ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels


Nu demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu met een frietje in haar eigen meegebrachte bakje bij de start van de voorlichtingscampagne voor de SUP-regeling

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Tot nu toe deelde de ILT bij diverse frituurzaken alleen waarschuwingen uit, maar vanaf nu gaat er strenger gecontroleerd worden en komen er ook boetes. Ten eerste zal gecontroleerd worden of het eten en drinken dat ter plaatse wordt genuttigd – binnen of op terras – niet meer geserveerd wordt in eenmalige bakjes en bekers. Dit is namelijk sinds 1 januari 2024 niet meer toegestaan.

Formeel gaat het bij dit verbod alleen om plastichoudende bakjes en bekers voor eenmalig gebruik, laat ProFri weten, omdat plasticvrije disposables onder voorwaarden wel zijn toegestaan. Maar omdat er in dat geval veel aanvullende eisen worden gesteld – zoals eigen recycling en een uitgebreide recycling-boekhouding – biedt in de praktijk alleen herbruikbaar servies voor eters ter plekke een alternatief, zo laat de vakvereniging weten.

Afhalers

Wat afhalers betreft: als de klant vraagt om een alternatief voor eenmalige plastichoudende verpakkingen, dan moet de ondernemer een herbruikbaar alternatief kunnen bieden. Meegebrachte pannetjes en bakjes van klanten mogen ondernemers weigeren, maar die moeten dan  wèl een herbruikbaar alternatief hebben. Dat herbruikbare alternatief mag ook van afwasbaar plastic zijn.

Meerprijs

Door de ILT zal niet gecontroleerd worden of er een meerprijs wordt gevraagd voor eenmalige plastic bij de verpakkingen voor afhalers. Deze maatregel werd ingevoerd na 1 juli 2023, maar door de Tweede Kamer later uitgesteld tot einde van dit jaar.

‘Veel overtreders’

Dat bij komende controles onmiddellijk sancties door de ILT kunnen worden opgelegd, is volgens de Inspectie niet voor niets. De afgelopen weken kreeg de ILT signalen dat veel cafetaria’s en andere foodverkopers niet voldoen aan de regels. Om deze reden, komen ondernemers er bij overtredingen niet meer af met een waarschuwing. De ILT gaat nu over tot ‘bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk optreden’, zo laat de inspectie ProFri weten. In de praktijk betekent dit dat overtreders beboet kunnen worden.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees berichtCafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees berichtCafetariaomzet in 2023 met 6% gegroeid

Analyse – De omzet in de Nederlandse cafetaria’s is in het afgelopen kalenderjaar met 6,2% toegenomen. Dat is exact hetzelfde groeicijfer als dat van 2022 ten opzichte van 2021. De omzetten in de laatste drie maanden van 2023 waren zelfs gelijk aan die van 2022 dus omzetgroei van 0%.

Lees bericht

Innovatie Infraroodfrituren nu klaar voor uitrol

Achtergrond - Friet en snacks bakken in een infraroodfrituur is niet alleen goedkoper vanwege de hoge gasprijzen, maar is door beter warmtespreiding ook efficiënter in het bakken en daarmee beter voor het rendement van de ondernemer. Na een jaar doorontwikkeling is de infraroodfrituur,  nu klaar voor verdere uitrol.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid