ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht


V.l.n.r. Frans van Rooij (directeur ProFri), Sander Baljé (directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het ministerie van VWS) en Hans Biesheuvel (voorzitter van ondernemersvereniging ONL)

Politiek  - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.

Een dergelijke, breed gedragen werkgroep moet werken aan een gezamenlijk manifest, dat uitmondt in concrete acties die bijdragen aan een gerichte aanpak van overgewicht in ons land, aldus ProFri. De vakvereniging stelt in een stuk dat de basis vormde voor het gesprek met het ministerie: “Het voornemen om te werken aan een wet die expliciet fastfoodzaken verbiedt, is buiten iedere proportie. Er is geen sprake van een level playing field aangezien juist andere sectoren voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor de consumptie van ongezond voedsel door de jeugd.”

De enige voorwaarde die daarom aan samenwerking wordt gesteld, is voor de vakvereniging dat sprake is van eerlijk beleid. De vakvereniging wijst erop dat de relatie tussen overgewicht onder jeugd en fastfoodzaken laag is. Volgens ProFri  komt 90 procent van de kilocalorieën die de schoolgaande jeugd eet, niet uit fastfoodzaken en snackbars, maar uit de supermarkt. Verder stelt de vakvereniging dat prijs de grootste drijver is in het maken van keuzes en de horeca in de regel 300 procent duurder is dan de supermarkt. Dat blijkt ook uit de bezoekerscijfers van snackbars, waaruit naar voren komt dat in de meeste fastfoodzaken het omzetaandeel van schoolgaande jeugd minder dan 3 procent is.

Basis voor dialoog

De vakvereniging overhandigde maandag in Den Haag zijn eigen Pro Friet Manifest aan een ambtenaar van het ministerie. “Met ons zeer geringe aandeel in de totale voeding (circa 0,5 procent) is de Nederlandse frituurbranche op geen enkele wijze de veroorzaker van overgewicht. Maar we willen graag deel zijn van de oplossing,” zegt ProFri-voorman Frans van Rooij. “We hopen en vertrouwen dat dit gesprek en ons voorstel een opmaat is om met de staatssecretaris aan tafel te komen.”

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht



‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid