Vegan menu groeit in Nederland, maar ook internationaal


Vegan loempia's zijn razend populair bij bestellingen / Foto bij: HEKOS

Analyse - Onder de vele restaurants die beschikbaar zijn via de Uber Eats app, is er een algemene groei in restaurants met veganistische opties op het menu in 2022. Uber Eats heeft die vergeleken met de cijfers van 2020. En wat blijkt? Daar waar de Nederlandse menukaarten een groei laten zien van iets meer dan 20%, toont Frankrijk een uitschieter van 4600%.

Vegan gerechten worden steeds vaker aangeboden. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Overal kunnen de vegan gerechten op de menukaarten worden aangeboden en bij veel restaurants gebeurt dat ook. Op basis van een analyse van de gerechten die via de Uber Eats app besteld kunnen worden spring Frankrijk dus de kroon met een stijging van 4600%. Maar ook Portugal scoort met een toename van 1058% een forse score. Andere landen waar Uber Eats actief is zijn Zweden (+225%), Italië (+30%) en Belgie (+119%). In dat licht kan de Nederlandse menukaart nog wel wat vegetarische gerechten toevoegen, of zouden wij er al heel veel op hebben staan?

Vegan bestellingen

Behalve dat het aantal restaurants met een veganistische optie toeneemt, blijkt uit de gegevens van Uber Eats ook dat meer mensen bestellingen plaatsen met daarin een veganistisch gerecht. Zo steeg het aantal bestellingen met daarin veganistische gerechten in Nederland tot 2022 met maar liefst 149% ten opzichte van 2020. Tegelijkertijd zien we dat onze buren in België de laatste jaren nog grotere fans zijn van veganistisch eten, met een stijging van 200% in het aantal bestellingen inclusief veganistische items.

Populairste gerechten

Welke veganistische gerechten behoren in Nederland tot de favorieten? In 2022 verdrongen de veganistische loempia's de winnaar van vorig jaar, de veganistische kapsalon. Op de tweede plaats vinden we de veganistische hamburger en op de derde plaats de veganistische gyoza. In België en Duitsland is vooral de Aziatische keuken een hit met yaki udon, samosa en gyoza op de toplijsten.

Top 3 veganistische gerechten in Nederland 2022:

- Loempia's

- Royal melt burger

- Veganistische gyoza

Bron: Uber Eats/ @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsWestland Kaas neemt het merk ‘Kees’

Overname - Westland Kaas neemt het merk ‘Kees’ over en voegt hiermee een deels plantaardige variant op kaas aan haar portfolio toe. Westland heeft al een samenwerking met Those Vegan Cowboys, die vegan alternatieven ontwikkelen voor kaas.

Lees bericht

Shell breidt vega(n) assortiment dit jaar verder uit

Formulenieuws - Shell gaat dit jaar een groot aantal vegetarische en plantaardige producten toevoegen aan het assortiment. De stap past volgens het bedrijf binnen de duurzaamheidstransitie van Shell, waarbij reizigers steeds vaker een bewustere keuzes kunnen maken.

Lees bericht

‘Horeca gedwongen tot accepteren lagere marge’

Onderzoek - Driekwart van de horecaondernemers kan de gestegen inkoopkosten en energieprijzen niet doorberekenen aan klanten. Ze voelen zich gedwongen een lagere marge te accepteren. Dat blijkt uit onderzoek van GROUP7 in opdracht van Foodservice Instituut Nederland (FSIN).

Lees bericht‘Meer vegan bestellingen bij Thuisbezorgd’

Onderzoek – Maaltijdbestelsite Thuisbezorgd zag het aantal vegan bestellingen de afgelopen twee jaar met 25 procent groeien. Hoewel vegan op het totaal volume aan bestelde maaltijden nog beperkt is, spreekt Thuisbezorgd wel de verwachting uit dat vegan in 2023 definitief doorbreekt.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid