ING ziet horecagroei licht afvlakken


Analyse – Hoewel de verkopen van  maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca naar verwachting met zo’n 2% stijgen dit jaar, zal die stijging volgend jaar minder zijn. ING Economisch Bureau verwacht dat in 2020 de horecaomzetten met zo’n 1,5% zullen toenemen, een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar. De groei wordt voornamelijk gerealiseerd door de toestroom van toeristen. Volgens berekeningen groeit het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt de 20 miljoen. Dat betekent een verdubbeling in de afgelopen 10 jaar. Veel van die toeristen bezoeken Amsterdam. Die mensen verblijven niet alleen in Airbnb-locaties maar ook in nieuw gebouwde hotels. Het leeuwendeel van de nieuwe hotelkamers staat in de hoofdstad. Het aandeel van de hoofdstad in het totale aantal hotelkamers is opgelopen tot bijna 30%, blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Horeca van het ING-bureau. Vertraging Maar ondanks de groeiende toestroom in toeristen vlakt de omzetgroei toch af. De vertraging in de groei doet zich al voor vanaf het begin van dit jaar. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel worden gezien als de belangrijkste oorzaken. Maar richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Alleen een brexit kan roet in het eten gooien. “De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. “Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.” Bron: ING/@FoodClicks Analyse – Hoewel de verkopen van  maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca naar verwachting met zo’n 2% stijgen dit jaar, zal die stijging volgend jaar minder zijn. ING Economisch Bureau verwacht dat in 2020 de horecaomzetten met zo’n 1,5% zullen toenemen, een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar. De groei wordt voornamelijk gerealiseerd door de toestroom van toeristen. Volgens berekeningen groeit het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt de 20 miljoen. Dat betekent een verdubbeling in de afgelopen 10 jaar. Veel van die toeristen bezoeken Amsterdam. Die mensen verblijven niet alleen in Airbnb-locaties maar ook in nieuw gebouwde hotels. Het leeuwendeel van de nieuwe hotelkamers staat in de hoofdstad. Het aandeel van de hoofdstad in het totale aantal hotelkamers is opgelopen tot bijna 30%, blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Horeca van het ING-bureau. Vertraging Maar ondanks de groeiende toestroom in toeristen vlakt de omzetgroei toch af. De vertraging in de groei doet zich al voor vanaf het begin van dit jaar. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel worden gezien als de belangrijkste oorzaken. Maar richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Alleen een brexit kan roet in het eten gooien. “De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. “Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.” Bron: ING/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Groeiende zorgen over voldoende horecapersoneel

Onderzoek  - Horecaondernemers hebben grote zorgen over personeelskrapte. Zeker met de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, vragen horecaondernemers zich af of ze hun gasten wel op de juiste manier kunnen ontvangen door het personeelsprobleem in de sector, maar inzet techniek wordt nog niet gezien als oplossing. Dat laat onderzoek van GROUP7 Professional Community zien.

Lees bericht

Vakbeurs euvend & coffeena 2022 gaat niet door

Vakbeurzen - De Internationale Vakbeurs voor Vending & Office Coffee Service die gepland staat voor 27 tot en met 29 oktober, euvend & coffeena 2022, gaat dit jaar niet door. De reden is dat de organisatie niet een volwaardige afspiegeling van de markt voor vending en koffie kan presenteren.

Lees bericht

Diageo lanceert nieuw B2B-kennisplatform DIAGEO One

Platform - Diageo introduceert DIAGEO One, een B2B-ondersteuningsplatform, waar eigenaren van slijterijen en horeca 24 uur per dag terecht kunnen voor onder meer exclusieve trainingsvideo's, recepten, social media materiaal, speciale aanbiedingen, trends updates. Ook het bestellen van Diageo producten via hun reguliere groothandel kan met DIAGO One.

Lees bericht


Platform voor horeca lanceert marktplaats ‘no waste’

Voedselverspilling - TIPPR, het inspiratieplatform voor de horeca,  lanceert een marktplaats met overschotten en imperfecte producten. Op het platform ‘no Waste’ kunnen fabrikanten en groothandelaren producten aanbieden, die zij niet meer kunnen verkopen, maar voor een horecaondernemer tegen een gunstige prijs nog wel geschikt zijn om te gebruiken.

Lees bericht

Grote inhaalslag horeca in 2022 met ruim 30% volumegroei

Analyse - Gedurende dit jaar vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van ING Research.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid