ZuidOostZorg eerste Dutch Cuisine zorginstelling


Zorg - ZuidOostZorg is de eerste zorginstelling in Nederland die zich aansluit bij Dutch Cuisine. ZuidOostZorg werkt al enkele jaren volgens de principes van Dutch Cuisine.

Belangrijk doel van de organisatie is dat cliënten iedere dag lekker, gezond en vers eten. En dat is ook waar Dutch Cuisine voor staat. Net als bij zorginstelling ZuidOostZorg staat bij Dutch Cuisine lekker, gezond en verantwoord eten voorop. Waar ook duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

ZuidOostZorg bereidt dagelijks 650 compleet verse maaltijden en 250 maaltijdboxen voor cliënten in haar centrale keuken. Jildou Smits-Vollema, programmamanager Voeding, was voorheen chef-kok bij ZuidOostZorg en is nu verantwoordelijk voor de Business Unit Voeding. Hier vallen de centrale keuken, een achttal restaurants en een versmarkt onder. Op verschillende locaties van ZuidOostZorg zijn restaurants te vinden die werken volgens de principes van de Dutch Cuisine. Zo wordt bijvoorbeeld in Restaurant Bysûnder in Neibertilla (Drachten) iedere dag à la carte vers gekookt voor gasten uit de omgeving.

Vers en gezond

Sinds 2012 werkt ZuidOostZorg vanuit haar nieuwe visie op koken. Toen nog helemaal gebaseerd op de Nieuwe Nederlandse Keuken, het gedachtegoed van Albert Kooij, SVH Meesterkok en bestuurslid Dutch Cuisine. Kooij heeft ZuidOostZorg begeleid in deze transitie naar wat nu de Dutch Cuisine is. Smits-Vollema: We willen dat cliënten van een gewone, goede, gezonde en verse maaltijd kunnen genieten. Sinds 2012 werken we volgens de visie van de Nieuwe Nederlandse Keuken. Sindsdien koken we niet meer uit pakjes, maar vers en met producten van diverse versleveranciers uit Friesland. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de seizoenen en de regio waarin producten groeien. Vanuit ZuidOostZorg heb ik de stap genomen om ons nu ook aan te sluiten bij Dutch Cuisine. Een mooie vervolgstap voor hoe wij binnen onze organisatie denken en werken met voeding.”

Hogere voedingskostprijs

ZuidOostZorg kiest bewust voor een hogere voedingskostprijs. Smits-Vollema: “Deze manier van koken is iets duurder dan koken uit pakjes en zakjes of voorbereide maaltijden die twee weken goed blijven. Maar wij gunnen elke schakel in de voedselketen een eerlijke en redelijke prijs, iedereen moet er fatsoenlijk aan kunnen verdienen. Wij doen dat in goed overleg met onze versleveranciers, die in de regio Friesland zitten. Droge kruidenierswaren betrekken we van een groothandel. We zijn nog niet zover dat we in een echte korte keten werken, dat heeft te maken met leveringsgarantie en beschikbaarheid van producten. Maar we werken er wel aan”.

Bron: Dutch Cuisine/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Proef de Wereldkeuken van Shell nu met topchef Margo Reuten

Samenwerking - Shell lanceert drie keer per jaar de ‘Proef de wereldkeuken campagne’ op haar stations, geïnspireerd door wereldse smaken. Ditmaal ligt de focus op de mediterrane keuken en gaat Shell de samenwerking aan met Margo Reuten, de enige vrouwelijke SVH Meesterkok in Nederland met een Michelinster en chef-kok van restaurant Da Vinci in Maasbracht.

Lees bericht


Private Labelbeurs PLMA vult negen RAI-hallen met food

Vakbeurzen - Ruim 2.950 exposanten uit 70 landen gaan op 28 en 29 mei de beurshallen vullen van de RAI in Amsterdam. Negen hallen van het Amsterdam Convention Centre worden in beslag genomen door de foodbedrijven. De PLMA is daarmee de grootste foodvakbeurs in Nederland.

Lees bericht




Onmisbare rol personeel bij gezonde voeding zorginstelling

Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut laat de onmisbare rol van het personeel zien in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen woonzorgcentra. Gebleken is namelijk dat werknemers niet alleen cruciaal zijn als het gaat om een goed eetpatroon maar ook als het gaat om ondervoeding en het verspillen van eten.

Lees bericht

CIRFOOD nieuwe cateraar Provincie Fryslân

Catering - CIRFOOD gaat vanaf 1 oktober dit jaar de culinaire dienstverlening verzorgen voor Provincie Fryslân. De samenwerking markeert een uitbreiding van CIRFOOD's portfolio in zowel het B&I segment als in de provincie Friesland. Voor de Provincie Fryslân heeft CIRFOOD speciaal het concept 'Duorsum Smakelân' ontwikkeld.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid