Rival Foods, SusPhos en Bilihome winnen Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020


Foto bij: Website Rabobank

Verkiezing - Rival Foods (vezelrijke vleesvervangers), SusPhos (vlamvertragers uit afvalwater) en Bilihome (blauwlichttherapie-wearables voor baby’s) hebben donderdag de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) 2020 ontvangen. De winnaars werden beloond met een prijs van 20.000 euro. De publieksprijs van 3.000 euro ging naar Rival Foods.

Rabobank ziet de bedrijven en hun ondernemers als noodzakelijke duurzame dwarsdenkers, die ‘met een gezonde dosis eigenwijsheid de wereld beter achter laten met impactvolle innovaties’. De innovaties zijn nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen, maar ook noodzakelijk voor een duurzamere voedselproductieketen, circulaire economie, vitale gemeenschappen en betaalbare zorg. Om dat aan te jagen is de RDI – vroeger de Herman Wijffels Innovatieprijs – in het leven geroepen. Naast het winnen van het geld bedrag krijgen de winnaars advies en begeleiding en worden zij in contact gebracht bij diverse relevante marktpartijen. Bovendien krijgen zij de benodigde financiering.

Winnaars

De prijs voor de categorie Food & Agri is tijdens de 18e editie van de RDI toegekend aan Rival Foods. Ze maken plantaardige vleesvervangers, op zo’n manier dat na bereiding het mondgevoel hetzelfde is als bij de dierlijke concurrentie. SusPhos, winnaar categorie Circulaire economie & Klimaat. In de categorie Circulaire economie & Klimaat wint SusPhos. Een startup die een uniek proces ontwikkelde dat een nieuwe dimensie toevoegt aan recycling van afvalmateriaal. Uit fosfaatrijk afvalwater afkomstig uit onder andere landbouw maken zij hoge kwaliteit bio-based vlamvertragers en gespecialiseerde kunstmestproducten. In de categorie Vitale gemeenschappen & zorg grijpt Bilihome de prijs. De ondernemers hierachter creëerden een wearable voor pasgeboren baby’s met geelzucht, waarmee deze kindjes thuis de benodigde blauwlichttherapie krijgen in plaats van in het ziekenhuis. Geen couveuse meer voor deze baby’s, maar gewoon thuis borstvoeding en knuffelen met papa en mama.

Bron: Rabobank/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horeca verspilt 5,6 miljoen minder voedsel

Voedselverspilling – De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van 5,6 miljoen kilogram, gooit de sector nog steeds 55,4 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost de sector 647 miljoen euro per jaar.

Lees bericht


Student Silke van Helvoirt wint ZERO Food Waste Challenge

Wedstrijd - Student Food Innovation Silke van Helvoirt bij HAS green academy heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project Get Saucy. Het product  is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken voor broccolistronken en –bladeren, zodat er meer van gegeten wordt.

Lees bericht

McCain Foods zet in op regeneratieve landbouw

Duurzaamheid - McCain Foods heeft een nieuw programma voor regeneratieve landbouw in Nederland gelanceerd. McCain, inclusief zusterbedrijf CêlaVíta, ondersteunt hiermee Nederlandse aardappeltelers in de transitie naar duurzamere landbouwpraktijken met technische, commerciële en financiële steun (dat laatste in samenwerking met Rabobank).

Lees bericht

Foodhelden uit Food100-lijst 2022 bekendgemaakt

Bekendmaking - In de Verspillingsfabriek in Veghel zijn vandaag de Foodhelden van 2022 bekendgemaakt. Het gaat om 6 van de meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland. Zij werden door de vakjury gekozen uit de Food100-lijst van 2022 vanwege hun bijzondere en grote inzet om ons voedselsysteem beter en eerlijker te maken.

Lees bericht


‘Ondanks herstel wacht horeca onzekere winter’

Analyse - Het herstel van de leisure- en horecamarkt sinds corona is groot. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 wordt zelfs beter gepresteerd, volgens een analyse van de Rabobank. Maar ondanks dit goede herstel moet de sector zich klaar maken voor een onzekere winter. Veel ondernemers zullen te maken krijgen met koopkrachtproblemen bij de consument, stijgende inkoopprijzen en hogere kosten.

Lees bericht

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van start

Voedselverspilling - HAS Hogeschool houdt samen met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge. De challenge start op 13 september.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid