Markt voor flexwerkers daalt met 20% in 2020


Bonden en horecasector akkoord met nieuw cao

Flexwerkers - Het volume in de flexbranche daalt dit jaar naar verwachting met 20%. Deze verwachte krimp is beduidend groter dan tijdens de vorige crisis in 2009, toen het volume met 13% daalde. Tot die conclusie komt ING Economisch Bureau in een analyse. Het gaat bij de krimp vooral om de sectoren die hard worden getroffen door de overheidsmaatregelen, zoals de horeca, luchtvaart en detailhandel non-food.

Met name in het tweede kwartaal is sprake van een sterke terugval, al noteerde de sector in het eerste kwartaal van dit jaar ook al een volumedaling van 8%. Naast de coronamaatregelen zijn het met name de krapte op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal en de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020, die zorgden voor een daling. De invoering van de WAB maakte de inzet van flexwerkers vooral duurder.

Coronacrisis

In het tweede kwartaal nam vooral in de maanden april en mei de vraag naar uitzendkrachten sterk af vanwege de vele (gedeeltelijke) bedrijfssluitingen. Het aantal uitzenduren lag in de eerste helft van het jaar dan ook 19% lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Doordat bedrijven in de door corona getroffen sectoren minder en soms geen werk hadden werd het flexibele personeel, waaronder uitzendkrachten, als eerste naar huis gestuurd. Zo nam het aantal flexwerkers in het tweede kwartaal af met 272.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl het aantal werknemers met een vast dienstverband over dezelfde periode met 157.000 is toegenomen.

De krimp in de flexbranche is niet van de laatste tijd, maar is volgens de analyse van ING Economisch Bureau al gaande sinds 2019. Toen kwam door krapte op de arbeidsmarkt het volume al 1% lager uit ten opzichte van 2018. Door de coronacrisis is de spanning op de arbeidsmarkt snel afgenomen. Doordat het aantal openstaande vacatures In het tweede kwartaal is gedaald en de werkloosheid oploopt, zijn er nu 1,7 werklozen per openstaande vacature. Met een oplopende werkloosheid is de verwachting dat de spanning in de loop van het jaar verder afneemt.

WAB

De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 is bedoeld om een vast contract minder vast te maken en een flexibel contract minder flexibel. Volgens de bank heeft de invoering van die wet tot gevolg gehad dat een uitzendkracht 5% tot 10% duurder is geworden. In het eerste kwartaal daalde het volume daardoor met 8%, terwijl de prijs, tegen de trend in, met 7% toenam. Door deze ontwikkeling werd het voor bedrijven aantrekkelijker om direct zelf personeel in dienst te nemen of meer zzp’ers in te huren, omdat daarvoor de regeling niet geldt.

Snel herstel mogelijk

Hoewel de flexbranche hard is geraakt door de coronacrisis, kan de sector ook weer snel herstellen als de economische groei aantrekt, stelt het bureau. Uit de vorige crisis blijkt dat bedrijven bij groei veelal eerder flexibel personeel inhuren dan dat ze direct vast personeel in dienst nemen, zeker gegeven de huidige onzekerheden. Een hogere prijs nemen ze op de koop toe. De verwachting is dat de flexbranche in 2021 dan ook weer terug kan zijn op het pre-corona niveau van eind 2019.

Bron: ING/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht


Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht



Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid