Genomineerden bekend voor ABN AMRO Circulaire Food Award


Awards - Gro Mushrooms, The Green House en insectenkweker Protix in Dongen zijn de genomineerden voor de ABN AMRO Circulair Food Award. GRO Mushrooms kweekt paddenstoelen op ingezameld koffiedik. Hiermee wordt niet alleen een afvalprobleem aangepakt, maar worden er ook geen nieuwe grondstoffen gebruikt. De paddenstoelen die worden gekweekt belanden uiteindelijk bij de consument via de deelnemende restaurantketens en andere foodservicebedrijven die het koffiedik kunnen aanleveren bij Gro. Hierdoor ontstaat een circulairmodel waarbij vers en samengestelde producten zoals Blended Burger® een rol spelen. Gro Mushrooms heeft al eerdere diverse prijzen in de wacht gesleept voor het duurzame initiatief. Circulair Het paviljoen The Green House in Utrecht is een volledig circulair en duurzaam gebouwd horecabedrijf, dat over 15 jaar een nieuwe bestemming krijgt. Passend bij dat tijdelijke karakter is het paviljoen volledig demontabel. Het paviljoen is net twee maanden geleden open gegaan. In het paviljoen is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Zo komt de glazen gevelbekleding van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne en wordt een belangrijk deel van de gebruikte kruiden en groente in het restaurant in een kas op de eerste etage gekweekt. Insecten Protix uit Dongen dingt met haar OERei eveneens mee voor de Circulaire Food Award van ABN AMRO. Het OERei is afkomstig van kippen die sojavrij voer krijgen aangevuld met insecten. De insecten zijn gekweekt op groente- en fruitreststromen die anders verloren zouden gaan. Doordat de insecten boordevol hoogwaardige eiwitten zitten, hebben de kippen geen soja meer nodig dat uit de andere kant van de wereld komt en de kap van oerbossen veroorzaakt. Doordat de kippen zelf op zoek gaan naar de insecten, krijgen ze hun natuurlijk scharrelgedrag weer terug en vervelen ze zich niet meer. Protix ontving recent een financiering van 45 miljoen euro voor de bouw van een tweede productiefaciliteit. Het bedrijf maakt voer voor huisdieren, varkens, kippen en kweekvis en exporteert dat naar meer dan twaalf landen. Het maken van vis- en veevoer zonder daarvoor grote landbouwgebieden te moeten inzetten, heeft politiek en maatschappelijk gezien veel aandacht. De winnaar van de nieuwe duuurzaamheidsprijs zal bekend worden gemaakt tijdens het zomercongres van het Food Instituut Nederland (FSIN) in het Spant in Bussum. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid