Eetomgeving in ziekenhuizen wordt steeds gezonder


Aanbod wordt op tal van plaatsen steeds gezonder. Zo ook bij Erasmus MC in Rotterdam

Zorg – Een twintigtal ziekenhuizen, dat de intentieverklaring ‘Goede Zorg Proef Je’ had getekend en werk ging maken van een gezonde eetomgeving, is daarin geslaagd. Het aanbod dat binnen de Schijf van Vijf valt, is in anderhalf jaar tijd van minder dan 50% naar boven de 70% gegaan. Het project wordt nu verder uitgebreid. Bestuurders van nog eens 20 ziekenhuizen en zorginstellingen tekenden vandaag om in 2025 de doelen van het Nationaal Preventieakkoord te behalen.

De twintig ziekenhuizen hadden eerder de intentieverklaring getekend om versneld een gezond voedingsaanbod te realiseren voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Zij vormden als groep de zogenaamde Voorhoedeziekenhuizen. De afgelopen anderhalf jaar hebben zij een grote verschuiving gemaakt naar een gezonder aanbod met meer groente en fruit, meer bruin- en volkorenbrood en meer gezonde alternatieven voor gefrituurde snacks.

Eerste resultaten

De eerste bevindingen zijn dinsdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Er zijn veel vernieuwingen doorgevoerd bij de patiënten-maaltijdservices en de patiënt merkt het gezondere aanbod door bijvoorbeeld meer groenten en vegetarische gerechten en meer gezondere opties. Ook hebben alle (voorhoede)ziekenhuizen in het personeelsrestaurant een voedingsaanbod dat voor 70% voldoet aan de Schijf van Vijf. Miriam Haagh van het Nationaal Preventieakkoord thematafel Overgewicht: “Ik feliciteer met trots de voorhoedeziekenhuizen met hun behaalde resultaat en wens de ziekenhuizen en zorginstellingen die nu tekenen voor Gezond 2025 veel succes. We liggen met deze beweging op koers en gaan ervanuit dat in 2025 de helft van de ziekenhuizen een gezond aanbod heeft. Dit is een ontzettend grote verschuiving in korte tijd, maar er is ook nog veel inzet nodig om het verder te optimaliseren en te borgen. We hopen dat deze trend in de zorginstellingen als vliegwiel werkt en ook andere sectoren in de maatschappij inspireert, zodat gezond de norm wordt. Dit vraagt samenwerking en uitwisseling met cateraars, leveranciers en producenten.”

Stimuleren gezonde keuze

Marjolein de Jong, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei: "Het gaat verder dan zomaar wat snacks of snoep uit he assortiment halen. Mensen moeten gestimuleerd worden om de goede keuze te maken door bijvoorbeeld meer gezonde producten aan te bieden, die aantrekkelijk te presenteren en door prijsbeleid.” Menrike Menkveld-Beukers, directeur Alliantie Voeding in de Zorg vult aan: “De ziekenhuizen die deelnemen aan Goede Zorg Proef Je werken samen en wisselen informatie en ervaringen uit. Ze delen best-practices en we ontwikkelen tools zoals factsheets en stappenplannen. Dat maakt het voor nieuwe partijen die nog aan het begin staan makkelijker om de omslag te maken. “En er is op meerdere fronten verandering nodig. Er is behoefte aan alternatieven voor snacks en producten met minder suiker en zout, daarover zijn we in overleg met de producenten en leveranciers. Nu de vraag naar gezonde producten toeneemt, hopen we op meer en snellere innovatie. Daarnaast kunnen de maatregelen, zoals geen btw op groente en fruit, verder bijdragen aan een gezond aanbod.”

Bron: Goede Zorg Proef je/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



The Right Meal en SYNDLE bundelen de krachten

Samenwerking - Online diëtistenpraktijk The Right Meal gaat samenwerken met organisatieadvies- en trainingsbureau SYNDLE. Beide partijen spelen een rol in het optimaliseren van voeding in de zorg, waarbij SYNDLE zich richt op zorginstellingen en The Right Meal op de individuele thuissituatie.

Lees bericht

Onmisbare rol personeel bij gezonde voeding zorginstelling

Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut laat de onmisbare rol van het personeel zien in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen woonzorgcentra. Gebleken is namelijk dat werknemers niet alleen cruciaal zijn als het gaat om een goed eetpatroon maar ook als het gaat om ondervoeding en het verspillen van eten.

Lees bericht

Nieuwe norm gezonder en duurzamer voedingsaanbod zorg

Zorg - Goede Zorg Proef Je heeft dinsdag de nieuwe norm vastgesteld voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in ziekenhuizen. De factsheet is ontwikkeld in samenwerking met stichting Alliantie Voeding in de Zorg, het Voedingscentrum en een aantal voorhoedeziekenhuizen, op initiatief van Vermaat.

Lees bericht



Nieuw voedingsconcept VersZorgende voor kleinschalige zorg

Zorg - Voor de kleinschalige zorg in Nederland is het voedingsconcept VersZorgende ontwikkeld. Het concept gaat uit dat mensen, de zogeheten VersZorgenden, het proces rond eten en drinken in een woonvorm op zich nemen en zodoende het zorgpersoneel ontlasten. Bij dit proces worden zoveel mogelijk de cliënten van de woonvorm betrokken.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid