InstockMarket opent nieuw Food Rescue Center
_1080_720_90.jpg)
Voedselverspilling - Duurzame horeca groothandel InstockMarket heeft een nieuwe locatie geopend in Diemen. De verhuizing van Amsterdam naar een groter pand maakt het mogelijk de diensten verder op te schalen.
InstockMarket is een horecagroothandel voor de geredde producten en circulaire merken. Vorig jaar haalde het bedrijf geld op de noodzakelijke investeringen in software en een groter bedrijfspand. Want InstockMarket groeit. Inmiddels telt de groothandel zo’n 85 boeren, telers en producenten die met regelmaat hun reststromen leveren. Veel van die producten worden in Nederland door afnemers geweigerd omdat ze niet voldoen aan de juiste vorm, of omdat ze tegen de houdbaarheid aanlopen. Door het steeds grotere aanbod aan geredde producten koken er inmiddels 400 horecazaken in heel Nederland met de producten.
Food Rescue Center
In het Food Rescue Center worden de restproducten ingezet als bruikbare grondstoffen. Alle producten worden bij binnenkomst en voordat zij het pand verlaten gecontroleerd op kwaliteit. Chefs moeten er immers op kunnen vertrouwen dat de producten goed zijn. Het aanbod kunnen afnemers online bekijken. De software is zo gebouwd dat de gehele financiële administratie en impactberekening automatisch voor de bestellers wordt gedaan. Op die manier kunnen afnemers ook binnen hun eigen organisatie laten zien wat de impact is van de bestellingen bij InstockMarket. Op de locatie in Diemen is ook een inspiratieruimte voor groepen tot 30 personen, waar het vanaf september mogelijk is om de ruimte te boeken voor workshops, presentaties en rondleidingen.
Impact
De groothandel InstockMarket is voortgekomen uit drie zelfstandige restaurants en cateringbedrijf. Sinds 2019 richten de initiatiefnemers van Instock zich als groothandel volledig op de horeca. Belangrijke motivatie was de mate van impact die een groothandel kan realiseren bij voedselverspilling. Want voedsel heeft enorme impact op de CO2-uitstoot. Elke kilo voedselverspilling staat namelijk gelijk aan 2 á 3 kilo CO2-uitstoot. Het doel is om in de komende drie jaar ruim 1000 chefs in Nederland te helpen om een duurzamere bedrijfsvoering te voeren. Op dat moment is het mogelijk om 5 miljoen kilo eten te redden.
Breder assortiment
De ruim 1700 vierkante meters maken het mogelijk voor InstockMarket om ook het assortiment steeds verder uit te breiden. Op dit moment is ongeveer 70% procent van het assortiment aardappelen, groenten en fruit. Daarbij levert Instock ook een twintigtal circulaire merken, zo levert InstockMarket onder andere de tosti’s van de Tweede Jeugd, de tomatensaus van Food Fellows en de bitterballen van GRO. Deze merken passen perfect binnen de circulaire strategie van het bedrijf. In de toekomst zal het assortiment steeds meer productcategorieën toevoegen die chefs helpen bij een duurzame bedrijfsvoering.
Bron: InstockMarket/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Sligro schenkt €10.000 aan Jeugdfonds bij heropening Leeuwarden
Groothandel - Ter gelegenheid van de heropening van de groothandelslocatie in Leeuwarden deed Sligro een schenking aan een belangrijk sociaal-maatschappelijke doel in de regio. Henk de Jong, ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur in Friesland, ontving uit handen van Bauke de Vries, vestigingsdirecteur Sligro Leeuwarden, een cheque ter waarde van € 10.000.
Lees bericht10e editie Gastvrij Rotterdam sfeervol van start gegaan
Vakbeurzen – Veel bezoekende foodprofessionals, veel vakwedstrijden en veel evenementen in sfeervol aangeklede beurshallen. Zo is de jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam het beste samen te vatten. Deelnemende bedrijven hadden er bij aanvang van de beurs dan ook duidelijk zin in.
Lees berichtOnverkocht La Place brood wordt Borrelbrood bij Jumbo Foodmarkt
Voedselverspilling – Jumbo introduceert tijdens de Verspillingsweek iets nieuws: Borrelbrood. Het gaat om onverkocht La Place brood van de vorige dag dat wordt belegd in de keukens van Jumbo Foodmarkten en vervolgens alsnog wordt verkocht.
Lees berichtBikl introduceert kant-en-klaar inmaakzoetzuur
Introductie - Bikl, maker van verse ingemaakte groente, heeft een nieuw product geïntroduceerd: no waste inmaak zoetzuur. Met dit product kunnen horecakeukens eenvoudig hun (rest) groente inmaken.
Lees berichtHoreca verspilt 5,6 miljoen minder voedsel
Voedselverspilling – De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van 5,6 miljoen kilogram, gooit de sector nog steeds 55,4 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost de sector 647 miljoen euro per jaar.
Lees bericht50% minder voedselafval bij Vermaat in 2027 met Orbi’s
Voedselverspilling - Vermaat gaat op grote schaal de strijd aan tegen voedselverspilling. Onderdeel van die aanpak is de inzet van de technologie van Orbisk, de zogenaamde Orbi. De voedsel verspilling moet met deze slimme technologie in 2027 met 50% zijn teruggebracht.
Lees bericht