CPB verwacht weer economische groei na derde kwartaal


Economie - Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie weer gaat groeien vanaf het derde kwartaal, maar de coronaklap zal lang nadreunen. In de zojuist gepubliceerde macro-economische verkenningen (MEV), gaat het CPB uit van een economische krimp van 5%, gevolgd door een groei van 3% in 2021.

Volgens de basisraming van het CPB loopt de werkeloosheid in 2021 op richting 7%. De gegevens zijn van belang voor het kabinet voor de besluitvorming over de begroting 2021. In deze raming is overeengekomen beleid tot en met eind juli opgenomen. Dit betekent dat in de raming nu nog is aangenomen dat het steunbeleid niet wordt gecontinueerd in oktober.

In de cijfers is ook geen rekening gehouden met een tweede coronagolf. De ontwikkeling van de pandemie is zeer bepalend voor de vooruitzichten op herstel, zo meldt het CPB. Indien er opnieuw grootschalige contactbeperkingen van kracht worden, zou de economie ook in 2021 krimpen en de werkloosheid oplopen tot 10%. Volgens Pieter Hasekamp, directeur CPB wordt Nederland minder hard getroffen dan andere landen. “Maar geen misverstand: deze klap is ongekend hard, en moet zich nog grotendeels laten voelen. Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen.”

Koopkracht

De koopkracht neemt dit jaar door reeds afgesproken loonstijgingen, een gematigde inflatie en lastenverlichting gemiddeld met ruim 2 procent toe. Voor 2021 verwacht het CPB een gematigde loonontwikkeling en als gevolg daarvan ook een  gematigde koopkrachtstijging. Maar, zo waarschuwt het CPB,  bij de interpretatie van deze cijfers dient bedacht te worden dat ontslagen en weggevallen omzet van zelfstandigen voor een groot aantal mensen een sterk inkomensverlies veroorzaken en dat de overheid een deel van de loonkosten heeft overgenomen.

De overheidsfinanciën hebben door de steunmaatregelen en de lagere belastinginkomsten een flinke klap gehad, volgens Hasekamp, maar zijn niet in gevaar. De steunmaatregelen leiden in de basisraming tot een ongekend begrotingstekort van 7% in 2020. In 2021 herstelt het tekort tot 4%.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



ING: ‘Horeca gaat mager jaar tegemoet in 2024’

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2024 zijn, met een minimale volumegroei van 1%, mager. Dit komt door de lage economische groei, een licht stijgende werkloosheid, een laag consumentenvertrouwen en oplopende prijzen in de horeca. Dat voorspelt ING Research in een Vooruitzicht Horeca.

Lees bericht

Recordaantal high tea reserveringen voor Moederdag

Moederdag – Voor Moederdag 2023 zijn er meer high tea reserveringen binnengekomen, dan voor Moederdag vorig jaar. Nu al zijn er 25% meer reserveringen gemaakt fan in 2022. Dat blijkt uit een enquête onder verschillende restaurants en de reserveringsdata van HighTea.nl.

Lees bericht

Carnavalsvierders laten zich niet remmen door prijsstijgingen

Onderzoek – Carnavalsvierders zijn van plan vooral feest te gaan vieren en niet te letten op de prijzen. Na jaren van beperkte carnavalsvieringen en flinke prijsstijgingen, laten de feestgangers zich dit jaar niet remmen. Twee op de vijf carnavalsvierders gaat komend weekend dan ook nergens op bezuinigen. Ook houdt de ruime meerderheid (84%) geen rekening meer met het coronavirus.

Lees bericht






© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid