ten opzichte van vorig jaar. De groei werd vooral gerealiseerd door online dat met 10,5% toenam, veel sneller dan de7,7% groei via de kassa van het cafetariabedrijf werd gehaald. Het aandeel online kwam hierdoor uit op 25%, dat wil zeggen dat nog een derde...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid