Veel overtredingen bij verkoop tabak aan jongeren


Tabak moet voortaan uit het zicht worden gehouden / Foto bij: BETA

Tabaksverkoop - Er worden nog te vaak tabaksproducten, dampwaren (e-sigaretten en e-liquids) en kruidenrookproducten verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Dat blijkt uit de controleresultaten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2020 heeft uitgevoerd.

Afgelopen jaar voerde de NVWA 440 leeftijdscontroles uit, die in de meeste gevallen niet positief uitvielen. Van de 46 bij de horeca uitgevoerde inspecties werd in 26% van de gevallen een maatregel  opgelegd. Bij de 100 uitgevoerde controles bij tankstations was dat 51%.

Effectieve testmethode

De NVWA maakt sinds 1 januari 2020 bij de leeftijdsgrenscontroles gebruik van 17-jarige testkopers die in opdracht van een inspecteur van de NVWA tabak proberen te kopen. Deze testkoopmethode is volgens de NVWA erg effectief. In 2019 werd met de oude methode bij minder dan 3% van de leeftijdgrenscontroles een maatregel opgelegd, terwijl in 2020 bij meer dan de helft van de risicogerichte controles is opgetreden.

Minder overtreders bij grote ketens

In totaal bleek in 2020 bij 245 van de 440 inspecties bij verschillende verkooppunten dat de verkoper de leeftijd niet goed controleerde, waardoor er tabak of andere rookwaren werden verkocht aan een 17-jarige testkoper. Supermarkten die onderdeel zijn van een grote winkelketen leven het verkoopverbod aan jongeren onder de 18 jaar het beste na. Bij kleine supermarkten en verkooppunten zoals avondwinkels en kiosken werden relatief de meeste maatregelen opgelegd.

Forse boetes

Verkopers die zich niet aan de leeftijdsgrens houden krijgen een boete die varieert van 1.360 tot 9.000 euro, afhankelijk van de inspectiehistorie en de grootte van het bedrijf. Als de NVWA binnen 12 maanden 3 overtredingen van de leeftijdsgrens constateert, wordt de tabaksverkoop tijdelijk stilgelegd (3-strikes-out). De NVWA blijft in 2021 risicogerichte testkoopinspecties uitvoeren om daarmee druk te leggen op verkooppunten om de regels beter na te leven.

Bron: NVWA/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsGroeiende zorgen over voldoende horecapersoneel

Onderzoek  - Horecaondernemers hebben grote zorgen over personeelskrapte. Zeker met de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, vragen horecaondernemers zich af of ze hun gasten wel op de juiste manier kunnen ontvangen door het personeelsprobleem in de sector, maar inzet techniek wordt nog niet gezien als oplossing. Dat laat onderzoek van GROUP7 Professional Community zien.

Lees bericht

Vakbeurs euvend & coffeena 2022 gaat niet door

Vakbeurzen - De Internationale Vakbeurs voor Vending & Office Coffee Service die gepland staat voor 27 tot en met 29 oktober, euvend & coffeena 2022, gaat dit jaar niet door. De reden is dat de organisatie niet een volwaardige afspiegeling van de markt voor vending en koffie kan presenteren.

Lees bericht

Diageo lanceert nieuw B2B-kennisplatform DIAGEO One

Platform - Diageo introduceert DIAGEO One, een B2B-ondersteuningsplatform, waar eigenaren van slijterijen en horeca 24 uur per dag terecht kunnen voor onder meer exclusieve trainingsvideo's, recepten, social media materiaal, speciale aanbiedingen, trends updates. Ook het bestellen van Diageo producten via hun reguliere groothandel kan met DIAGO One.

Lees bericht


Platform voor horeca lanceert marktplaats ‘no waste’

Voedselverspilling - TIPPR, het inspiratieplatform voor de horeca,  lanceert een marktplaats met overschotten en imperfecte producten. Op het platform ‘no Waste’ kunnen fabrikanten en groothandelaren producten aanbieden, die zij niet meer kunnen verkopen, maar voor een horecaondernemer tegen een gunstige prijs nog wel geschikt zijn om te gebruiken.

Lees bericht

Grote inhaalslag horeca in 2022 met ruim 30% volumegroei

Analyse - Gedurende dit jaar vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van ING Research.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid