Rival Foods, SusPhos en Bilihome winnen Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020


Foto bij: Website Rabobank

Verkiezing - Rival Foods (vezelrijke vleesvervangers), SusPhos (vlamvertragers uit afvalwater) en Bilihome (blauwlichttherapie-wearables voor baby’s) hebben donderdag de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) 2020 ontvangen. De winnaars werden beloond met een prijs van 20.000 euro. De publieksprijs van 3.000 euro ging naar Rival Foods.

Rabobank ziet de bedrijven en hun ondernemers als noodzakelijke duurzame dwarsdenkers, die ‘met een gezonde dosis eigenwijsheid de wereld beter achter laten met impactvolle innovaties’. De innovaties zijn nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen, maar ook noodzakelijk voor een duurzamere voedselproductieketen, circulaire economie, vitale gemeenschappen en betaalbare zorg. Om dat aan te jagen is de RDI – vroeger de Herman Wijffels Innovatieprijs – in het leven geroepen. Naast het winnen van het geld bedrag krijgen de winnaars advies en begeleiding en worden zij in contact gebracht bij diverse relevante marktpartijen. Bovendien krijgen zij de benodigde financiering.

Winnaars

De prijs voor de categorie Food & Agri is tijdens de 18e editie van de RDI toegekend aan Rival Foods. Ze maken plantaardige vleesvervangers, op zo’n manier dat na bereiding het mondgevoel hetzelfde is als bij de dierlijke concurrentie. SusPhos, winnaar categorie Circulaire economie & Klimaat. In de categorie Circulaire economie & Klimaat wint SusPhos. Een startup die een uniek proces ontwikkelde dat een nieuwe dimensie toevoegt aan recycling van afvalmateriaal. Uit fosfaatrijk afvalwater afkomstig uit onder andere landbouw maken zij hoge kwaliteit bio-based vlamvertragers en gespecialiseerde kunstmestproducten. In de categorie Vitale gemeenschappen & zorg grijpt Bilihome de prijs. De ondernemers hierachter creëerden een wearable voor pasgeboren baby’s met geelzucht, waarmee deze kindjes thuis de benodigde blauwlichttherapie krijgen in plaats van in het ziekenhuis. Geen couveuse meer voor deze baby’s, maar gewoon thuis borstvoeding en knuffelen met papa en mama.

Bron: Rabobank/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsRabobank ziet horeca in derde kwartaal opveren

Analyse – De Nederlandse economie herstelt zich traag van alle beperkende coronamaatregelen, maar toch ziet de Rabobank ook lichtpuntjes. In een maandag verschenen rapport verwacht de bank dat de horecaomzet in het derde kwartaal opveert. Maar of die doorzet is de vraag. Veel zal afhangen van het vertrouwen van de consument, want die is nog erg voorzichtig.

Lees bericht

Detailhandel food profiteert volop van coronacrisis

Analyse - De omzet die de horeca misloopt door de coronacrisis komt deels ten goede aan de detailhandel food. De verwachte omzetgroei in deze sector bedraagt in 2020 ruim zes procent. Met name supermarkten profiteren: fysieke supermarkten zien een omzetgroei van meer dan 5 procent in 2020.

Lees bericht

Rabobank verrast met Brasserie 2050 opnieuw op Lowlands

Festivals - Rabobank is met Brasserie 2050, dat samen met The Food Line-up wordt opgezet, voor de tweede keer te vinden op Lowlands in Biddinghuizen. Het restaurant-initiatief op het festival, dat  mensen moet aanzetten om na te denken over voeding en de productie daarvan, verrast ditmaal opnieuw. Tijdens een presentatie voorafgaand aan het festival kon een aantal in voeding geïnteresseerde...

Lees bericht


Slimme wc geeft Lowlands-bezoekers voedingsadvies

Festival – Bezoekers aan de toiletten van Brasserie 2050 op Lowlands hebben een primeur. Het restaurant heeft namelijk slimme wc’s geplaatst, die op basis van de gedane behoefte een gericht voedingsadvies geeft. Tijdens de ‘boodschap’ wordt namelijk meting gedaan op een aan gezondheidsaspecten en deze worden vertaald naar een suggestie voor een gerecht dat past bij een gebalanceerde voedingsbehoefte. De eerste...

Lees bericht

Programma ScaleUpFood gaat food & agri scale-ups ondersteunen

Ondersteuning – Het nieuwe programma ScaleUpFood van ScaleUpNation, Foodvalley en Rabobank moet food & agri scale-ups gaan ondersteunen. Het programma is vandaag gelanceerd. “Klimaatverandering, de grootte van de wereldbevolking en afval – ze bieden allemaal kansen voor innovatieve, technologiegedreven ondernemingen in de hele keten”, zegt Menno van Dijk, oprichter van ScaleUpNation. “ Uit onderzoek van zijn bedrijf blijkt dat minder dan 1% van de startende...

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid