FSIN voorspelt 2,5 miljard omzetverlies voor foodservice door coronavirus


Analyse – In een eerste voorzichtige analyse heeft Foodservice Instituut Nederland (FSIN) berekend wat de gevolgen zijn van de maatregelen tegen het coronavirus voor de foodservicesector. Volgens het FSIN komt dat verlies in het meest gunstige scenario uit op 2,5 miljard euro.

Dat is aanmerkelijk minder dan de claim van 5,2 miljard euro die Koninklijke Horeca Nederland had berekend voor de horecasector, maar daar zitten ook de hotels met overnachtingen en de verschillende evenementen bij.  Feit blijft dat het verlies binnen foodservice enorm is.

Thuisconsumptie

Volgens het FSIN stijgt de thuisconsumptie van food als gevolg van de coronamaatregelen van food dit jaar met €1,8 miljard. Die meeromzet komt hoofdzakelijk bij de supermarkten terecht. Die zien hun omzet dit jaar stijgen met bijna €1,7 miljard. Deels door hamstergedrag van de consument, maar vooral door het sluiten van eet- en drinkgelegenheden. Zij draaien zeker nog twee maanden lang recordomzetten, zo is de verwachting.

Ook catering zwaar getroffen

Horeca krijgt in maart en april te maken met zware verliezen en ook in mei is er nog geen volledig herstel. Op jaarbasis daalt de ‘klassieke’ horecaomzet met ruim €1,7 miljard, zo is de inschatting. Ook Catering staat zwaar onder druk door de (gedeeltelijke) sluiting van bedrijven en onderwijsinstellingen. Bedrijfscatering verliest in april de helft van de omzet doordat bedrijven massaal werknemers naar huis sturen. Het verlies op jaarbasis bij catering wordt geschat op €300 miljoen.

Maaltijdbezorging

Het gemakskanaal verliest meer dan 400 miljoen. Fastservicebedrijven moeten net als de horeca de deuren sluiten als gevolg van de maatregelen, met uitzondering van delivery en drives. Het omzetverlies van de outlets, dat we voor de maanden maart en april op 50% schatten, wordt beperkt goedgemaakt door de stijging in maaltijdbezorging en bij de drives. Een zware klap krijgen de gemakswinkels op stations en luchthavens. De omzetdaling van Travel voor 2020 ligt op ruim 8%. Pompshops hebben het ook moeilijk, maar zullen een snellere opleving zien dan stations. Autorijden ervaren consumenten door het virus als ‘veiliger’ dan het openbaar vervoer. De omzet daling in dit segment zal naar verwachting bijna 7% bedragen, aldus het FSIN.

Geen economische crisis

De berekeningen zijn gedan op basis van het meest gunstige scenario. Bij dit scenario is alleen rekening met de effecten van het coronavirus op korte termijn en niet met de negatieve effecten van een eventuele langere crisis die uit deze coronacrisis zou kunnen voortvloeien. Uitgangspunten voor de analyse zijn geweest dat de crisis 3 maanden aanhoudt en dat de economie niet in een recessie komt, maar met 1 procent krimpt. De komende weken worden door het FSIN ook andere scenario’s uitgewerkt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Noodloket voor coronagedupeerden is open

Coronaregeling - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vandaag de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis.

Lees bericht

AB InBev helpt horecarelaties met extra steunpakket

Bierbrouwer – AB InBev  stelt voor alle horecaklanten en pandeigenaren huurbetaling voor de maand april uit. Daarbovenop neemt de brouwer aangebroken fusten en tankbier retour, met kosteloze vervanging door volle fusten of teruggave van liters kelderbier bij heropening van de horeca. De bierbrouwer maakte het steunpakket vandaag bekend.

Lees bericht

Opnieuw forse omzetgroei supermarkten

Supermarkt – Nederlandse supermarkten weten recordomzetten te realiseren als gevolg van de crisis. De omzet bedroeg in week 12 van dit jaar 933 miljoen euro, een stijging van 22% ten opzichte van dezelfde week vorig jaar, aldus databureau Nielsen.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid