Herbruikbare beker wordt het nieuwe normaal op het station
Stationshops - Als het aan NS ligt, wordt het drinken uit een herbruikbare beker op het station het nieuwe normaal. Om het gebruik van herbruikbare bekers te stimuleren vraagt NS samen met verschillende ondernemers op het station hier opnieuw aandacht voor met de ‘Bring Your Own’ campagne.
Iedere dag belanden meer dan 80.000 wegwerpbekers in de prullenbakken op de stations in Nederland. Per jaar zijn dat er ruim 30 miljoen. Deze wegwerpbekers zijn nu nog moeilijk te recyclen. Tijdens de Week Zonder Afval kunnen reizigers van dinsdag 23 mei tot en met vrijdag 26 mei op de vier grote stations een herbruikbare beker winnen. Uit grote grijpmachines kunnen ze zelf een herbruikbare beker grijpen.
Afvalvrij station
NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Een station waar verpakkingen afkomstig zijn van een hernieuwbare of gerecyclede bron en waar alle materialen dankzij afvalscheiding en -recycling opnieuw gebruikt kunnen worden. Wegwerpbekers vormen een significant aandeel in de hoeveelheid afval op een station, vijf procent.
SUP wetgeving
Op dit moment is NS bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe Single Use Plastic (SUP) wetgeving, die 1 juli ingaat. Daarin is geregeld dat voor een aantal wegwerpverpakkingen die plastic bevatten een meerprijs gerekend moet worden. Het doel hiervan is om reizigers aan te sporen om een eigen beker of verpakking mee te nemen. Daarnaast kunnen reizigers in de winkels op het station een herbruikbare beker kopen, waarmee ze een bijdrage leveren aan het terugdringen van het plastic afval dat dagelijks op de stations wordt weggegooid.
25 cent
Wanneer reizigers een eigen herbruikbare beker meenemen, besparen ze 25 cent. NS geeft deze korting bij het meebrengen van een eigen beker al sinds 2018.
Bron: NS/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Proef met statiegeldbekers op Rotterdam CS en in de Maasstad
Stations - Rotterdamse ondernemers, de gemeente Rotterdam en NS introduceren samen statiegeldbekers. Het gaat om een proef voor reizigers op station Rotterdam Centraal en in de stad Rotterdam. De proef is maandag van start gegaan.
Lees berichtDertigste StationsHuiskamer van NS geopend in Deventer
Formulenieuws – NS opende onlangs de dertigste StationHuiskamer op perron 3 en 4 van station Deventer. De StationsHuiskamer is een plek waar reizigers op een aangename manier kunnen wachten met zicht op actuele reisinformatie.
Lees berichtFoodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels
Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...
Lees berichtNieuwe Julia’s zet bestelzuilen in en gaat pizza’s serveren
Formulenieuws – Zaterdag 2 december opende NS stations de nieuwe Julia’s op station Den Haag. Een tweede locatie opent donderdag 7 december op Utrecht Centraal. Met de komst van de nieuwe winkelsmet bestelzuilen wil NS nog beter inspelen op de wens en behoefte van de klant. Zo worden er ook pizza’s aan het assortiment toegevoegd.
Lees berichtTweede Nederlandse BrewDog opent op Amsterdam CS
Formulenieuws – BrewDog opent op het Amsterdam Centraal Station de tweede locatie van het café in Nederland. Eerder opende BrewDog al Rotterdam Outpost. Deze BrewDog bar is wel de eerste in Nederland met nieuwe franchise- exploitatiepartner SSP.
Lees berichtStationsHuiskamer en Kiosk sluiten aan bij Too Good To Go
Stations - StationsHuiskamer en Kiosk, twee formules van NS, sluiten zich vanaf maandag 11 september aan bij Too Good To Go. Op die manier kunnen de formules overgebleven voedsel dat nog goed te consumeren is, maar niet verkocht is, een tweede kans te geven.
Lees bericht