Winnaars FoodmanShip Awards van HAS bekend


Zes studentenprojecten werden bekroond voor hun bijzondere bijdragen aan de voedselsystemen en voeding van de toekomst

Verkiezing – Deze week werden de veelbelovende winnaars van de FoodmanShip Awards 2024 bekendgemaakt, tijdens de jaarlijkse HAS Food Experience, georganiseerd door HAS green academy. Zes studentenprojecten werden bekroond voor hun bijzondere bijdragen aan de voedselsystemen en voeding van de toekomst, passend bij het thema: 'Taste the Future'.

De studenten, allen afkomstig van HAS green academy, presenteerden samen met ruim 140 medestudenten hun innovatieve concepten die antwoord gaven op actuele uitdagingen binnen de foodbranche. De concepten hadden stuk voor stuk een specifieke focus op gezondheid, duurzaamheid en de transitie van het voedselsysteem. Het was de 16e editie van de HAS Food Experience, dat jaarlijks groeit in kwaliteit en belangstelling.

De winnaars

De projecten werden ingedeeld in vijf categorieën, waarbij de volgende studenten als winnaars werden bekroond:

Categorie Sustainable alternative proteins

Concept: B˙ond

Uitleg concept: Een innovatief product, ontwikkeld met microbieel eiwit in de toegankelijke vorm van een proteïnereep, die op nutritioneel en duurzaam vlak een vooruitstrevend alternatief levert.

Naam: Annabel Romijn

Opleiding: Toegepaste Biologie

Categorie Healthy body and mind

Concept: Het diskoffertje

Uitleg concept: Concept voor de hypothalame dysfunctie patiëntgroep van het Prinses Maxima Centrum. Behandeling zorgt voor grote uitdagingen voor kinderen en hun ouders op het gebied van voeding. Het is een positief, creatief concept dat voedingstechnisch goed in elkaar zit. Het heeft de focus op wat patiënten wél mogen. Extra mooi, het heeft potentie om het verder uit te rollen voor andere doelgroepen.

Naam: Pip Bär

Opleiding: Food Innovation

Categorie Sustainable food systems

Concept: Toekomstige scenario’s voor regeneratieve landbouw in Nederland

Uitleg concept: Dit onderzoek is gemaakt in opdracht van De Plaatsen en schetst toekomstige scenario’s voor regeneratieve landouw in Nederland en beschrijft de rol van de belangrijkste betrokken partijen. Dit concept geeft inzicht in de belangrijkste focusgebieden voor het creëren van een toekomst voor regeneratieve landbouw in Nederland.

Namen: Teun van Meurs, Joline de Roos, Jennifer Anderson, Nathan van Tilburg

Opleiding: International Food en Agribusiness

Categorie Unwaste reduce and prevention

Concept: Antoon de Cacaoboon

Uitleg concept: Een nieuw Cruesli concept, waarbij de volledige cacaovrucht gebruikt wordt om zo het inkomen van cacaoboeren te verhogen, en waarbij gebruik gemaakt wordt van de gezonde eigenschappen van de cacaovrucht. Dankzij Antoon de Cacaoboon leren kinderen dat gezond eten behalve lekker ook super leuk is!

Citaat van een van de  juryleden afkomstig uit de industrie: “Op duurzaamheidsgebied kan dit concept de eerste serieuze competitor worden voor Tony Chocolonely”

Naam: Tijn Wolters

Opleiding: Food Innovation

Categorie Meaningful food innovations

Concept: Fractal modelling of root systems

Uitleg concept: Fractals helpen ons complexe natuurlijke systemen, zoals wortelgroei, te begrijpen. Een volstrekt unieke benadering van plantenteelt, creatief, innovatief, intelligent en eigen. De passie voor fractale wiskunde is gebruikt om abnormaliteiten te voorspellen in plantgroei via de wortels. Helemaal passend in de stroom van de nieuwste agrotech;

Naam: Marnik van Geelen

Opleiding: International Food & Agribusiness

Publieksprijs

Concept: GRASEIWIT

Uitleg concept: Een concept waarbij studenten een duurzaam productieproces hebben gerealiseerd waarbij graseiwitten worden toegepast in de voedingsindustrie. Een duurzame vervanger van bijvoorbeeld soja.

Namen: Nienke Kwakkenbos, Bregje Geers, Roel Mastbroek

Opleidingen: Food Technology, Voedingsmiddelentechnologie

Vijf aspecten

De FoodManShip awards worden elk jaar toegekend door een deskundige jury bestaande uit een combinatie van HAS-lectoren, HAS-alumni en ambassadeurs (relaties in het werkveld). De jury lette hierbij dit jaar specifiek op een combinatie van vijf aspecten:

- Voedselkennis - vermogen om specifieke voedselkennis en vaardigheden te gebruiken

- Conceptueel of systemisch denken - vermogen om in abstracte concepten te denken

- Creativiteit - vermogen om buiten de gebaande paden te denken

- Ondernemerschap - vermogen om een kans te grijpen en ermee aan de slag te gaan

- Presentatie - vermogen om te overtuigen met een professionele pitch.

Bron: HAS green academy/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Brabantse onderwijsinstellingen stimuleren gezond snacken

Actie – Brabantse onderwijsinstellingen hebben,  samen met de provincie Noord-Brabant en ZLTO , de Nationale Groente- en Fruitdag aangegrepen om de studenten van een aantal scholen te voorzien van gezonde snacks. De studenten kunnen op donderdag 12 oktober gratis een appeltje mee pakken bij de ingang van hun school.

Lees bericht


HAS gaat meer biologische en lokale voeding aanbieden

Catering - HAS green academy in Den Bosch gaat meer biologisch en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen bij de bedrijfscatering aanbieden. De onderwijsinstelling wil daarmee de consumptie van deze producten te stimuleren. De HAS-opleiding ondertekende daartoe onlangs de intentieverklaring Biologische en Lokale Inkoop Bedrijfscatering van de Provincie Noord-Brabant.

Lees bericht

Student Silke van Helvoirt wint ZERO Food Waste Challenge

Wedstrijd - Student Food Innovation Silke van Helvoirt bij HAS green academy heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project Get Saucy. Het product  is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken voor broccolistronken en –bladeren, zodat er meer van gegeten wordt.

Lees berichtWeer veel originele vondsten bij Has Food Experience

Opleiding - Jaarlijks heeft de HAS in Den Bosch en Venlo een dag waarbij studenten worden gecomplimenteerd met hun food-innovatiebedenksels, de HAS Food Experience. Dat was onlangs ook weer het geval. Deze groep HAS-studenten heeft allerlei producten bedacht, en, zoals de laatste jaren, altijd weer met duurzaamheid, voedselverspilling, eiwittransitie etc. als uitgangpunt.

Lees bericht

HAS Hogeschool verandert naam in HAS green academy

Opleiding – Has Hogeschool bestaat 75 jaar en past de naam aan van de opleiding in HAS green academy. Als gevolg hiervan wordt ook de huisstijl veranderd. HAS green academy wil met de nieuwe naam bevestigen dat de opleiding zich steeds verder ontwikkelt naar expertisecentrum voor agro, food en leefomgeving in Zuid-Nederland.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid