ING ziet horecagroei licht afvlakken


Analyse – Hoewel de verkopen van  maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca naar verwachting met zo’n 2% stijgen dit jaar, zal die stijging volgend jaar minder zijn. ING Economisch Bureau verwacht dat in 2020 de horecaomzetten met zo’n 1,5% zullen toenemen, een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar. De groei wordt voornamelijk gerealiseerd door de toestroom van toeristen. Volgens berekeningen groeit het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt de 20 miljoen. Dat betekent een verdubbeling in de afgelopen 10 jaar. Veel van die toeristen bezoeken Amsterdam. Die mensen verblijven niet alleen in Airbnb-locaties maar ook in nieuw gebouwde hotels. Het leeuwendeel van de nieuwe hotelkamers staat in de hoofdstad. Het aandeel van de hoofdstad in het totale aantal hotelkamers is opgelopen tot bijna 30%, blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Horeca van het ING-bureau. Vertraging Maar ondanks de groeiende toestroom in toeristen vlakt de omzetgroei toch af. De vertraging in de groei doet zich al voor vanaf het begin van dit jaar. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel worden gezien als de belangrijkste oorzaken. Maar richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Alleen een brexit kan roet in het eten gooien. “De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. “Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.” Bron: ING/@FoodClicks Analyse – Hoewel de verkopen van  maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca naar verwachting met zo’n 2% stijgen dit jaar, zal die stijging volgend jaar minder zijn. ING Economisch Bureau verwacht dat in 2020 de horecaomzetten met zo’n 1,5% zullen toenemen, een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar. De groei wordt voornamelijk gerealiseerd door de toestroom van toeristen. Volgens berekeningen groeit het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt de 20 miljoen. Dat betekent een verdubbeling in de afgelopen 10 jaar. Veel van die toeristen bezoeken Amsterdam. Die mensen verblijven niet alleen in Airbnb-locaties maar ook in nieuw gebouwde hotels. Het leeuwendeel van de nieuwe hotelkamers staat in de hoofdstad. Het aandeel van de hoofdstad in het totale aantal hotelkamers is opgelopen tot bijna 30%, blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Horeca van het ING-bureau. Vertraging Maar ondanks de groeiende toestroom in toeristen vlakt de omzetgroei toch af. De vertraging in de groei doet zich al voor vanaf het begin van dit jaar. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel worden gezien als de belangrijkste oorzaken. Maar richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Alleen een brexit kan roet in het eten gooien. “De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. “Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.” Bron: ING/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Schiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon

Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.

Lees bericht


Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht


CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid