Chef-kok Edwin van Gent (UFS) wil chefs creatief uitdagen


Het doel van het UFS-rapport en de inspiratie die Van Gent wil meegeven aan de chefs is bewustwording duurzamer te werken

Interview - Unilever Food Solutions (UFS) bracht in maart van dit jaar een wereldwijd onderzoek uit naar de belangrijkste Future Menu Trends. In totaal namen marktexperts én 1.600 chefs uit 20 landen deel aan het onderzoek. Uit de verzamelde informatie kwamen acht foodtrends naar voren. Drie daarvan wil UFS dit jaar onder de aandacht brengen van Nederlandse chef-koks. Maar chef-kok Edwin van Gent van UFS laat al weten dat alle trends met elkaar verbonden zijn, dus feitelijk komen ze allemaal aan bod.

De foodtrends die geformuleerd zijn op basis van het onderzoek zijn: modern comfort food, onweerstaanbare groente, wild & puur, contrasterende smaken, feel good food, delen als het nieuwe vermenigvuldigen, bewuste proteïne en weg met waste. Gekozen is om volgend jaar met name de pijlen te richten op modern comfort food, onweerstaanbare groenten en weg met waste. “Dat heeft alles te maken met wat in onze ogen de hoogste urgentie heeft in Nederland, maar de trends kun je niet los zien van elkaar. In de praktijk vloeien de zaken in elkaar over. Maar het is wel van belang duidelijke speerpunten aan te geven.” Aan de trends zijn ook typisch Nederlandse twists door Van Gent gegeven. Zo is Modern comfortfood voor Nederland vertaald naar ‘modernised food’ wat meer verwijst naar een eigentijdse bewerking van bestaande klassiekers. Ook de ‘irresistible vegetables’ krijgen in de Nederlandse vertaling ook meer een invulling van wat je met groente allemaal kunt doen, dan dat het gaat om bijvoorbeeld zoiets als vergeten groente. Weg met waste of voedselverspilling is vooral een maatschappelijk thema, maar kan keukens ook helpen bij een efficiënter gebruik van grondstoffen.

Liefde

De twee chef-koks van Unilever Food Solutions willen Nederlandse koks helpen bij de invulling van de trends. Niet om te zeggen hoe het moet, maar om te laten zien hoe het kan. “Bij het koken gaat het niet om kennis en kunde, het gaat veel meer over de liefde bij het bereiden van de gerechten. Daar willen we de chef-koks deelgenoot van maken. Want je ziet of iets met liefde is bereid, of dat het is klaargemaakt omdat het moet. Dat zie je bijvoorbeeld hoe een plak zalm is neergelegd op een brioche of hoe de groenten zijn geserveerd. Bij het maken van gerechten volgens de nieuwe foodtrends willen we laten zien hoe eenvoudig je kunt variëren met klassiekers en groente. Ongeacht het niveau waarop je kookt. Want het is natuurlijk anders voor een sterrenkok of juist iemand die daarnaartoe wil. Maar ook een chef-kok die 1500 maaltijden op een avond moet verzorgen, moet met de foodtrends aan de slag kunnen.”

Bewustwording

Het doel van het rapport en de inspiratie die Van Gent wil meegeven aan de chefs is bewustwording. “Onbewust zullen de meeste chefs allang bepaalde trends invullen, maar het kan meer en met meer creativiteit. Daar willen we ze bij helpen. Zo had ik laatste een chef van een grote zorginstelling waarvoor we een currysoep hadden ontwikkeld. Niets ingewikkelds maar waar we een aantal ingrediënten die we normaal gesproken in de soep verwerken nu juist boven op een schuimkraagje van room hadden gestrooid. Resultaat: de ingrediënten werden veel beter geproefd door de inwoners. Het gerecht kost niet meer tijd om te maken en het ziet er ook nog eens aantrekkelijker uit. En zeker binnen zorginstellingen is een maaltijd belangrijk. Daarmee willen we chefs helpen.”

Groente

Een andere uitdaging is groente een grotere hoofdrol geven op het bord. Van Gent: “De tijd dat groente werd toegevoegd aan een stuk vlees en vervolgens meestal onaangeroerd terugkwam, is voorbij. Groente is een steeds belangrijker onderdeel geworden van het gerecht. Met groente kun je ook heel veel meer doen, waardoor het gerecht nog aantrekkelijker wordt voor de gast. En dat is om meerdere redenen goed. Niet alleen vanwege het milieueffect van vlees met CO2-uitstoot, maar groente is ook nog eens goedkoper. Dus als horecabedrijf ben je beter uit wanneer je je gasten meer groente serveert. Om het concreet te maken voor chefs laat ik bijvoorbeeld zien wat je allemaal met doperwten kunt doen. Je kunt daarmee zoveel kanten op, als je de erwten pureert of ze juist combineert met andere ingrediënten, dan wordt het een heel ander gerecht.”

Uitdagen

Volgens Van Gent is het belangrijk dat je chefs uitdaagt. “Ons vak is mensen bedienen en blij maken. Als je dan samen kijkt hoe je dat nog beter inhoud kunt geven, dan wordt iedereen daar blij van. Dat zie ik als we hier in de kookruimte bij UFS in Rotterdam aan de Chef’s Table zitten. Dan zie je dat iedereen enthousiast wordt. Daar kunnen we laten zien wat we bedoelen. En creativiteit gaat niet ten koste van efficiency. Dat denkt iedereen vaak, maar je moet vooral elkaar uitdagen het net iets anders te doen.” Van Gent vindt de Hollandse keuken daarvoor iets makkelijker dan de Franse. “De klassiekers die wij hebben zoals een hamburger, die kun je op heel veel verschillende manieren maken, maar als je er een accentje aangeeft, wordt die wel gelijk meer van jou. En hoeveel mensen kiezen niet juist voor een bepaalde horecagelegenheid omdat ze daar toch het lekkerste gerecht hebben van iets wat jij graag wilt.”

Aan de slag

Het rapport dat als basis voor de aanpak van UFS is gemaakt, is niet in beton gegoten. “Je moet er vooral mee aan de slag gaan”. Volgens Van Gent wordt mensen die op een andere manier gaan werken, bijvoorbeeld om verspilling tegen te gaan vanzelf enthousiast over de voorbeelden. Al is het alleen maar dat je steeds bewuster wordt van hetgeen je weg gooit en niets meer meedoet. Maar daarbij zeg ik heel eerlijk: Het is niet nieuw wat we doen, maar het maakt mensen wel enthousiast.” De chef-kok heeft daarmee al ervaringen opgedaan met de chefs van de groothandels en diverse ketens. “Het verhaal dat in de rapportage aan bod komt, moeten we verder uitdragen. Niet per se om mensen wakker te schudden, want heel veel dingen zijn al wel bekend, maar vooral om de chefs te helpen er invulling aan te geven. Daarvoor gaan wij ons sterk maken in 2024.”

(Dit artikel heeft eerder gestaan in @FoodClicks december 2023. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement)

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Half-om-half gehakt bij AH voortaan ook met rund en kip

Duurzaamheid – Binnen twee weken komt Albert Heijn met gehakt, worstjes en hamburgers die bestaan uit vlees gemengd van kippenvlees en rundvlees. Die producten hebben niet alleen minder CO2-uitstoot, maar worden ook goedkoper aangeboden in de winkels. De supermarktketen maakte de innovatie bekend tijdens de presentatie van het zevende duurzaamheidsverslag.

Lees bericht


CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees berichtSteeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht

UFS brengt trendrapport ‘Future Menus 2024’ uit

Trends - Unilever Foods Solutions (UFS) heeft haar jaarlijkse trendrapport Future Menus 2024 uitgebracht. In het rapport worden acht wereldwijde trends beschreven in foodservice. Met name de invloed van Gen Z op de voedingsindustrie en de kansen die het biedt voor chef-koks krijgen de aandacht.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid