Vakbeurs Foodspecialiteiten blijft inspireren
Vakbeurzen – Kaassoorten waren er in overvloed, maar de Vakbeurs Foodspecialiteiten in de Expo Houten biedt nog zoveel meer voor wie op zoek is naar onderscheidende producten. Twee dagen lang konden foodspecialisten zich oriënteren op de markt voor fijne vleeswaren, tapas, wijnen en andere specialiteiten. Een beurs voor fijnproevers.
Bijna 7.000 bezoekers telde de beurs over de twee dagen. Voor een belangrijk deel kaasspeciaalzaken en delicatessewinkels, maar cateraars en inkopers van de belangrijk foodservicegroothandels waren aanwezig. De exposanten die hun producten kwamen tonen, kwamen dan ook vanuit meerdere foodbranches. Deze keer ook aanbieders uit de AGF-branches die – na een tijdje afwezigheid - opnieuw aansluiting hebben gevonden met de vakbeurs. Voor de bezoekers zelfs was het vooral een beurs waar de mensen konden netwerken, proeven, ruiken en voelen.
Wedstrijden
Nieuw dit jaar op de beursvloer was het Versplein dat in samenwerking met Rational was ingericht. Koks van dit bedrijf lieten zien hoe eenvoudig met de huidige ovens hapjes en gerechten kunnen worden klaargemaakt. Daarnaast waren er ook diverse wedstrijden en keuringen. Niet alleen bij de kaasleveranciers, waar de kazen werden bekroond. Ook wedstrijden bij de andere aanbieders. Zo werden alle ingezonden noviteiten door een deskundige vakjury, onder leiding van culinair journalist Felix Wilbrink, beoordeeld op verschillende criteria. Als winnaar van de Beste Noviteit 2023 werd uitgeroepen Ta’im Vissaus van Pieter Kaptein. Een traditioneel bereide vissaus van duurzaam gevangen vis uit de Noordzee, zonder toevoegingen, ongepasteuriseerd en 12 maanden gerijpt. En de Felix Wilbrink prijs 2023 ging naar het Boek van Paul van Trigt ‘Worst - Vleeswaren – Specialiteiten’. Verder nog de verkiezing van het mooiste kerstpakket. Dat werd het pakket van De Heerlijkheid – Geven & Beleven.
Nieuwe producten
Maar viel er dan ook nog iets nieuws te zien op de specialiteitenbeurs? Wel degelijk. En niet alleen dat de koekjes van de Koekjesfabriek, die door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden gemaakt, nu in een nieuwe verpakking zitten. En ook niet dat Gran’oliva van Pietercil Foodservice de range producten verder heeft uitgebreid en nu elke borrelplank met kwaliteitsproducten tot een feestje kan maken. Maar wel bijvoorbeeld een bedrijf als The Stillery Amsterdam, die potjes basiscocktails introduceerde waar uitsluitend een ijsklontje aan hoefde te worden toegevoegd en met een beetje schudden de meest smaakvolle cocktails konden worden gemaakt. Of de cappuccino koffie kaas van De Kaasfabriek, een kaas met de smaak van koffie. Verrassend, maar toch smaakvol. Of de ‘guilty pleasures’ cannoli crocante met amarene kers of pistach-smaak. Of de Dokkumer dip van het bedrijf Crearesalades in Bunschoten/Spakenburg, een dipsaus waar je van blijft dippen. En tot slot de quiches van La Qoquerie uit Arnhem, die zo in een versassortiment van een tankstation, cateraar of vakantiewinkel zouden passen. En dan nog de whisky van eigen bodem, de Dollard whisky. Onderdeel van de Coöperatie de Graanrepubliek in Noord Nederland. Deze coöperatie streeft naar 100% lekkere, inclusieve en duurzame producten en zorgt daarbij voor herstel van de landbouwgrond en de biodiversiteit in noordoost Groningen.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Ontbijtmerk Yespers introduceert nieuwe granola’s
Introductie – Het duurzame ontbijtmerk Yespers heeft vier nieuwe granola’s geïntroduceerd. Het gaat om een viertal ontbijtproducten gemaakt van Nederlandse haver met gered fruit.
Lees berichtProFri haalt met Rational 50-ste partner binnen
Cafetaria – Vakvereniging ProFri haalde onlangs met Rational de vijftigste partner binnen. ProFri-directeur Frans van Rooij ziet de mijlpaal als signaal dat er steeds meer herkenning en erkenning komt voor de inzet die de vereniging levert voor de frituurbranche.
Lees berichtHorecasector is blij met ontmoetingsplek Gastvrij Rotterdam
Beurzen – Het is tijdens Gastvrij Rotterdam weer voor het eerst dat de horecasector de gelegenheid heeft om elkaar te ontmoeten en de innovaties te bekijken en te proeven van de afgelopen maanden. De aanwezige deelnemers en bezoekers zijn blij met de ontmoetingsplek.
Lees berichtDe vegetarische frikandel smaakt goed op Horeca Expo Gent
Beurzen - In het Vlaamse Gent ging zondag de Horeca Expo 2019 van start. Horeca-minnend België loopt op deze dag massaal uit om de producten van de leveranciers te proeven. Want de Belg koopt in op smaak en niet op prijs. Al die etende mensen om je heen motiveren de smaakpapillen. Ook de vegetarische frikandellen van Van Geloven smaken dan heerlijk....
Lees berichtKookwedstrijd ‘Generational Flavours’ voor alle koksopleidingen
Wedstrijd - Rational Nederland organiseert samen met een aantal partners een kookwedstrijd ‘Generational Flavours’ voor alle koksopleiding. Bij de wedstrijd draait het om de smaak van de jongeren. Centraal dus de vraag: Wat kook jij als je familie of vrienden over de vloer komen en je indruk wil maken? Jonge kooktalenten die mee willen doen, moeten een team samenstellen uit...
Lees berichtNieuwe beursdata levert Specialiteitenbeurs 20% meer bezoekers op
Beurzen - Alcoholvrije wijn, kaasfondue in blik en onnoemelijk veel kaassoorten. Zo maar enkele opvallende zaken bij de Internationale Foodspecialiteitenbeurs die maandag 1 en dinsdag 2 oktober in Expo Houten voor de 29e keer werd gehouden. De organisatie had deze editie voor het eerst, op verzoek van de bezoekers, de beursdagen van dinsdag en woensdag verschoven naar de maandag en dinsdag. Mede...
Lees bericht