Vermindering voedselverspilling meest impactvolle klimaatoplossing


Voedselverspilling – Vermindering van voedselverspilling is de meest impactvolle oplossing om klimaatverandering tegen te gaan. Dat blijkt uit Project Drawdown, dat wereldwijd klimaatveranderingen kwantificeert op basis de invloed die onderdelen hebben op het klimaat.

Voedselverspilling blijkt daaruit het meest impactvol te zijn. Een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd wordt nooit gegeten, wat leidt tot onnodige vervuiling door de productie, verpakkingen en het transport. Alleen in Nederland verspillen we gemiddeld 5 miljoen kilo voedsel per dag, waarvan 15% afkomstig uit de foodservice industrie. Dit komt neer op meer dan 20 miljoen kilogram CO2 die elke dag in de atmosfeer wordt uitgestoten. Die uitstoot is deels te voorkomen door verandering in professionele keukens in gang te zetten. Om die reden is onder meer de Verspillingsvrije week van de Stichting tegen Voedselverspilling opgezet.

Monitor

In de strijd tegen voedselverspilling heeft Orbisk een monitor ontwikkeld die horecaondernemers helpt voedselverspilling tegen te gaan. Ervaringen bij gebruikers in de foodservicemarkt wijzen uit dat bedrijven die met het monitorsysteem werken hun voedselverspilling tot wel 50% kunnen verminderen. De Orbisk-monitor bestaat uit een slimme camera, weegschaal en interactief dashboard waarmee klanten automatisch voedselverspilling kunnen gaan monitoren. Gebruik er van kan op bepaalde locaties tot wel 10.000 kilogram voedsel per jaar besparen. De Nederlandse start-up, die net 1,05 miljoen aan investeringen heeft opgehaald om voedselverspilling verder aan te pakken, werkt samen met diverse bedrijven, waaronder Vermaat, Accor, Bilderberg Hotels en Albron.

Bron: Orbisk/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen

Voedselverspilling  – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.

Lees bericht


Sodexo en WNF zetten ‘aardig eten’ op de kaart

Catering - Vanaf  maandag, 15 april, gaan food & facilitair dienstverlener Sodexo en WWF-NL een samenwerking aan om Nederlandse werknemers duurzamer en gezonder te laten eten. Met deze samenwerking worden in ruim 100 bedrijfsrestaurants gerechten die minder impact hebben op natuurverlies en klimaatverandering onder de aandacht gebracht.

Lees bericht

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht

Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht


Coöperatie DELA introduceert nieuw horeca-assortiment

Uitvaartcatering – Coöperatie DELA laat weten dat de uitvaartorganisatie na een proefperiode bij een zestal locaties het horeca-assortiment heeft aangepast. Na de proef, die eind vorig jaar werd gehouden, wordt het nieuwe assortiment vanaf deze maand stapsgewijs bij de rest van de DELA-locaties geïntroduceerd. DELA heeft bij de samenstelling samengewerkt met partner Vermaat.

Lees bericht

Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid