‘Terrassen langer open en doorstroomlocaties open’


Coronamaatregelen – Als de daling verder doorzet in de ziekenhuisopnames dan kunnen er per 19 mei een aantal versoepelingen worden doorgevoerd. Terrassen zouden dan weer langer open kunnen, de doorstroomlocaties mogen hun buitenactiviteiten weer opstarten en sporten voor grotere groepen is dan weer mogelijk.

Tijdens de persconferentie van vanavond werden de stappen van het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen toegelicht door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het kabinet blijft nog wel de beschikking houden over een soort pauzeknop als blijkt dat de komende dagen de ziekenhuisbezetting toch verder oploopt.

Er kan pas versoepeld worden als de ziekenhuisopnamen en ic-bezetting gemiddeld genomen over de laatste zeven dagen, met 20 procent is gedaald, in vergelijking met de piek van de derde golf. Dat is althans het advies  van het Outbreak Management Team (OMT). Op dit moment is dat nog niet het geval. Zijn die cijfers goed genoeg, dan kunnen de versoepelingen vanaf 19 mei ingaan.

De openingstijden van de terrassen kunnen dan worden uitgebreid van 06.00 uur tot 20.00 uur. Nu is dat nog van 12.00 uur tot 18.00 uur. Die verruiming is een aanvulling op het oorspronkelijke stappenplan, want aanvankelijk behoorde die verruiming niet tot de tweede stap. Voor de horeca is deze verruiming meer dan wenselijk. Op deze manier kunnen zij zich én richten op het ontbijt én op het diner.

Leisure

Ook het sporten buiten is voor maximaal dertig man toegestaan, alleen op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 26 jaar mogen wel gezamenlijk buiten sporten en hoeven zich niet aan de 1,5 meter afstand te houden. Verder mogen sportscholen en binnenzwembaden weer open. Daarnaast mogen de sportaccommodaties weer buitenterrassen openen. Doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen, mogen zoals gezegd ook weer open, maar wel onder voorwaarden. Zo mag er één persoon per 10 vierkante meter worden toegelaten en moeten de binnenattracties gesloten blijven. “Zo is de Python-achtbaan in de Efteling wel open, maar Villa Volta niet,” aldus Rutte in zijn toelichting tijdens de persconferentie.

Volgende stappen

Eventuele volgende stappen worden bekend gemaakt op de coronapersconferentie, die gepland staat voor dinsdag 1 juni. “In de tussentijd blijft het noodzakelijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt, want dan kan er deze zomer weer veel meer, dat voorspel ik u,” aldus Rutte.

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Duurzame inkoop realiseer je stap voor stap

Bijeenkomst - Hoe kom je tot een meer duurzame inkoop en hoe overtuig je de eigen organisatie van het belang van een inkoop met minder milieu-impact. Die vragen stonden centraal bij een bijeenkomst maandag van Greendish en BrightGreen in het Beatrixgebouw in Utrecht. Als een ding duidelijk werd tijdens de bijeenkomt, was het wel dat grote stappen niet per definitie...

Lees bericht


ING: ‘Horeca gaat mager jaar tegemoet in 2024’

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2024 zijn, met een minimale volumegroei van 1%, mager. Dit komt door de lage economische groei, een licht stijgende werkloosheid, een laag consumentenvertrouwen en oplopende prijzen in de horeca. Dat voorspelt ING Research in een Vooruitzicht Horeca.

Lees bericht

Recordaantal high tea reserveringen voor Moederdag

Moederdag – Voor Moederdag 2023 zijn er meer high tea reserveringen binnengekomen, dan voor Moederdag vorig jaar. Nu al zijn er 25% meer reserveringen gemaakt fan in 2022. Dat blijkt uit een enquête onder verschillende restaurants en de reserveringsdata van HighTea.nl.

Lees bericht



Carnavalsvierders laten zich niet remmen door prijsstijgingen

Onderzoek – Carnavalsvierders zijn van plan vooral feest te gaan vieren en niet te letten op de prijzen. Na jaren van beperkte carnavalsvieringen en flinke prijsstijgingen, laten de feestgangers zich dit jaar niet remmen. Twee op de vijf carnavalsvierders gaat komend weekend dan ook nergens op bezuinigen. Ook houdt de ruime meerderheid (84%) geen rekening meer met het coronavirus.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid