FNLI: lastenverhoging remt verduurzaming voedingsmiddelenbedrijven


Cees-Jan Adema / Foto bij: FNLI

Industrie - De voorgenomen heffingen en verhoging van de energiebelasting op gas uit het aanvullende klimaatpakket van het demissionaire kabinet werken averechts voor voedingsmiddelenfabrikanten bij de verduurzaming. Dat stelt bracheorganisatie van de voedingsmiddelenindustrie FNLI. Volgens FNLI-directeur Cees-Jan Adema moet de politiek veel meer richten op de uitvoerbaarheid van de gewenste verduurzaming.

Ondernemers kunnen volgens de FNLI nauwelijks concrete investeringsplannen maken voor de verduurzaming van hun processen. De voorgenomen lastenverhoging komt bovenop de extra kosten voor netbeheer, het ontbreken van perspectief door de gebrekkige energie-infrastructuur en onzekerheid rondom het overheidsbeleid. FNLI roept het demissionair kabinet op om voedingsmiddelenbedrijven geen extra belastingverhoging op te leggen, en de politiek in het algemeen om zich na de verkiezingen te richten op de uitvoeringsproblemen die bedrijven ervaren bij het verduurzamen. Om perspectief te bieden om te kúnnen elektrificeren moet het instrumentarium daarvoor beter aansluiten op de karakteristieken van de bedrijven en is een versnelde toegang tot energie-infrastructuur noodzakelijk.

Hard geraakt

In opdracht van FNLI heeft adviesbureau KWA voor verschillende typen voedingsmiddelenbedrijven een analyse uitgevoerd naar de effecten van de maatregelen uit het aanvullend klimaatpakket en de effectiviteit van verduurzamingsmaatregelen die bedrijven kunnen nemen. Die laat zien dat met name bedrijven die voor hun productieproces afhankelijk zijn van hoge temperaturen, bijvoorbeeld industriële bakkerijen, zuivelbedrijven en aardappelverwerkers, zeer hard geraakt worden.

Stroomnet

Veel voedingsmiddelenproducenten willen graag overstappen van gas naar elektriciteit, maar kúnnen dat veelal niet door het overbelaste stroomnet in Nederland. Het verkrijgen van een elektriciteitsaansluiting is bijna onmogelijk en er is onvoldoende aanbod van (groene) elektriciteit. Daar waar ondernemers wel kunnen verduurzamen, zorgen de verhoging van de energiebelasting op gas en de hoge prijs van elektriciteit voor een dermate zware lastenverhoging dat productie onrendabel wordt.

Bron: FNLI/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Food100 toont voorlopers in verduurzaming voedselsysteem

Verkiezing – Vrijdag is voor de zevende keer bekend gemaakt wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De Food100-lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen.

Lees bericht


Albert Heijn streeft naar B Corp certificering binnen een jaar

Formulenieuws  – Albert Heijn wil binnen een jaar klaar zijn voor een B Corp certificering. Die ambitie sprak Marit van Egmond, CEO Albert Heijn, uit bij de presentatie van het nieuwste duurzaamheidsverslag over 2022. De B Corp certificering wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan hoge normen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Lees bericht

‘Foodpartijen IMVO-convenant boeken flinke vooruitgang’

Monitoring - De partijen van het IMVO-convenant Voedingsmiddelen hebben veel bereikt in het vierde jaar, volgens een SER-bericht. Zo werden wereldwijd 50 experts opgeleid om risicoanalyses op het gebied van mensenrechten uit te voeren. Ook deden dit jaar meer bedrijven mee aan de monitoring, 156 tegenover 119 in het derde jaar.

Lees bericht

Jan Aaltzen Linde nieuwe voorzitter van de AKSV

Benoeming - Jan Aaltzen Linde, Managing Director van Van Geloven, is per 1 januari 2023 benoemd als nieuwe voorzitter van de Algemene Kokswaren- en Snackfabrikanten Vereniging (AKSV). Hij volgt Ronald Prince op die onlangs is benoemd tot voorzitter van de FNLI.

Lees bericht


Ronald Prince van Royal Smilde nieuwe voorzitter FNLI

Benoeming - Ronald Prince (CEO, Royal Smilde) is door het bestuur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) benoemd tot nieuwe voorzitter van de FNLI. Hij volgt vanaf 1 september 2022 Annemarieke de Haan op, die afscheid neemt als voorzitter van de FNLI vanwege haar nieuwe rol binnen Unilever als General Manager Home Care in Zuidoost-Azië.

Lees bericht

GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid