‘Duizenden horecazaken er bij tijdens coronaperiode’


Horeca – Van maart tot en met september zijn er bijna 4.700 nieuwe horecabedrijven opgericht. Dat meldt nieuwszender BNR vandaag op basis van opgevraagde cijfers van de Kamer van Koophandel.

De toename lag weliswaar lager dan vorig jaar, maar gezien alle problemen in de horeca als gevolg van de coronamaatregelen is de forse groei wel opmerkelijk. In de zomermaanden, toen de horeca na de lockdown weer beperkt open mocht, lag de stijging in het aantal nieuwe horecazaken slechts 10 procent onder vorig jaar, aldus de nieuwszender.

Voorbereiding

In een reactie aan BNR laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten dat een deel van de ondernemers al bezig was met een nieuwe zaak, nog voordat de coronapandemie uitbrak. Volgens Willemsen begin je immers niet zomaar een horecazaak en ben je daar lange tijd mee bezig. Maar wat ook mogelijk zou kunnen zijn, is de beschikbaarheid van goede locaties. Voor ondernemers die zich financieel de tijd kunnen veroorloven een tijd lang weinig tot geen omzet te draaien, maar wel hun droomlocatie hebben gevonden, kan nu starten een optie zijn.

KHN verwacht evenwel de komende periode nog een faillissementsgolf in de horeca. Zeker als verdere aanvullende steunmaatregelen vanuit het kabinet achterwege blijven. Vooralsnog wordt die verwachting niet bevestigd door cijfers.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

UFS en Orbisk strijden samen tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Unilever Food Solutions (UFS) en voedselafvalmonitor Orbisk gaan gezamenlijk strijden tegen voedselverspilling in de horeca. De samenwerking sluit aan bij Unilevers ‘Future Foods’ plan, dat de milieu-impact van de voedselketen moet verminderen en mensen gaat helpen met de transitie naar gezondere voedingspatronen.

Lees bericht


Horeca blijft dicht, misschien begin december kleine tussenstap

Corona – ‘De cijfers zijn lager, maar nog altijd te hoog’, met die woorden maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid duidelijk dat het de goede kant opgaat, maar niet goed genoeg om de maatregelen al te veel te versoepelen. In ieder geval niet voor de horeca. Berekeningen over de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames geven aan dat er...

Lees bericht


Twee iconische Haagse horecagelegenheden bundelen krachten

Samen sterk - Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade en restaurant Waterproef slaan de handen ineen en openen vanaf vrijdag tijdelijk een tweede restaurant in het hotel. Op initiatief van Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade opent restaurant Waterproef, een begrip in de haven van Scheveningen, een tijdelijke tweede vestiging.

Lees berichtHoreca verliest met kerst 400 miljoen aan retail bij sluiting

Analyse – Als de restaurants dicht moeten blijven met de kerstdagen verliest deze horecatak rond de 400 miljoen aan omzet aan de supermarkten. 30% tot 40% daarvan (gemiddeld 35%, red.) is de inkoop eten en drinken. En bij sluiting van de horeca wordt dit gekocht in de retail. Dat is becijferd door data-analist Rien de Koning van Datlinq.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid