Horecaondernemers verliezen door corona 18% aan inkomsten
Onderzoek – Restaurant en café-eigenaren hebben sinds de lockdown gemiddeld € 12.182 minder op hun rekening bijgeschreven gekregen. Dat komt neer op een inkomensdaling van 18%. Dat heeft bank Knab op basis geanonimiseerde transactiedata weten te becijferen. Café-eigenaren zijn met een daling van 24% verreweg het hardst getroffen.
Knab bekeek voor het onderzoek de transactiedata van ruim 1.300 Nederlandse horecaondernemers. Uit die cijfers bleek dat restaurant- en café-eigenaren gemiddeld € 12.182 minder op hun rekening bijgeschreven dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Onder café-eigenaren was de daling nog harder. Sinds het begin van de eerste lockdown tot aan de huidige sluiting kreeg een café-eigenaar gemiddeld € 19.777 minder op de rekening bijgeschreven, wat neerkomt op een daling van 24%. Deze daling is ook hoger omdat die gelegenheden dicht waren tijdens lucratieve dagen als Koningsdag en de feestdagen in mei, maar ook omdat cafés veelal niet kunnen terugvallen op afhaal- en bezorgdiensten.
Restaurants 15% minder
Restauranteigenaren ontvingen sinds de lockdown in het voorjaar gemiddeld € 9.310 minder op hun rekening: 15% minder dan in 2019. De schade is nog enigszins beperkt doordat restaurants in augustus (+1%) en september (+6%) voor het eerst weer positieve cijfers lieten zien, aldus Knab. Tijdens de vorige lockdown - toen alle restaurants dicht waren - hadden zij gemiddeld 36% minder inkomsten. Eventuele steunmaatregelen van de overheid zijn hierbij niet meegenomen.
Helft horecasector heeft steun
Ruim de helft van de horecaondernemers maakt gebruik van één of meer van de steunmaatregelen van de overheid. 45% ontving de TOGS-regeling, waarbij eenmalig € 4.000 wordt uitgekeerd in de zwaarst getroffen sectoren.
Daarnaast hebben horecaondernemers met personeel via de NOW-regeling - onder bepaalde voorwaarden - recht op compensatie van een deel van de loonkosten. Tijdens het eerste steunpakket kreeg 12% van de café-eigenaren en 9% van de restauranteigenaren via deze regeling minimaal één maand geld op de rekening gestort. Deze percentages waren lager tijdens het tweede steunpakket. Toen ontving 7% van de ondernemers met een café en 3% van de restauranteigenaren tenminste één keer geld via de NOW-regeling.
Bron: Knab/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Horecava en Wine Professional bundelen opnieuw de krachten
Vakbeurzen - Tijdens Horecava 2026 slaan Horecava en Wine Professional opnieuw de handen ineen. De grootste horecabeurs van Nederland en de vooraanstaande wijnbeurs van de Benelux presenteren samen Taste of Wine Professional met een programma dat wijn laat aansluiten bij het thema van dit jaar: Betaalbare luxe.
Lees berichtFoodservicemarkt blijft groeien, maar tempo neemt af
Analyse - De Nederlandse foodservicemarkt blijft in 2025 groeien, al vlakt het tempo af. Dat blijkt uit de periodemeting van bureau Foodsteps uit Ede. De komende periode moet duidelijk gaan maken hoe positief het jaar gaat afsluiten.
Lees berichtHorecava 2026 draait om betaalbare luxe
Vakbeurzen - De komende editie van Horecava, van 12 tot en met 15 januari 2026 in RAI Amsterdam, staat voor een belangrijk deel in het teken van ‘betaalbare luxe’. De vakbeurs richt zich dit jaar vooral op hoe horecaondernemers hoogwaardige gastbeleving kunnen blijven bieden in een tijd van stijgende kosten, personeelstekorten en veranderende gastverwachtingen.
Lees berichtKoreaanse keuken breekt definitief door
Onderzoek - Na K-pop en K-beauty is het nu K-Food dat Nederland in rap tempo verovert. De Koreaanse keuken is uitgegroeid van niche tot mainstream, volgens nieuw onderzoek van Motivaction. Uit de gegevens blijkt dat inmiddels 40% van de Nederlanders al eens een Koreaans gerecht geproefd. 10% van de mensen eet zelfs maandelijks een Koreaans gerecht.
Lees berichtPickwick introduceert Finest Selection voor professionele markt
Introductie - Theemerk Pickwick breidt zijn assortiment uit met Finest Selection, een nieuwe premium theelijn gericht op de zakelijke markt. De introductie speelt in op de toenemende vraag naar kwaliteit en variatie binnen horeca, zorginstellingen, kantoren en hotels.
Lees berichtStartende horecaondernemers vaak te laat met btw-aangifte
Ondernemerschap - Startende ondernemers, waaronder veel horecabedrijven, dienen opvallend vaak hun btw-aangifte te laat in. Volgens de Belastingdienst kwam in 2024 10 procent van de btw-aangiften van alle startende ondernemers te laat binnen. Wie te laat indient of betaalt, riskeert een boete.
Lees bericht