FSIN voorspelt 2,5 miljard omzetverlies voor foodservice door coronavirus
_1024_768_90.jpg)
Analyse – In een eerste voorzichtige analyse heeft Foodservice Instituut Nederland (FSIN) berekend wat de gevolgen zijn van de maatregelen tegen het coronavirus voor de foodservicesector. Volgens het FSIN komt dat verlies in het meest gunstige scenario uit op 2,5 miljard euro.
Dat is aanmerkelijk minder dan de claim van 5,2 miljard euro die Koninklijke Horeca Nederland had berekend voor de horecasector, maar daar zitten ook de hotels met overnachtingen en de verschillende evenementen bij. Feit blijft dat het verlies binnen foodservice enorm is.
Thuisconsumptie
Volgens het FSIN stijgt de thuisconsumptie van food als gevolg van de coronamaatregelen van food dit jaar met €1,8 miljard. Die meeromzet komt hoofdzakelijk bij de supermarkten terecht. Die zien hun omzet dit jaar stijgen met bijna €1,7 miljard. Deels door hamstergedrag van de consument, maar vooral door het sluiten van eet- en drinkgelegenheden. Zij draaien zeker nog twee maanden lang recordomzetten, zo is de verwachting.
Ook catering zwaar getroffen
Horeca krijgt in maart en april te maken met zware verliezen en ook in mei is er nog geen volledig herstel. Op jaarbasis daalt de ‘klassieke’ horecaomzet met ruim €1,7 miljard, zo is de inschatting. Ook Catering staat zwaar onder druk door de (gedeeltelijke) sluiting van bedrijven en onderwijsinstellingen. Bedrijfscatering verliest in april de helft van de omzet doordat bedrijven massaal werknemers naar huis sturen. Het verlies op jaarbasis bij catering wordt geschat op €300 miljoen.
Maaltijdbezorging
Het gemakskanaal verliest meer dan 400 miljoen. Fastservicebedrijven moeten net als de horeca de deuren sluiten als gevolg van de maatregelen, met uitzondering van delivery en drives. Het omzetverlies van de outlets, dat we voor de maanden maart en april op 50% schatten, wordt beperkt goedgemaakt door de stijging in maaltijdbezorging en bij de drives. Een zware klap krijgen de gemakswinkels op stations en luchthavens. De omzetdaling van Travel voor 2020 ligt op ruim 8%. Pompshops hebben het ook moeilijk, maar zullen een snellere opleving zien dan stations. Autorijden ervaren consumenten door het virus als ‘veiliger’ dan het openbaar vervoer. De omzet daling in dit segment zal naar verwachting bijna 7% bedragen, aldus het FSIN.
Geen economische crisis
De berekeningen zijn gedan op basis van het meest gunstige scenario. Bij dit scenario is alleen rekening met de effecten van het coronavirus op korte termijn en niet met de negatieve effecten van een eventuele langere crisis die uit deze coronacrisis zou kunnen voortvloeien. Uitgangspunten voor de analyse zijn geweest dat de crisis 3 maanden aanhoudt en dat de economie niet in een recessie komt, maar met 1 procent krimpt. De komende weken worden door het FSIN ook andere scenario’s uitgewerkt.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
20% van de Nederlandse restaurants vreest voorbestaan
Horeca – Eén op de vijf restaurants in Nederland verwacht nooit meer de deuren te kunnen openen. De horecabedrijven vrezen voor hun voortbestaan als gevolg van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van WijnSpijs onder 1200 restaurants.
Lees berichtHTC Advies en Atir voegen INPROVE toe aan holding
Overname - De holding van HTC Advies en Atir neemt INPROVE over. INPROVE is expert op het gebied van het meten en verbeteren van de klantbeleving, onder meer door mystery shopping.
Lees berichtOnderzoeksleider Inga Blokker volgt Jan-Willem Grievink op bij FSIN
Interview – Foodservice Instituut Nederland (FSIN) krijgt een nieuwe directeur. Onderzoekleidster Inga Blokker (33) gaat per 1 mei aanstaande Jan-Willem Grievink opvolgen, die met pensioen gaat en het kenniscentrum leidde vanaf 2003. Blokker wil vooral de goede dingen van het FSIN bewaren, maar de geanalyseerde informatie ook toegankelijker en makkelijker bereikbaar maken voor de leden.
Lees berichtWouter Verkerk wordt brandambassadeur bij Horeko
Samenwerking – Horecaspreker Wouter Verkerk gaat in de rol van brandambassadeur samenwerken met softwareleverancier Horeka. Samen hebben de partijen de ambitie om de horeca verder te professionaliseren.
Lees bericht