ProFri: ‘Cafetaria’s straks dupe van gezondheidsbeleid’


ProFri-directeur Frans van Rooij laakt wetsvoorstel dat gemeenten straks mogelijkheden geeft snackbars en fastfoodrestaurants te verbieden

Politiek - Vakvereniging ProFri is beducht dat de overheid symboolpolitiek gaat bedrijven met de cafetaria’s en vreest een te eenzijdig gezondheidsbeleid. “Want terwijl ons aandeel in kilocalorieën nog geen half procent is, lijkt het er op dat de kleine bedrijven straks wel het kind van de rekening gaan worden.”

Dit zei Frans van Rooij tijdens zijn jaarrede tijdens de jaarvergadering van de vakvereniging voor frituurders. Hij vreest dat de grote frisdrankfabrikanten de dans te ontspringen in de strijd tegen overgewicht, omdat staatssecretaris Paul Blokhuis geen suikertaks wil. Blokhuis wil volgens ProFri de uitvoering van zijn beleid tegen overgewicht in het kader van het Nationaal Preventieakkoord  vooral lokaal regelen. “Wij zijn bang dat op lokaal niveau, net als in de media, onze producten als bliksemafleider en goedkope symboolpolitiek worden gebruikt. Steeds meer gemeenten hebben beleid tegen de groei van met name frituurbedrijven, terwijl scholieren ondertussen naar hartenlust shoppen bij de supermarkten, “ aldus de ProFri-directeur. Hij benadrukt niets tegen maatregelen te hebben die overgewicht moeten terugdringen, maar wil wel dat er sprake is van evenwichtige spreiding van de maatregelen.

Gering maagaandeel

ProFri vreest dat grote bedrijven, zoals de genoemde frisdrankmakers, maar ook bijvoorbeeld supermarkten, dankzij hun krachtige lobby straks de dans ontspringen, terwijl zij verreweg de meeste kilocalorieën verkopen. Van Rooij: “Kleine frituurspeciaalzaken, die samen minder dan een half procent van alle kilocalorieën in ons land verkopen, mogen niet de dupe worden van goedkope en gemakkelijke symboolpolitiek.”

Videotoespraak

Van Rooij, die de zieke voorzitter Hans Hus verving, roerde in zijn toespraak nog andere zaken aan. Zoals friet als eigentijds en veganistisch streetfood, de macht en invloed van de delivery-platforms, het toekomstbestending maken van de vakvereniging én de corona-effecten. Vanwege corona is de traditionele jaarvergadering van ProFri online afgehandeld. Vaste onderdelen, zoals de uitreiking van awards en keurmerken alsmede de presentatie van de Nationale Smulgids, zijn vooralsnog naar januari 2021 verplaatst. De jaarrede sprak Van Rooij voor de gelegenheid uit via video.

Bron: @ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Cafetariaomzet groeit in februari met 2,4%

Cafetaria – De omzetten in de cafetariasector zijn in januari en februari dit jaar enigszins toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met 2,8% in totaal. In de maand februari nam de omzet met 2,4% toe in vergelijking met dezelfde maand in 2023.

Lees bericht

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht


Frans van Rooij vertrekt als directeur ProFri

Persoonlijk – Frans van Rooij, directeur van branchevereniging ProFri, heeft tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging voor professionele frituurders, bekendgemaakt dat hij al zijn functies neerlegt. Een opvolger is nog niet gevonden.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid