Vegan menu groeit in Nederland, maar ook internationaal


Vegan loempia's zijn razend populair bij bestellingen / Foto bij: HEKOS

Analyse - Onder de vele restaurants die beschikbaar zijn via de Uber Eats app, is er een algemene groei in restaurants met veganistische opties op het menu in 2022. Uber Eats heeft die vergeleken met de cijfers van 2020. En wat blijkt? Daar waar de Nederlandse menukaarten een groei laten zien van iets meer dan 20%, toont Frankrijk een uitschieter van 4600%.

Vegan gerechten worden steeds vaker aangeboden. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Overal kunnen de vegan gerechten op de menukaarten worden aangeboden en bij veel restaurants gebeurt dat ook. Op basis van een analyse van de gerechten die via de Uber Eats app besteld kunnen worden spring Frankrijk dus de kroon met een stijging van 4600%. Maar ook Portugal scoort met een toename van 1058% een forse score. Andere landen waar Uber Eats actief is zijn Zweden (+225%), Italië (+30%) en Belgie (+119%). In dat licht kan de Nederlandse menukaart nog wel wat vegetarische gerechten toevoegen, of zouden wij er al heel veel op hebben staan?

Vegan bestellingen

Behalve dat het aantal restaurants met een veganistische optie toeneemt, blijkt uit de gegevens van Uber Eats ook dat meer mensen bestellingen plaatsen met daarin een veganistisch gerecht. Zo steeg het aantal bestellingen met daarin veganistische gerechten in Nederland tot 2022 met maar liefst 149% ten opzichte van 2020. Tegelijkertijd zien we dat onze buren in België de laatste jaren nog grotere fans zijn van veganistisch eten, met een stijging van 200% in het aantal bestellingen inclusief veganistische items.

Populairste gerechten

Welke veganistische gerechten behoren in Nederland tot de favorieten? In 2022 verdrongen de veganistische loempia's de winnaar van vorig jaar, de veganistische kapsalon. Op de tweede plaats vinden we de veganistische hamburger en op de derde plaats de veganistische gyoza. In België en Duitsland is vooral de Aziatische keuken een hit met yaki udon, samosa en gyoza op de toplijsten.

Top 3 veganistische gerechten in Nederland 2022:

- Loempia's

- Royal melt burger

- Veganistische gyoza

Bron: Uber Eats/ @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Private Labelbeurs PLMA vult negen RAI-hallen met food

Vakbeurzen - Ruim 2.950 exposanten uit 70 landen gaan op 28 en 29 mei de beurshallen vullen van de RAI in Amsterdam. Negen hallen van het Amsterdam Convention Centre worden in beslag genomen door de foodbedrijven. De PLMA is daarmee de grootste foodvakbeurs in Nederland.

Lees bericht


Eerste gezamenlijke meting eiwittransitie supermarkten

Supermarkten - In Nederland is 39,7% van de eiwitten die we kopen in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Dit blijkt uit de eerste gezamenlijke Eiweet-meting van de supermarkten Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus, in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland.

Lees bericht

La Place heropent op nieuwe locatie vliegveld Madrid Barajas

Formulenieuws - La Place, de Nederlandse foodserviceformule, heeft een nieuwe locatie gekregen op het vliegveld Madrid Barajas. Terminal T4 heeft een aanpassing ondergaan om de groeiende aantallen reizigers op de luchthaven nu en in de toekomst beter van dienst te kunnen zijn. Als onderdeel van de renovatie heeft La Place een nieuwe vestiging geopend in de terminal.

Lees bericht

Royal Swinkels introduceert biologisch gebrouwen FreeBrew

Introductie - Royal Swinkels introduceert een caloriearme craft soda op basis van mout. FreeBrew is gemaakt van biologische ingrediënten en mouten van gerst, haver, tarwe en spelt. De alcoholvrije dorstlesser doorloopt hetzelfde brouwproces als bier, zonder dat er alcohol wordt gevormd, en komt in de smaken bloedsinaasappel, citroen en framboos.

Lees bericht


Cafetariaformule Kwalitaria ziet vega aandeel groeien

Formulenieuws – De vraag naar vegetarisch groeit nog steeds, merkt ook Kwalitaria. En daarmee groeit ook het aanbod van de cafetariaformule. De ruim 135 vestigingen hebben een steeds uitgebreider vega assortiment met onder andere burgers, snacks en friet specials.

Lees bericht

JRE-Nederland doet mee aan Week Zonder Vlees & Zuivel

Actieweek – JRE-Jeunes Restaurateurs doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De restaurants willen de gasten een week traceren op eten en te drinken, zonder vlees en zuivel. De restaurateurs zijn van mening dat “deze kleine moeite een onvoorstelbaar positieve impact kan hebben op mens, dier en milieu”.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid