CBS ziet horecaomzet sterk opveren in derde kwartaal 2020


Volle terrassen van de zomer in Middelburg

Cijferanalyse – De horeca heeft zich in de zomermaanden sterk hersteld van de klap die het opliep in het tweede kwartaal. Dat meldt althans het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vandaag verschenen analyse.

Door de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, lag de omzet in het derde kwartaal weer nagenoeg op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2020. Ondanks het sterke herstel was de omzet van de horeca nog wel 12,2 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De horeca blijft daarmee een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, steeg 103,2 procent ten opzichte van het vorig kwartaal.

De groei deed zich voor in verschillende sectoren volgens het CBS. Zo wisten de eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, in het derde kwartaal 91,4 procent meer omzet te realiseren dan in het kwartaal daarvoor. Wel lag die omzet 9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Horecaomzet

Ook de omzet van de cafés nam spectaculair toe volgens het CBS. Ten opzichte van alle andere sectoren zelfs het sterkst met een stijging van 164 procent. Ook het volume nam met bijna 162 procent fors toe. Maar ook daar lag de omzet 10,1 procent lager dan in het derde kwartaal vorig jaar. Ook bij restaurants stegen omzet en volume sterk, met respectievelijk 129,8 en 128 procent.

De omzet van fastfoodrestaurants en kantines en catering steeg minder hard, maar nog altijd met respectievelijk 43,5 en 43,7 procent, zo becijferde het CBS. Als enige branche van de horeca realiseerden de fastfoodrestaurants meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,9 procent). De omzet van kantines en catering lag 34,6 procent lager dan een jaar eerder.

Fors meer omzet logiesverstrekkers

De omzet van logiesverstrekkers ten slotte, waaronder hotels en vakantieparken, steeg met 150 procent in het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het volume nam met 153,5 procent toe. Ondanks deze ongekende cijfers was de omzet nog wel 19,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van hotels nam in het derde kwartaal van 2020 met bijna 226 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder, maar ten opzichte van een jaar eerder was de omzet van hotels 32,4 procent lager.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Rene Bos verschuift met Bram Stolk van schoolcateraar naar softwarebedrijf

Vending - Niet de frisdrank- of snackautomaat is mogelijk aan een volgende generatie toe, maar het betaalsysteem en de wijze waarop de vendingmachine met klanten communiceert. Dat is wat directeur Rene Bos van cateringbedrijf Scoolcompany dacht alvorens aan de slag te gaan met een aantal softwarepartners voor een nieuwe betaal- en bestelsoftware, voor zowel de counter- als vendingverkoop.

Lees bericht


CBS: Groei in horecazaken ondanks corona

Analyse - Ondanks de sterke terugval van de bedrijfsoprichtingen in de horeca in het tweede en derde kwartaal van 2020 steeg het aantal horecabedrijven vorig jaar met 5,2 procent, iets langzamer weliswaar dan in 2019 (6,2 procent), maar nog altijd aanzienlijk. Dit is waarschijnlijk niet los te zien van de coronasteun door de overheid en het daarmee samenhangende lage aantal bedrijfsopheffingen vanaf het tweede...

Lees bericht


Bestel- & betaalapp rukt op in bedrijfsrestaurants Sodexo

Catering - In rap tempo worden in de bedrijfsrestaurants die Sodexo runt bij haar klanten de bestel- & betaalapps omarmd, zo laat het bedrijf weten. Corona zorgt voor een aanzienlijke versnelling in het gebruik van deze app en voorkomt op die manier rijen bij de kassa. De app heeft nu ook een Scan & Go-functie, waardoor er nog meer mogelijkheden ontstaan.

Lees bericht


Aantal bezoeken buitenshuis nog boven niveaus eerste lockdown

Analyse – De Horeca – inclusief de segmenten  fastservice, vervoer en catering - liggen tezamen -38% lager in P11 (week 41 tot en met  week 44),  in vergelijking met de zelfde periode in voorgaande jaren. Cumulatief gezien tot en met periode P11 is dit -33%. In p4 en P5 lag dit gemiddeld op -56%.

Lees bericht

CBS: Laagste aantal faillissementen in ruim 21 jaar

Marktcijfers - Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in oktober zelfs 12 bedrijven minder failliet verklaard dan in september. Het CBS geeft zelfs aan dat het aantal uitgesproken faillissementen op het laagste niveau zit van de afgelopen 21 jaar.

Lees bericht



© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid