KHN: ‘Compenseer energielasten en verlaag werkgeverslasten’


KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Compenseer horeca voor stijgende energielasten en verlaag werkgeverslasten." / Foto bij: KHN

Horeca – KHN roept het kabinet op om de stijgende energielasten te compenseren en de werkgeverslasten te verlagen. Volgens de koepelorganisatie staat de horeca nog steeds onder zware druk.

Volgens KHN zijn de effecten van twee jaar corona, de torenhoge inflatie, grote personeelstekorten en een laag consumentenvertrouwen, waardoor mensen minder geld uitgeven, zaken waar de horeca nog volop mee te maken heeft. De horecasector staat hierdoor nog steeds onder druk. Horecaondernemers vrezen nog grotere problemen als gevolg van de uitgelekte koopkrachtmaatregelen die het kabinet naar verwachting op Prinsjesdag zal aankondigen. De rekening dreigt met name bij ondernemers terecht te komen. KHN roept het kabinet daarom op: compenseer de stijgende energielasten van particulieren én mkb-ondernemers en verlaag de werkgeverslasten.

Rekening

De belangenvereniging van horecabedrijven is bang dat met name de kleinere ondernemers de rekening mogen betalen van de crisis. ‘Maar menig ondernemer kán die lastenverzwaring niet aan; zij worden net zo hard geraakt in deze koopkrachtcrisis. Veel ondernemers kampen met vaak hoge coronaschulden die moeten worden afgelost vanaf 1 oktober, terwijl ze nog niet (financieel) zijn hersteld van de coronaperiode. Daarnaast incasseren ze op dit moment al enorme stijgingen van o.a. inkoop-, energie-, huur- en personeelskosten,’ aldus KHN in een reactie. De belangenvereniging ziet de voorgestelde lastenverzwaringen, de verhoogde vennootschapsbelasting en de beperkingen van de fiscale voorzieningen voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s), gecombineerd met de verhoging per 1 januari van het minimumloon (WML) - 10 procent in één keer – als de nekslag voor veel horecaondernemers. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ondanks een goed tweede en derde kwartaal staat de horeca nog steeds onder druk. De horeca is corona gewoon nog niet te boven”.

Oplossingen

KHN roept het kabinet op om ondernemers financieel tegemoet te komen. KHN pleit bij het kabinet voor twee concrete oplossingsrichtingen: Compenseer stijgende energielasten. Dat kan door meer teruggaaf op de energiebelastingen en door het instellen van een maximumprijs voor elektriciteit en gas en verlaag de werkgeverslasten, zoals de SER al eerder adviseerde aan het kabinet. Dat kan concreet door het generieke Lage Inkomensvoordeel (LIV) weer in te voeren én door de gelegenheid te creëren voor ondernemers - die daarvoor in de mogelijkheid zijn – om eenmalige uitkeringen voor hun medewerkers netto in plaats van bruto uit te betalen.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Ruim 450 exposanten en 16.757 bezoekers bezochten tijdens de afgelopen dagen Gastvrij Rotterdam. Daarmee is het eerdere record in 2019 met 16.303 bezoekers verslagen en werd de horecavakbeurs afgelopen dagen in Rotterdam Ahoy de grootste editie tot nog toe.

Lees bericht


SIAL Paris komt met nieuwe digitale catalogus

Vakbeurzen – SIAL Paris, internationale vakbeurs die van 15 tot en met 19 oktober wordt gehouden,  komt met een nieuwe digitale catalogus. Op de CXMP marktplaats treft de gebruiker een overzicht aan van ruim 7.000 aanwezige exposanten en hun producten. De digitale catalogus moet een hulpmiddel zijn voor exposanten en bezoekers om 365 dagen van het jaar commercieel in contact te zijn.

Lees bericht

‘Gastvrij Rotterdam moet vastigheid bieden in onzekere tijden’

Interview - Gastvrij Rotterdam had bij de editie van vorig jaar het geluk dat ze plaatsvond in een periode dat de coronamaatregelen werden versoepeld. Toch schaalde de beursorganisatie de veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers niet af. ‘We hadden van tevoren afgesproken om de beurs veilig te organiseren voor deelnemers en bezoekers en dat hebben we gedaan’, aldus beursorganisator Robert Melaard aan...

Lees bericht

Join Program wint contract campus Booking.com

Catering - Booking.com kiest voor cateringvernieuwer Join Program om het complete voedsel- en drank aanbod te produceren en faciliteren voor het nieuwe kantoor. Booking.com verhuist in 2023 naar een nieuwe campus en heeft in Join Program de partner gevonden om ervoor te zorgen dat alle HQ-medewerkers zich thuis gan voelen.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid