Spar university gaat samen met studenten werk maken van verduurzaming


Formulenieuws – Spar university wil samen met de studenten werk gaan maken van verduurzaming. Tijdens de campustalks, gesprekken tussen teams van de gemaksformule en studenten op de campussen, zijn er zoveel ideeën verzameld, dat die zijn samengebracht op een ‘duurzame kalender’. Volgens Erwin Binneveld, oprichter van Spar university werden er zoveel ideeën aangedragen, dat het onmogelijk was om alle ideeën in één keer te verwezenlijken. “Daarom hebben we keuzes gemaakt en onze focuspunten omschreven en vastgelegd in een ‘duurzame kalender’. Het mooie aan zo’n duurzame reis is dat iedereen die geïnteresseerd is nu weet welke kant wij op gaan. Hierdoor kunnen we samen versnellen en dingen echt verbeteren.” Een van de initiatieven die Spar university gaat oppakken is het uitlokken van studenten om eigen verpakkingen mee te brengen. Tijdens drie ‘verpakkingsloze dagen’, de zogenaamde ‘Bring Your Own Dagen’ worden studenten opgeroepen om zelf bestek en/of verpakkingsmaterialen mee te nemen. Zo worden studenten erop geattendeerd dat een beter milieu bij jezelf begint en dat het gebruik van zakjes, rietjes, sporc’s (bestek) en kartonnen koffiebekers een keuze is. De eerste ‘Bring Your Own week’ is gestart en tevens het aftrapmoment voor de duurzame kalender. Ter gelegenheid daarvan wordt een nieuwe Spar herbruikbare koffiebeker gepromoot. Klanten die zelf een herbruikbare beker of mok meenemen ontvangen bij de Spar university een korting van €0,25  op elk kopje koffie. Zero Waste Bags Met de inzet van Zero Waste Bags wil de gemaksformule voor studenten zelfs in 2023 helemaal niets meer weggooien. Eigenaar Binneveld wil daarover met diverse partijen in gesprek. Volgens de ondernemer moet die ambitie haalbaar zijn. “Het is tijd dat er naar echte oplossingen gekeken gaat worden, voor heel de keten,” aldus Binneveld. Volgens de Spar-ondernemer is dat niet alleen te realiseren door studenten uit te lokken, maar moeten ook processen en wetgeving kritisch bekeken worden en ook veranderd moeten worden. De ambitie om single-use verpakkingsmaterialen binnen één jaar met 50% te verminderen en om de 1,5% voedselverspilling (derving) terug te brengen naar 0,5% vergt een gedegen aanpak. Sensoren Naast de Zero Waste Bag wil Spar university de bewustwording verder opvoeren door op termijn een test te doen met onder andere ‘slimme houdbaarheid sensoren’ op verpakkingen van vlees, vis en kip. ​Deze sensoren geven de juiste houdbaarheidsdatum van een product weer, ​gebaseerd op de temperatuur-tijd functie van dat product. Zo is het voor de consument nog simpeler om de houdbaarheid te beoordelen. Bron: @FoodClicks Formulenieuws – Spar university wil samen met de studenten werk gaan maken van verduurzaming. Tijdens de campustalks, gesprekken tussen teams van de gemaksformule en studenten op de campussen, zijn er zoveel ideeën verzameld, dat die zijn samengebracht op een ‘duurzame kalender’. Volgens Erwin Binneveld, oprichter van Spar university werden er zoveel ideeën aangedragen, dat het onmogelijk was om alle ideeën in één keer te verwezenlijken. “Daarom hebben we keuzes gemaakt en onze focuspunten omschreven en vastgelegd in een ‘duurzame kalender’. Het mooie aan zo’n duurzame reis is dat iedereen die geïnteresseerd is nu weet welke kant wij op gaan. Hierdoor kunnen we samen versnellen en dingen echt verbeteren.” Een van de initiatieven die Spar university gaat oppakken is het uitlokken van studenten om eigen verpakkingen mee te brengen. Tijdens drie ‘verpakkingsloze dagen’, de zogenaamde ‘Bring Your Own Dagen’ worden studenten opgeroepen om zelf bestek en/of verpakkingsmaterialen mee te nemen. Zo worden studenten erop geattendeerd dat een beter milieu bij jezelf begint en dat het gebruik van zakjes, rietjes, sporc’s (bestek) en kartonnen koffiebekers een keuze is. De eerste ‘Bring Your Own week’ is gestart en tevens het aftrapmoment voor de duurzame kalender. Ter gelegenheid daarvan wordt een nieuwe Spar herbruikbare koffiebeker gepromoot. Klanten die zelf een herbruikbare beker of mok meenemen ontvangen bij de Spar university een korting van €0,25  op elk kopje koffie. Zero Waste Bags Met de inzet van Zero Waste Bags wil de gemaksformule voor studenten zelfs in 2023 helemaal niets meer weggooien. Eigenaar Binneveld wil daarover met diverse partijen in gesprek. Volgens de ondernemer moet die ambitie haalbaar zijn. “Het is tijd dat er naar echte oplossingen gekeken gaat worden, voor heel de keten,” aldus Binneveld. Volgens de Spar-ondernemer is dat niet alleen te realiseren door studenten uit te lokken, maar moeten ook processen en wetgeving kritisch bekeken worden en ook veranderd moeten worden. De ambitie om single-use verpakkingsmaterialen binnen één jaar met 50% te verminderen en om de 1,5% voedselverspilling (derving) terug te brengen naar 0,5% vergt een gedegen aanpak. Sensoren Naast de Zero Waste Bag wil Spar university de bewustwording verder opvoeren door op termijn een test te doen met onder andere ‘slimme houdbaarheid sensoren’ op verpakkingen van vlees, vis en kip. ​Deze sensoren geven de juiste houdbaarheidsdatum van een product weer, ​gebaseerd op de temperatuur-tijd functie van dat product. Zo is het voor de consument nog simpeler om de houdbaarheid te beoordelen. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Met Compass verdwijnen ook de AH to go’s bij hogeschool Saxion

Schoolcatering –Compass Group  wordt per 1 januari volgend jaar de nieuwe cateraar van hogeschool Saxion op de locaties Enschede, Deventer en Apeldoorn. Hierdoor sluiten ook de twee aanwezige AH to go’s op de locaties Enschede en Deventer, die door de vorige cateraar Appèl werden geëxploiteerd. De locaties worden nu omgebouwd naar SPAR University.

Lees bericht


Food100 toont voorlopers in verduurzaming voedselsysteem

Verkiezing – Vrijdag is voor de zevende keer bekend gemaakt wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De Food100-lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen.

Lees bericht


FNLI: lastenverhoging remt verduurzaming voedingsmiddelenbedrijven

Industrie - De voorgenomen heffingen en verhoging van de energiebelasting op gas uit het aanvullende klimaatpakket van het demissionaire kabinet werken averechts voor voedingsmiddelenfabrikanten bij de verduurzaming. Dat stelt bracheorganisatie van de voedingsmiddelenindustrie FNLI. Volgens FNLI-directeur Cees-Jan Adema moet de politiek veel meer richten op de uitvoerbaarheid van de gewenste verduurzaming.

Lees bericht

Albert Heijn streeft naar B Corp certificering binnen een jaar

Formulenieuws  – Albert Heijn wil binnen een jaar klaar zijn voor een B Corp certificering. Die ambitie sprak Marit van Egmond, CEO Albert Heijn, uit bij de presentatie van het nieuwste duurzaamheidsverslag over 2022. De B Corp certificering wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan hoge normen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid