CBS ziet horecaomzet sterk opveren in derde kwartaal 2020


Foodservicemarkt deed het goed afgelopen jaar, maar zit nog niet op niveau van voor corona

Cijferanalyse – De horeca heeft zich in de zomermaanden sterk hersteld van de klap die het opliep in het tweede kwartaal. Dat meldt althans het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vandaag verschenen analyse.

Door de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, lag de omzet in het derde kwartaal weer nagenoeg op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2020. Ondanks het sterke herstel was de omzet van de horeca nog wel 12,2 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De horeca blijft daarmee een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, steeg 103,2 procent ten opzichte van het vorig kwartaal.

De groei deed zich voor in verschillende sectoren volgens het CBS. Zo wisten de eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, in het derde kwartaal 91,4 procent meer omzet te realiseren dan in het kwartaal daarvoor. Wel lag die omzet 9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Horecaomzet

Ook de omzet van de cafés nam spectaculair toe volgens het CBS. Ten opzichte van alle andere sectoren zelfs het sterkst met een stijging van 164 procent. Ook het volume nam met bijna 162 procent fors toe. Maar ook daar lag de omzet 10,1 procent lager dan in het derde kwartaal vorig jaar. Ook bij restaurants stegen omzet en volume sterk, met respectievelijk 129,8 en 128 procent.

De omzet van fastfoodrestaurants en kantines en catering steeg minder hard, maar nog altijd met respectievelijk 43,5 en 43,7 procent, zo becijferde het CBS. Als enige branche van de horeca realiseerden de fastfoodrestaurants meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,9 procent). De omzet van kantines en catering lag 34,6 procent lager dan een jaar eerder.

Fors meer omzet logiesverstrekkers

De omzet van logiesverstrekkers ten slotte, waaronder hotels en vakantieparken, steeg met 150 procent in het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het volume nam met 153,5 procent toe. Ondanks deze ongekende cijfers was de omzet nog wel 19,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van hotels nam in het derde kwartaal van 2020 met bijna 226 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder, maar ten opzichte van een jaar eerder was de omzet van hotels 32,4 procent lager.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Markies Catering neemt cateraar Scoolcompany over

Overname - De Brabantse cateraar Markies Catering neemt per 1 augustus dit jaar de activiteiten van Scoolcompany overnemen. De onderwijscateraar uit Capelle aan den IJssel verzorgt momenteel op 28 middelbare scholen de catering. Deze activiteiten van Scoolcompany worden voortgezet onder de paraplu van Markies Catering.

Lees bericht


Vitam start met ‘No Time to Waste Wall’

Catering – In de strijd tegen voedselverspilling is cateraar Vitam op een van de locaties van CFD (Belastingdienst) gestart met een ‘No Time to Waste Wall’. In deze automaat zijn diverse samengestelde producten te vinden die zijn gemaakt van ingrediënten die anders zouden worden weggegooid.

Lees bericht


Appèl nieuwe cateraar van Technische Universiteit Delft

Catering - Appèl is vanaf deze zomer de nieuwe cateraar van de Technische Universiteit Delft. Het gaat om meer dan 20 restaurants, koffiecorners en andere cateringlocaties en de op het terrein aanwezige foodtrucks. Ook de banqueting gaat Appèl verzorgen. Bij de aanbesteding stonden een duurzaam, internationaal en uitgebreid vegetarisch assortiment centraal.

Lees bericht


YB franchise module op bedrijfslocatie Food&i

Catering - YB gaat met een onbemande module de bedrijfshoreca van Food&i in Rotterdam ondersteunen. YB had al een dergelijke partnership met Autogrill in Brussel. De samenwerking betekent voor YB een verdere uitbreiding van de franchise activiteiten.

Lees bericht

ONCE, Veneca en VOCC onderzoeken gezamenlijk belangenplatform

Catering – Een nieuwe samenwerking in hospitality noemen de verenigingen Veneca, ONCE en VOCC het plan om op 1 januari 2024 één gezamenlijk belangenplatform in te richten, waar het gaat om gastvrijheid, eten en drinken op (veelal andermans) locatie. Dit jaar wordt gebruikt om de samenwerking in de vorm van een federatie uit te werken, zo meldt Venenca.

Lees bericht



© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid