Horeca kampt met enorme schaarste personeel


HR – De horeca kampt met een probleem; het aantal vacatures is in korte tijd met 70 procent opgelopen naar in totaal 11.500 niet ingevulde banen. Er dreigt vooral een schaarste te ontstaan aan koks. En dat terwijl we de komende jaren alleen maar vaker uit eten gaan. De koksopleidingen krijgen jaarlijks genoeg aanmeldingen, maar veel studenten maken de opleiding niet af. De laat horecaopleider SVH weten. “Het lijkt een romantische leuke baan. Maar het is knetterhard werken”, zegt SVH-meesterkok Theo van Rensch tegen de NOS. “Je moet tot 's nachts laat en in het weekend werken, en je krijgt niet heel veel betaald.” Het is er de reden van dat jonge koks afhaken. Vaak zijn er van de dertig leerlingen nog tien over die ook echt examen doen. 11.500 vacatures Het UWV herkent zich in de problematiek. Het ziet in verschillende delen van het land dat er veel vraag is naar zelfstandig werkende koks. Maar restauranthouders hebben niet alleen een tekort aan koks, ook in de rest van de sector zijn er goede mensen nodig. In ruim twee jaar tijd is het aantal vacatures in de horeca gestegen met 70 procent naar 11.500 vacatures. En dat terwijl het aantal restaurants blijft groeien. De roep om betere arbeidsvoorwaarden groeit door de problematiek. “Er moet serieus werk worden gemaakt van verdere normalisering van werkuren en salariëring”, stelt SVH. Volgens hen zou lokale horeca zelf ook een bijdrage kunnen leveren om het arbeidsaanbod te vergroten. Bijvoorbeeld door samenwerking met opleidingsinstituten om werk- en leerplekken beschikbaar te stellen. Bron: NOS/@FoodClicks  

HR – De horeca kampt met een probleem; het aantal vacatures is in korte tijd met 70 procent opgelopen naar in totaal 11.500 niet ingevulde banen. Er dreigt vooral een schaarste te ontstaan aan koks. En dat terwijl we de komende jaren alleen maar vaker uit eten gaan. De koksopleidingen krijgen jaarlijks genoeg aanmeldingen, maar veel studenten maken de opleiding niet af. De laat horecaopleider SVH weten. “Het lijkt een romantische leuke baan. Maar het is knetterhard werken”, zegt SVH-meesterkok Theo van Rensch tegen de NOS. “Je moet tot 's nachts laat en in het weekend werken, en je krijgt niet heel veel betaald.” Het is er de reden van dat jonge koks afhaken. Vaak zijn er van de dertig leerlingen nog tien over die ook echt examen doen. 11.500 vacatures Het UWV herkent zich in de problematiek. Het ziet in verschillende delen van het land dat er veel vraag is naar zelfstandig werkende koks. Maar restauranthouders hebben niet alleen een tekort aan koks, ook in de rest van de sector zijn er goede mensen nodig. In ruim twee jaar tijd is het aantal vacatures in de horeca gestegen met 70 procent naar 11.500 vacatures. En dat terwijl het aantal restaurants blijft groeien. De roep om betere arbeidsvoorwaarden groeit door de problematiek. “Er moet serieus werk worden gemaakt van verdere normalisering van werkuren en salariëring”, stelt SVH. Volgens hen zou lokale horeca zelf ook een bijdrage kunnen leveren om het arbeidsaanbod te vergroten. Bijvoorbeeld door samenwerking met opleidingsinstituten om werk- en leerplekken beschikbaar te stellen. Bron: NOS/@FoodClicks  

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid