Inzet platform ToekomstProef is meer gezonde zorgmaaltijden


Eerdere groepsfoto van een deel van de deelnemende bedrijven aan ToekomstProef tijdens de lancering van het online platform

Zorgplatform - Zorginstellingen, leveranciers en patiëntenorganisaties kunnen vanaf donderdag terecht op het platform ToekomstProef. Op dit online platform is alle informatie te vinden over duurzamere en gezondere voeding binnen de zorg. Het platform biedt concrete handvatten om te verder te verduurzamen en stelt zorgpartijen ook in staat te meten hoe ze scoren op het gebied van gezondheid en duurzaamheid en biedt trainingen om verbeteringen door te voeren.

Het online platform is op 15 februari officieel gelanceerd door bestuurder Leo Groenendaal van Zorggroep Zaanstreek namens de langdurige zorg en door Jaap Buis van Radboudumc namens de ziekenhuizen. ToekomstProef is een initiatief van Stichting Eten+Welzijn en is ontwikkeld met steun van MVO Nederland, Nevi, Ministerie van VWS, Intrakoop, Milieu Platform Zorg en een groot aantal koplopers in de zorg.

Green Deal 3.0

Dankzij het platform ToekomstProef kan de sector straks voldoen aan de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in de Green Deal 3.0. De zorgsector kan met hulp van ToekomstProef in 2030 een positieve impact hebben op de gezondheid en het welzijn van patiënten, onze maatschappij en de planeet.

Onbenut

Rudi Crabbé, bestuurder Eten+Welzijn: “Op aarde worden minimaal zesduizend eetbare plantensoorten geteeld. Daar benutten we in Nederland maar zo’n tweehonderd van. We laten een enorme rijkdom aan plantaardige ingrediënten en smaken onbenut. Daarmee beperken we ook de biodiversiteit op de landbouwgrond.

Versnellen

Anneke Oldhoff, Ministerie van VWS: “Er komt zo veel bij kijken, het is zo breed en dan is het fijn om daar handvatten, hulp bij te krijgen. Ik denk dat ToekomstProef deze hulp kan bieden zodat zorgaanbieders stappen kunnen zetten.” Zorgbedrijven of aanbieders aan de zorg kunnen zich aanmelden op het platform. Het platform verbindt op die manier alle zorgorganisaties en ketenpartijen die voor dezelfde opgave staan.

Aanpak

ToekomstProef richt zich op Verantwoordelijken voor duurzaamheid of het voedingsbeleid in zorgorganisaties; Inkopers, facilitair verantwoordelijken, diëtisten en keukenchefs in zorgorganisaties; Management en bestuurders van zorgorganisaties; Publieke en private organisaties uit de voedsel- of zorgketen en Patiëntorganisaties. Bij deelnemende partijen worden (nul)metingen uitgevoerd op vijf actiegebieden. Zo krijgen ze inzicht op welk niveau van verduurzaming zij zich bevinden. Met aanvullende trainingen gaan de partijen vervolgens aan de slag om verdere verbeteringen door te voeren. Ook kunnen ze in contact komen met andere partijen door zich aan te sluiten bij  Community of Practices. Zorgpartijen gaan er op die manier gezamenlijk voor zorgen dat er vaart gezet kan worden met het verduurzamen van de zorg.

Een speciale kick-off informatiebijeenkomst over de activiteiten van ToekomstProef wordt op 23 maart georganiseerd.

Bron: ToekomstProef/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



The Right Meal en SYNDLE bundelen de krachten

Samenwerking - Online diëtistenpraktijk The Right Meal gaat samenwerken met organisatieadvies- en trainingsbureau SYNDLE. Beide partijen spelen een rol in het optimaliseren van voeding in de zorg, waarbij SYNDLE zich richt op zorginstellingen en The Right Meal op de individuele thuissituatie.

Lees bericht




Huuskes biedt nieuw gepersonaliseerd bestelplatform

Zorg – Totaalleverancier Huuskes in Enschede heeft de eigen Huuskes Shop vernieuwd en deze gepersonaliseerd in vier verschillende bestelplatforms. Waar voorheen de klanten allemaal in dezelfde webshop omgeving zaten, worden zij vanaf dit jaar in vier verschillende webshops onderverdeeld: ziekenhuizen, kleinschalig wonen, grootschalige keukens en restaurants & catering.

Lees bericht

Naar een gezonder voedselaanbod, ook out-of-home

Congres - Wat is nodig om het voedselaanbod voor consumptie buitenshuis te verbeteren en hoe kan de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) daaraan bijdragen? Tijdens de inspiratiesessie ‘NAPV voor out-of-home en kant-en-klaar’ op 28 november, boog een dertigtal praktijkdeskundigen zich samen met experts van het RIVM en het Voedingscentrum over dit vraagstuk.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid