Maaltijdbox kost gezin bijna 3000 euro per jaar


Gemiddeld geeft een gezin €2877 uit aan een maaltijdbox abonnement voor 4 personen met daarin 3 gerechten per week / Foto bij: HelloFresh

Analyse – Maaltijdboxen zijn nog altijd populair bij gezinnen. Gemiddeld geeft een gezin bijna 3000 euro (€2877) uit aan een maaltijdbox-abonnement voor 4 personen. In zo’n abonnement zitten dan 3 maaltijden per week. De berekeningen van Foodboxen.nl zijn uitgevoerd op basis van een abonnement voor 40 weken.

Met de komst van nieuwe aanbieders van maaltijdboxen op de Nederlandse markt vond ‘maaltijdenvergelijker’ Foodboxen.nl het tijd worden om een analyse te maken van de aanbieders van maaltijdbox-abonnementen, zoals HelloFresh, Marley Spoon, Dinnerly of Ekomenu. Uitgangspunt bij die vergelijking is een gezin die een maaltijdbox voor 40 weken voor 4 personen met 3 gerechten per week afneemt. Die 40 weken is omdat in vakanties en tijdens feestdagen de maaltijdboxen vaak worden gepauzeerd Verder is in de vergelijking gekeken naar het totaalplaatje van de maaltijdboxen dus alle prijzen zijn inclusief bezorging en zonder kortingen.

Uit de data komt naar voren dat:

- Gezinnen jaarlijks gemiddeld €2877 kwijt zijn aan een maaltijdbox abonnement voor 4 personen  met 3 maaltijden per week;

- Dat komt neer op gemiddeld €719 per persoon per jaar.

- Per persoon per maaltijd is dat €5,99

- Dinnerly is het voordeligst met €4,77 per persoon

- De gemiddelde maaltijdbox kost €71,92 in 2023

Prijsvergelijken

Een prijsvergelijking loont voor een gezin. Wie de maaltijdboxen qua budget naast elkaar legt, kan op die manier tot wel €1100,- per jaar besparen. Maar budget is niet de belangrijkste factor bij de keuze, want mensen kiezen vaak juist bewust voor een specifieke maaltijdbox. Veel meer wordt gelet op aspecten als de prijs, gezonde voeding, bewust eten, of het volgen van specifieke diëten. Ook bestaan er premium maaltijdboxen, zoals bijvoorbeeld Green Chef. Net als budgetvriendelijke opties, zoals Dinnerly. Ook zijn er klanten die hun keuze voor een maaltijdbox laten afhangen van aspecten zoals tijdsbesparing, gemak, en bron van culinaire inspiratie, laat Foodboxen weten.

Prijsstijgingen

Volgens de meest recente gegevens van het Nibud , die in juli 2023 zijn gepubliceerd, bedragen de minimale kosten per dag voor een warme maaltijd €2,65 voor vrouwen en €2,78 voor mannen. Daarbij wordt opgemerkt dat het wel om minimale kosten gaat. Opvallend is dat bij de laatste meting van dit onderzoek, de kosten nog €2,25 bedroegen, wat neerkomt op een stijging van 23,6%. De maaltijdboxen zijn gedurende dezelfde periode gemiddeld met 16,4% gestegen.

Tot slot heeft Foodboxen.nl gekeken op welke wijze mensen kunnen besparen op hun maaltijdboxen. Dat kan op drie manieren:

- Het loont om af en toe over te stappen van maaltijdbox aanbieder, althans als je kiest voor de prijs. De meeste maaltijdboxen zoals HelloFresh, Marley Spoon, Ekomenu, Green Chef en Dinnerly hebben welkomstkortingen en / of heractiveringsaanbiedingen.

- Zo nu en dan pauzeren en afwisselen met de markt en supermarkt of een budget weekje kan de kosten ook drukken.

- Of meer maaltijden per week bestellen, want levert vaak ook een lagere prijs per maaltijd op.

Bron: FoodBoxen.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws‘Geld en tijdgebrek belemmeren mensen duurzamer te leven’

Onderzoek – Vrouwen leven hun duurzame gewoontes meer na dan mannen, hoewel mannen van zich zelf vinden dat zij duurzamer bezig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Daarnaast blijkt dat mensen graag duurzamer willen leven, maar door geld of tijdgebrek daar niet aan toe komen.

Lees bericht


Maaltijdboxen vooral populair onder twintigers

Onderzoek – Abonnementen op maaltijdboxen zoals HelloFresh en Uitgekookt blijken vooral populair te zijn onder jong volwassenen. Uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl blijkt dat bijna één op de tien Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar gebruikmaakt van een abonnement op een maaltijdbox

Lees bericht


HelloFresh gaat samenwerken met De Vegetarische Slager

Samenwerking – Maaltijdboxleverancier HelloFresh en De Vegetarische Slager gaan langdurig samenwerken. Omdat de groep consumenten die minder vlees wil eten groeit, wil HelloFresh vaker een maaltijd aanbieden met een vleesvervanger. De Vegetarische Slager gaat die vleesvervangers verzorgen.

Lees bericht

Supermarkt-app Crisp en maaltijdbox De Krat gaan samen

Overname - App-only supermarkt Crisp en maaltijdbox De Krat gaan voortaan samen verder. Met de overname kan Crisp haar klanten een nog completere variatie aan gemaksopties bieden, zo laat Crisp weten. Door de overname kunnen de klanten niet alleen bij Crisp terecht voor de dagelijkse boodschappen, recepten en kant-en-klare maaltijden uit eigen keuken, maar ook kiezen voor een maaltijdbox met...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid