Hak pleit voor ‘groene revolutie’ in voedselketen


Tim Hoogeboom, CEO van HAK: "De teler van nu heeft een onhoudbaar verdienmodel"

Duurzaam - Groentefabrikant Hak pleit voor vergaande veranderingen in de voedselketen. In een paginagrote advertentie in de krant werd deze week opgeroepen om meer plantaardig te gaan eten en ook meer groentesoorten van dichtbij. Plantaardig en lokaal moet het ‘Groene Normaal’ worden, volgens Timo Hoogeboom, CEO van Hak.

De groentefabrikant uit  Giessen is bij de consument vooral bekend onder de merknaam Hak, mede door de populaire tv-spotjes met bekende Nederlanders. Met de naamsverandering  begin dit jaar van het in 2017 overgenomen groenteverwerkingsbedrijf  Peter van Halderen Grootverbruik in Den Bosch in Hak Fresh, is de naam Hak ook sterker verbonden aan de foodservicemarkt. Het bedrijf heeft een sterke ambitie om de voedselketen te veranderen en pleit voor een groene revolutie.

Urgentie

Wat Hak wil veranderen in de keten heeft betrekking op een tweetal punten: gezondheid & consumptie en teelt & productie. Die punten staan ook centraal in het eerste Maatschappelijk Impact Rapport (MIR) van Hak, dat het bedrijf onlangs overhandigde aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hoogeboom daarover: “De urgentie van gezondheid & consumptie is overduidelijk. We eten niet gezond genoeg, we eten ondanks jarenlange voedselvoorlichting systematisch te weinig groenten en peulvruchten, we halen ons voedsel vaak onnodig van te ver weg en we betalen er te weinig voor. Het systeem moet daarom op de schop. Omdat het niet houdbaar is op lange termijn”.

Onhoudbaar

Maar ook op de teelt is veel aan te merken volgens de topman. En dan met name de manier waarop de sector is georganiseerd. Hoogeboom: “De teler van nu heeft een onhoudbaar verdienmodel. De rendementen worden steeds lager. En nog meer telen tegen lage prijzen voor een internationale afzetmarkt is geen duurzame oplossing – niet voor de teler, niet voor de consument en niet voor de planeet.” Meer duurzame landbouw is volgens Hoogeboom het antwoord, met betere prijzen voor de teler. Bovendien teelt die minder milieubelastend is en meer circulair. Volgens de topman moet dat haalbaar zijn, omdat je het dan hebt over prijsverhogingen van centen in plaats van euro’s.

Groene Normaal

Hoogeboom pleit daarom voor het ‘Groene Normaal’. Daaronder valt niet alleen de teelt, maar ook de productie en de consumptie. Nederlanders zouden veel meer aangezet moeten worden tot plantaardig eten. Voor de eigen gezondheid, maar ook voor de planeet. Hak investeert daarom veel in de telers, de productie en de samenstelling van de producten. Op die manier worden nieuwe producten met minder of zonder zout en suiker op de markt gebracht en producten in aantrekkelijke variaties samengesteld. En om daarover transparant te zijn in de voedingswaarde is Hak ook een groot pleitbezorger het nieuwe voedselkeuzelogo Nutri-Score, dat de consument handvatten biedt om voor het schap gezondere keuzes te kunnen maken.

PlanetProof

Verder heeft het groentebedrijf een ambitieuze agenda om medio volgend jaar alle groenten en peulvruchten van Nederlandse bodem On the way to PlanetProof duurzaam gecertificeerd te krijgen én om telers daarvoor ook nog eens extra financieel te compenseren. Dit voormalige Milieukeur is een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk dat wordt toegekend aan telers en producenten die aan 36 bovenwettelijke vereisten kunnen voldoen.

Belofte

Hak doet zelf de belofte om minimaal 85 procent van de groenten en peulvruchten te oogsten binnen een straal van 125 kilometer rondom de vestiging in Giessen. Waar dat niet lukt gaat het bedrijf experimenteren om de producten toch in Nederland te kunnen produceren. Zo teelt het bedrijf tegenwoordig ook, op kleine schaal, kidneybonen in Nederland. De exotische bonensoort  blijkt goed te gedijen in Zeeuws-Vlaanderen.

Lokaal en eerlijk

Momenteel wordt er bij Hak Fresh in Den Bosch intern druk gewerkt om de warme toepassingen zoals grillen en blancheren uit te breiden en volledig “High care” te kunnen produceren.  Na de zomer zullen de werkzaamheden worden afgerond. Dat is ook het moment waarop het bedrijf een aantal concrete zaken voor de foodservicemarkt in gang kan zetten en naar buiten kan brengen. In de tussenliggende periode blijft de boodschap evenwel, dat alle partijen er een schepje bovenop moeten gooien om de consument aan te zetten tot meer groenteconsumptie. Want de voedingsvoorlichting heeft wat Hoogeboom betreft de afgelopen 30 jaar niet het gewenste effect gehad. Nog altijd wordt er te weinig groente gegeten in Nederland. En daarbij maakt het hem niet uit of die groente uit de eigen moestuin komt, van de groenteboer, de teler om de hoek of uit de winkel. En ook niet hoe die groente is verpakt. “Blik, glas, stazak, als maar duidelijk is dat het gaat om een lokaal product met een eerlijke prijs voor de teler,” aldus Hoogeboom.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Meatless Farm start in Nederland

Plantaardig – Het bedrijf Meatless Farm, onder leiding van oud-Lidl topman Erwin Meijer, startte in 2020 met haar plantaardige producten in de VS, Azië, maar komt nu ook naar Europa, te beginnen in Nederland. Het bedrijf ziet de markt voor vleesloze zodanig groeien dat het ruimte ziet voor plant-based gehakt, burgers, worsten en chickenless producten.

Lees bericht

Peter van Halder Grootverbruik wordt HAK Fresh

Foodservice - Verse groentespecialist Peter van Halder uit Den Bosch, sinds 2017 onderdeel van HAK, gaat met ingang van 1 januari 2020 de naam veranderen in HAK Fresh. Het bedrijf, dat klanten heeft in de grootverbruik-, out of home- en retailkanalen, ziet de naamsverandering als een logische stap in een proces van innovatie en conceptontwikkeling, zoals die de afgelopen twee jaar heeft plaats...

Lees bericht

Vion start plantaardige productie in Leeuwarden

Plantaardig – Dat Vion ging starten met  vleesvervangers was bekend. Nu is bekend gemaakt dat de productie daarvan in Leeuwarden gaat plaatsvinden. De locatie is nu nog in gebruik voor de verwerking van rundvlees. Enige tijd geleden kondigde CEO Ronald Lotgerink van Vion aan met vleesvervangers te gaan starten als onderdeel van de bedrijfsstrategie om voedselketens te bouwen die aansluiten bij...

Lees bericht

Promotiecampagne voor een meer plantaardiger voedingspatroon

Plantaardig - Met de slogan Zo kan het ook is deze week de eerste landelijke campagne voor een plantaardiger voedingspatroon gelanceerd. Initiatiefnemer Green Protein Alliance wil met deze meerjarige campagne laten zien dat je kunt kiezen tussen dierlijke en plantaardige producten. Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling, halen Nederlanders 61% van hun eiwitten uit dierlijke producten en 39% uit plantaardige producten. Het herstel van...

Lees bericht


HAK wacht niet langer en voert Nutri-Score in

Voedselkeuzelogo – Groentefabrikant HAK wacht niet tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een definitieve beslissing heeft genomen, maar start vanaf 1 september dit jaar met het Nutri-Score-label. Deze ‘gezondheidswijzer’ voor producten zou de opvolger moeten zijn van het in 2016 afgeschafte ‘Vinkje’. In België heeft HAK het Nutri-Score-label al ingevoerd op haar producten. Nutri-Score is een instrument om consumenten te...

Lees bericht

Ook IGLO kiest voor Nutri-Score

Voedselkeuzelogo – Na HAK kiest ook IGLO voor invoering van het Nutri-Scoresyteem. De diepvriesleverancier gaat het systeem in het najaar invoeren. Niels Bontje, General Manager Iglo Nederland: “Als het aan ons ligt moeten we in Nederland, in navolging van omringende landen als België en Frankrijk, snel beslissen om voedselkeuzelogo Nutri-Score in te voeren als centraal keuzelogo voor Nederlandse voedingsmiddelen”. Ook IGLO...

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid