FSIN verwacht herstel horeca mits economische crisis uitblijft
Analyse – Eten en drinken buiten de deur gaat na de coronacrisis in Nederland voor een groot deel van de horeca een inhaalslag maken, tenzij zich een economische crisis zich aandient. Het gebrek aan uitjes van de afgelopen tijd zorgt er voor dat consumenten meer gaan uitgeven aan eten en drinken buiten de deur.
Die verwachting heeft het Foodservice Instituut Nederland (FSIN). De inhaalslag begint naar verwachting van het FSIN deze zomer al. Het ‘inhaaleffect’ is dan nog sterker dan bij de versoepelingen in 2020. Een groot deel van de foodbranche zal de komende tijd weer terugkomen op het oude niveau, van voor de corona. Dat geldt alleen niet voor alle foodbedrijven. Zo zal de bedrijfscatering het naar verwachting moeilijk blijven houden, omdat mensen meer vanuit huis gaan werken. Volgens berekeningen van het FSIN hebben eet- en drinkgelegenheden buitenshuis voor bijna 7,7 miljard euro aan omzet ingeleverd in 2020.
Terras
De crisis zal de komende jaren voor meer bedrijven en ondernemers voelbaar blijven, verwacht het. FSIN. Herstel ziet het instituut vooral voor horeca en gemakswinkels. “Restaurants, cafés en locaties met een terras hebben net als pretparken en andere leisureplekken een duidelijk voordeel”, aldus FSIN-directeur Inga Blokker. “Zij kunnen zich onderscheiden met iets wat we zo lang hebben gemist: gezelligheid. Genieten en beleving zijn belangrijker dan ooit voor consumenten. Met name jongere generaties zijn bereid daar geld aan uit te geven. Ook alternatieven voor zelf koken, zoals bezorging en kant-en-klaarmaaltijden, blijven belangrijk nu de gejaagde samenleving weer op gang komt.”
Voor klassieke horeca, zoals restaurants, cafés en hotels, wordt het dit jaar beter dan in 2020, maar is de omzetschade nog steeds groot. Uit de analyse van het FSIN blijkt dat de horeca het niveau van voor de crisis zelfs kan ontstijgen, met een totale omzet van 12 miljard euro in 2025. In 2019 was dit nog 10,7 miljard euro. De zakelijke horecamarkt en eetgelegenheden op stations en luchthavens hebben meer tijd nodig om op te krabbelen, heeft het FSIN berekend. Catering heeft te maken met structurele krimp en zit in 2025 nog maar op 84 procent ten opzichte van 2019.
Bron: FSIN/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Sligro en De Buik gaan in de Randstad samenwerken
Samenwerking – Platform De Buik en Sligro slaan de handen ineen. Vanaf september gaan de groothandel uit Veghel en het culinaire platform samenwerken. Doel is om gezamenlijk de lokale foodcultuur verder vooruit te helpen middels verkiezingen en content.
Lees berichtPannenkoekenrestaurants doen het goed
Analyse - Pannenkoekenrestaurants in Nederland doen het goed . Door een efficiënte bedrijfsvoering, aantrekkelijke prijsstelling en gunstige locaties, weten zij blijvend mensen te trekken. Bovendien lijken personeelstekorten in deze branche niet aan de orde te zijn. Dat meldt ABN Amro in een analyse van de leisuremarkt.
Lees berichtDineren met ‘Le Petit Chef’ in Brasserie De Roode Leeuw
Horecaconcept – Amsterdam is een nieuw culinair concept rijker met ‘Le Petit Chef’ in Brasserie De Roode Leeuw. Deze unieke dinershow combineert culinaire hoogstandjes met een verfijnde 3D-cinema. Na shows in onder andere Parijs, Londen en New York, is Amsterdam de volgende locatie waar mensen de show kunnen gaan zien.
Lees berichtING Research: ‘Hand op de knip in horeca is tijdelijk’
Analyse – Ondanks dat de Nederlandse economie fors groeit, was de consument voorzichtig met het uitgeven van geld. Voor een deel is dat volgens ING Research te verklaren door de hoge inflatieperceptie bij de consument, maar ook het slechte weer speelde een rol. Vooral voor de horeca. De ontwikkelingen zijn in ieder geval tijdelijk. Over de tweede helft van het jaar...
Lees berichtVerkoop vleesvervangers cateraars en horeca verdubbeld
Analyse - Plantaardige zuivel en vleesvervangers zijn in de afgelopen twee jaar fors gegroeid binnen foodservice. De totale verkoop van vleesvervangers aan catering en horeca is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld, zo laat ProVeg Nederland weten op basis van cijfers van Foodstep. Met name zuivel werd minder verkocht.
Lees berichtVan Gelder sluit groentespeciaalzaak de Versmarkt
Versmarkt - Na bijna 50 jaar sluit Van Gelder de eigen groentespeciaalzaak de Versmarkt in Ridderkerk. De sluiting markeert het einde van een tijdperk voor dé groentezaak. Dankzij de groentezaak kon Van Gelder een halve eeuw geleden beginnen met het leveren aan een drietal horecaklanten.
Lees bericht