Vegan menu groeit in Nederland, maar ook internationaal


Vegan loempia's zijn razend populair bij bestellingen / Foto bij: HEKOS

Analyse - Onder de vele restaurants die beschikbaar zijn via de Uber Eats app, is er een algemene groei in restaurants met veganistische opties op het menu in 2022. Uber Eats heeft die vergeleken met de cijfers van 2020. En wat blijkt? Daar waar de Nederlandse menukaarten een groei laten zien van iets meer dan 20%, toont Frankrijk een uitschieter van 4600%.

Vegan gerechten worden steeds vaker aangeboden. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Overal kunnen de vegan gerechten op de menukaarten worden aangeboden en bij veel restaurants gebeurt dat ook. Op basis van een analyse van de gerechten die via de Uber Eats app besteld kunnen worden spring Frankrijk dus de kroon met een stijging van 4600%. Maar ook Portugal scoort met een toename van 1058% een forse score. Andere landen waar Uber Eats actief is zijn Zweden (+225%), Italië (+30%) en Belgie (+119%). In dat licht kan de Nederlandse menukaart nog wel wat vegetarische gerechten toevoegen, of zouden wij er al heel veel op hebben staan?

Vegan bestellingen

Behalve dat het aantal restaurants met een veganistische optie toeneemt, blijkt uit de gegevens van Uber Eats ook dat meer mensen bestellingen plaatsen met daarin een veganistisch gerecht. Zo steeg het aantal bestellingen met daarin veganistische gerechten in Nederland tot 2022 met maar liefst 149% ten opzichte van 2020. Tegelijkertijd zien we dat onze buren in België de laatste jaren nog grotere fans zijn van veganistisch eten, met een stijging van 200% in het aantal bestellingen inclusief veganistische items.

Populairste gerechten

Welke veganistische gerechten behoren in Nederland tot de favorieten? In 2022 verdrongen de veganistische loempia's de winnaar van vorig jaar, de veganistische kapsalon. Op de tweede plaats vinden we de veganistische hamburger en op de derde plaats de veganistische gyoza. In België en Duitsland is vooral de Aziatische keuken een hit met yaki udon, samosa en gyoza op de toplijsten.

Top 3 veganistische gerechten in Nederland 2022:

- Loempia's

- Royal melt burger

- Veganistische gyoza

Bron: Uber Eats/ @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Casual dining concept Vegitalian heeft internationale groeiambitie

Horecaconcept - De prijswinnende horecaondernemers achter het plantaardige casual dining concept Vegitalian gaan intensief samenwerken met een groep impact-investeerders om de stevige internationale groeiambities waar te maken. De komende jaren investeert V-SQUARE in de opening van tientallen vestigingen binnen en buiten Nederland van de restaurant-, catering- en bezorgketen. Begin april heropent het eerste restaurant aan de Schoutenstraat in Utrecht.

Lees bericht


Internorga zet samenwerking met ProVeg voort

Vakbeurzen – De conveniencebeurs Internorga, die van 10 tot 14 maart in Hamburg wordt gehouden, zet de samenwerking met ProVeg Internationaal opnieuw door. De twee partijen werken op het gebied van plantaardige voeding al vijf jaar samen.

Lees bericht


Winnaars Gault&Millau Awards 2023 bekend gemaakt

Uitreiking – Het Utrechtse Tivoli vormde voor de tweede keer het toneel van de Gault&Millau-uitreiking, die samenhangt met het uitbrengen van Gault&Millau gids 2023. Was die gids met de boordelingen van de belangrijkste restaurants vorig jaar nog digitaal, dit jaar had de organisator weer gekozen voor een fysieke gids, zij het een bescheiden exemplaar.

Lees bericht


Vernieuwde Smullers open op Utrecht CS

Formulenieuws – De snackautomaat van de vernieuwde Smullers op Utrecht CS telt maar liefst 128 trekluikjes. De vestiging met de look & feel van het Smullers 2.0-format opende deze week en heeft daarmee een van de grootste automatiekmuren van Nederland.

Lees bericht

Huuskes biedt nieuw gepersonaliseerd bestelplatform

Zorg – Totaalleverancier Huuskes in Enschede heeft de eigen Huuskes Shop vernieuwd en deze gepersonaliseerd in vier verschillende bestelplatforms. Waar voorheen de klanten allemaal in dezelfde webshop omgeving zaten, worden zij vanaf dit jaar in vier verschillende webshops onderverdeeld: ziekenhuizen, kleinschalig wonen, grootschalige keukens en restaurants & catering.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid