Economie krimpt met ongekende 8,5 procent in tweede kwartaal 2020


ABN AMRO verwacht voor de foodsector herstel in de tweede helft van 2024

Marktcijfers – De economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke daling heeft zich nog niet eerder voorgedaan, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek dat vandaag de cijfers naar buiten bracht.

De daling van het bruto binnenlands product (bbp) is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gedaalde consumptie door huishoudens. Verder namen ook de investeringen en het handelssaldo sterk af. De krimp in Nederland was wel kleiner dan gemiddeld in de eurozone en in de ons omringende landen.

Consumenten hebben in het tweede kwartaal 11,8 procent minder besteed dan in het tweede kwartaal van 2019. Ze gaven vooral veel minder uit aan horeca, recreatie en cultuur, vervoer en communicatie, en zorg. Ook gaven consumenten minder uit aan kleding, auto’s en motorbrandstoffen. Aan voedingsmiddelen, woninginrichting en elektrische apparaten hebben ze meer besteed.

In een online toelichting op de cijfers, sprak hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS was een kolossale schade aan de economie als gevolg van de coronamaatregelen in de afgelopen twee kwartalen met in totaal 10 procent krimp. Een krimp die zelfs in de jaren dertig niet is gezien. De krimp houdt volgens de econoom ook nog wel even aan. “Want sinds de horeca weer open is, is het nog steeds niet druk op de terrassen en in de horecalocaties.” Mensen kiezen er voor om bepaalde dingen anders te doen dan voorheen. Voor een deel hangt dat samen met de beperkingen die mensen zichzelf opleggen om besmetting te voorkomen en tegen te gaan.

Ongekende krimp

De productie van de handel, vervoer en horeca lag 16,6 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de horeca en de vervoerssector hadden te maken met een ongekende krimp. In de vervoerssector was het beeld voor de luchtvaart en luchtvaardiensten gitzwart, aldus het CBS. Het sluiten van een groot deel van de horeca op 15 maart 18.00 uur en de heropening op 1 juni met restricties, zorgden er voor dat ook deze sector harde klappen kreeg. De hotels deden het, volgens de CBS-cijfers, een stuk slechter dan de andere logiesaccommodaties zoals kampeerterreinen, vakantiehuisjes, bungalowparken en jeugdherbergen. Bij deze groep zijn de inkomsten uit vaste standplaatsen immers onverminderd doorgelopen, en konden bezoekers in sommige gevallen zelfs nog gebruik maken van de faciliteiten, zoals vakantiehuisjes e.d. Ook kozen mensen, als ze al op vakantie gingen, vaker voor vakantie in eigen land. Wat de eet- en drinkgelegenheden betreft, werd door inventief ingrijpen van ondernemers de schade ook nog enigszins beperkt gehouden, aldus het CBS. Een aantal horecaondernemers vond vrij snel oplossingen om hun zaak coronaproof te maken en veel restaurants pakten nieuwe initiatieven op zoals het starten met maaltijdverstrekking en afhaal.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht


Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht



Economie groeit met 0,4% in vierde kwartaal 2023

Analyse - In de laatste drie maanden van 2023 is er meer geld uitgegeven dan gedacht. Hierdoor is de Nederlandse economie iets sterker gegroeid dan eerder werd verwacht. De groei van de economie is in het vierde kwartaal uitgekomen op 0,4 procent.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid