CBS ziet horecaomzet sterk opveren in derde kwartaal 2020


Horecabedrijven realiseren goede omzetten, bedreiging is personeelstekort

Cijferanalyse – De horeca heeft zich in de zomermaanden sterk hersteld van de klap die het opliep in het tweede kwartaal. Dat meldt althans het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vandaag verschenen analyse.

Door de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, lag de omzet in het derde kwartaal weer nagenoeg op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2020. Ondanks het sterke herstel was de omzet van de horeca nog wel 12,2 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De horeca blijft daarmee een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, steeg 103,2 procent ten opzichte van het vorig kwartaal.

De groei deed zich voor in verschillende sectoren volgens het CBS. Zo wisten de eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, in het derde kwartaal 91,4 procent meer omzet te realiseren dan in het kwartaal daarvoor. Wel lag die omzet 9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Horecaomzet

Ook de omzet van de cafés nam spectaculair toe volgens het CBS. Ten opzichte van alle andere sectoren zelfs het sterkst met een stijging van 164 procent. Ook het volume nam met bijna 162 procent fors toe. Maar ook daar lag de omzet 10,1 procent lager dan in het derde kwartaal vorig jaar. Ook bij restaurants stegen omzet en volume sterk, met respectievelijk 129,8 en 128 procent.

De omzet van fastfoodrestaurants en kantines en catering steeg minder hard, maar nog altijd met respectievelijk 43,5 en 43,7 procent, zo becijferde het CBS. Als enige branche van de horeca realiseerden de fastfoodrestaurants meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,9 procent). De omzet van kantines en catering lag 34,6 procent lager dan een jaar eerder.

Fors meer omzet logiesverstrekkers

De omzet van logiesverstrekkers ten slotte, waaronder hotels en vakantieparken, steeg met 150 procent in het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het volume nam met 153,5 procent toe. Ondanks deze ongekende cijfers was de omzet nog wel 19,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van hotels nam in het derde kwartaal van 2020 met bijna 226 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder, maar ten opzichte van een jaar eerder was de omzet van hotels 32,4 procent lager.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Hutten winnaar in ‘categorie catering’ in MT500

Verkiezing - In de categorie Catering, schoonmaak, beveiliging en diverse zakelijke dienstverlening van de MT500 staat Hutten dit jaar op de eerste plek. Overall is het horeca- en cateringbedrijf terug te vinden op de elfde plaats. ‘Een fantastisch bericht voor onze organisatie en de branche’, aldus algemeen directeur Drees Peter van den Bosch van Hutten.

Lees bericht


Omzet horeca mogelijk tien procent hoger dan in 2019

Analyse - Rien de Koning van More2market heeft drie scenario’s opgesteld van te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca. De scenario’s zijn gebaseerd op de cijfers van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) en het CBS. De drie scenario’s laten in alle drie de gevallen een positief beeld zien.

Lees bericht

Compass neemt familiebedrijf Maison van den Boer over

Overname – Internationaal cateringbedrijf  Compass Group meldt donderdag dat het een overeenkomst heeft voor overname van Koninklijke van den Boer Groep. Maison van den Boer is een toonaangevende Nederlandse cateraar in het Sport & Leisure segment. Compass Group versterkt hiermee haar positie als één van de grootste cateraars in Nederland.

Lees bericht

Gedetineerden kunnen bij Sodexo ook zelf koken

Catering – Sodexo gaat het eten en drinken verzorgen op vijf DJI-locaties in Noord Nederland. Het gaat om de Dienst Justitiële Inrichtingen in Almelo, Leeuwarden, Veenhuizen, Zwolle en ter Apel. Gedetineerden krijgen onder andere de mogelijkheid om zelf te koken met verse producten.

Lees bericht


Vitam en Fooditis gaan strijd aan tegen CO2 in catering

Verduurzamen – Facilitaire horecadienstverlener Vitam en foodservice-expert Fooditis werken samen om het eten in de Vitam-restaurants verder te verduurzamen. Met de CO2-Impact Tool, BrightGreen, wordt per ingrediënt het CO2-verbruik berekend en getoond op een dashboard zodat gekeken kan worden waar verdere verbetering mogelijk is.

Lees bericht

CBS ziet forse groei horeca in eerste kwartaal 2022

Analyse - De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 9,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door versoepeling van de coronamaatregelen. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar lag de horecaomzet 92,2 procent hoger, maar ook dat werd veroorzaakt door een strenge lockdown in het eerste kwartaal 2021. De cijfers zijn afkomstig van het...

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid