KHN: ‘Compenseer energielasten en verlaag werkgeverslasten’


KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Compenseer horeca voor stijgende energielasten en verlaag werkgeverslasten." / Foto bij: KHN

Horeca – KHN roept het kabinet op om de stijgende energielasten te compenseren en de werkgeverslasten te verlagen. Volgens de koepelorganisatie staat de horeca nog steeds onder zware druk.

Volgens KHN zijn de effecten van twee jaar corona, de torenhoge inflatie, grote personeelstekorten en een laag consumentenvertrouwen, waardoor mensen minder geld uitgeven, zaken waar de horeca nog volop mee te maken heeft. De horecasector staat hierdoor nog steeds onder druk. Horecaondernemers vrezen nog grotere problemen als gevolg van de uitgelekte koopkrachtmaatregelen die het kabinet naar verwachting op Prinsjesdag zal aankondigen. De rekening dreigt met name bij ondernemers terecht te komen. KHN roept het kabinet daarom op: compenseer de stijgende energielasten van particulieren én mkb-ondernemers en verlaag de werkgeverslasten.

Rekening

De belangenvereniging van horecabedrijven is bang dat met name de kleinere ondernemers de rekening mogen betalen van de crisis. ‘Maar menig ondernemer kán die lastenverzwaring niet aan; zij worden net zo hard geraakt in deze koopkrachtcrisis. Veel ondernemers kampen met vaak hoge coronaschulden die moeten worden afgelost vanaf 1 oktober, terwijl ze nog niet (financieel) zijn hersteld van de coronaperiode. Daarnaast incasseren ze op dit moment al enorme stijgingen van o.a. inkoop-, energie-, huur- en personeelskosten,’ aldus KHN in een reactie. De belangenvereniging ziet de voorgestelde lastenverzwaringen, de verhoogde vennootschapsbelasting en de beperkingen van de fiscale voorzieningen voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s), gecombineerd met de verhoging per 1 januari van het minimumloon (WML) - 10 procent in één keer – als de nekslag voor veel horecaondernemers. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ondanks een goed tweede en derde kwartaal staat de horeca nog steeds onder druk. De horeca is corona gewoon nog niet te boven”.

Oplossingen

KHN roept het kabinet op om ondernemers financieel tegemoet te komen. KHN pleit bij het kabinet voor twee concrete oplossingsrichtingen: Compenseer stijgende energielasten. Dat kan door meer teruggaaf op de energiebelastingen en door het instellen van een maximumprijs voor elektriciteit en gas en verlaag de werkgeverslasten, zoals de SER al eerder adviseerde aan het kabinet. Dat kan concreet door het generieke Lage Inkomensvoordeel (LIV) weer in te voeren én door de gelegenheid te creëren voor ondernemers - die daarvoor in de mogelijkheid zijn – om eenmalige uitkeringen voor hun medewerkers netto in plaats van bruto uit te betalen.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ONCE, Veneca en VOCC onderzoeken gezamenlijk belangenplatform

Catering – Een nieuwe samenwerking in hospitality noemen de verenigingen Veneca, ONCE en VOCC het plan om op 1 januari 2024 één gezamenlijk belangenplatform in te richten, waar het gaat om gastvrijheid, eten en drinken op (veelal andermans) locatie. Dit jaar wordt gebruikt om de samenwerking in de vorm van een federatie uit te werken, zo meldt Venenca.

Lees berichtCasual dining concept Vegitalian heeft internationale groeiambitie

Horecaconcept - De prijswinnende horecaondernemers achter het plantaardige casual dining concept Vegitalian gaan intensief samenwerken met een groep impact-investeerders om de stevige internationale groeiambities waar te maken. De komende jaren investeert V-SQUARE in de opening van tientallen vestigingen binnen en buiten Nederland van de restaurant-, catering- en bezorgketen. Begin april heropent het eerste restaurant aan de Schoutenstraat in Utrecht.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid