‘Informatie over gezonde voeding voor veel Nederlanders verwarrend’


Onderzoek - Ruim 30% van de Nederlanders vindt informatie over gezonde voeding verwarrend. Mensen weten niet of koolhydraten slecht zijn, of ze genoeg eiwitten eten en vragen zich af of vleesvervangers echt gezond zijn. Meer dan de helft van de 1000 ondervraagde Nederlanders heeft wel behoefte aan betrouwbare informatie over gezonde voeding.

Dat blijkt uit onderzoek gehouden in opdracht van Maaltijdbox Green Chef. Het onderzoek werd uitgevoerd door Multiscope in april 2023 onder 1.139 Nederlanders. Uit de gegevens blijkt dat gezonde keuzes weliswaar beginnen bij de juiste informatie, maar dat ruim een derde van de Nederlanders aangeeft niet het onderscheid te kunnen maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie. Bovendien vindt bijna een op de drie respondenten de etiketten op voedingsmiddelen erg onduidelijk. Daniet Shachar, diëtiste bij Green Chef tipt: “Bij het lezen van de ingrediëntenlijst is het goed om te onthouden dat ze in volgorde staan van hoeveelheid. Hoe eerder een ingrediënt wordt genoemd, hoe meer er dus van in zit”.

Bekende Nederlanders

Volgens het onderzoek weten Nederlanders wel, welke informatie niet is te vertrouwen. Tachtig procent vindt bekende Nederlanders die gezonde producten aanbieden niet geloofwaardig. Social media worden evenzeer gewantrouwd: bijna twee op de drie ziet dit als onbetrouwbare informatiebron. Bronnen die wel worden ingezet om informatie vandaan te halen zijn, met als top 5:

- Google (69%)

- Online media, zoals digitale kranten en magazines (36%)

- Vrienden/familie (35%)

- Experts (23%)

- Social media (18%)

Volgens Shachar is het belangrijk altijd kritisch te zijn op informatie over gezonde voeding. “Let op dat de afzender en gebruikte bronnen betrouwbaar zijn en wees je er bewust van dat voeding en diëten niet one size fits all zijn. Bij twijfel is het belangrijk om een expert te raadplegen”. Gezonde voeding hoeft volgens haar niet complex te zijn. Het is vooral letten op voldoende groenten en voedingswaarden.

Bron: Green Chef/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

BOON stopt met vleesvervangers voor retail

Vleesvervangers - BOON stopt met de vleesvervangers voor retail. Vanaf week 8 ligt het merk niet meer in de schappen van de supermarkten. Het merk zegt zich niet meer te willen mengen in de strijd tegen huismerken en merken met ‘diepere zakken’.

Lees bericht


Voorschot bij reservering zorgt voor onbegrip bij horecagast

Onderzoek – Ruim twee op vijf (44%) Nederlanders begrijpt niet waarom ze een aanbetaling moeten doen bij het plaatsen van een online reservering voor een restaurant. Dit blijkt uit onderzoek van kassa- en betaalplatform Lightspeed. Steeds meer horecazaken vragen gasten een voorschot te betalen als maatregel tegen het stijgende aantal no-shows.

Lees bericht

Onmisbare rol personeel bij gezonde voeding zorginstelling

Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut laat de onmisbare rol van het personeel zien in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen woonzorgcentra. Gebleken is namelijk dat werknemers niet alleen cruciaal zijn als het gaat om een goed eetpatroon maar ook als het gaat om ondervoeding en het verspillen van eten.

Lees bericht

40% Nederlanders luncht achter bureau

Onderzoek - Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van maaltijdbox Green Chef blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlanders achter zijn of haar bureau luncht bij drukte. Als mensen thuiswerken ligt dat percentage nog hoger, namelijk op 49 procent. Bovendien blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde vrouwen ongezonder eet door stress.

Lees bericht


Gemiddelde NPS Nederlandse koffie- en lunchketens is +57

Onderzoek – De grootste koffie- en lunchketens van Nederland scoren gemiddeld een Net Promoter Score (NPS) van +57. Coffeelovers krijgt de hoogste score (+88). Bezoekers van koffie- en lunchketens met een hoge NPS nuttigen hun bestelling vaker ter plaatse dan dat ze deze afhalen.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid