Nederlanders pinnen door corona 30% minder cash


Cash geld wordt minder gepind, omdat er vaker digitaal wordt betaald / Foto bij: FEBO

Betaalgedrag - Nederlanders halen steeds minder vaak contant geld ‘uit de muur’. Vorig jaar werd voor gemiddeld €1.424 uit de geldautomaat gepind, terwijl dit totaalbedrag in 2019 nog €2.039 per jaar was. Belangrijke reden is corona. De daling is afgelopen maar liefst drie keer zo snel gegaan. Dit blijkt uit een analyse van Knab op basis van ruim 1,5 miljoen geanonimiseerde transacties.

Knab schrijft dat door de coronacrisis de populariteit van contant geld extra sterk is gedaald. Waar Nederlandse consumenten vanaf 2015 ieder jaar gemiddeld 10% minder cash geld opnamen dan het jaar ervoor, was deze daling in 2020 zelfs 30%. Vorig jaar pinden we gemiddeld €615 minder contant geld ten opzichte van 2019.

Minder vaak, wel meer

Door de dalende populariteit van cash gaan Nederlanders sinds corona ook minder vaak naar een geldautomaat. In 2020 deden we dat gemiddeld 9 keer per jaar terwijl dat in 2019 nog 16 keer was. Knab signaleert wel dat consumenten meer geld per keer opnemen: gemiddeld zo’n €151 in 2020 tegenover gemiddeld €125 per bezoek sinds 2015.

Ouderen vooral contant

Ouderen nemen vaker én meer geld per keer op. Zo gingen 66-plussers in 2020 gemiddeld elf keer naar de geldautomaat en namen dan gemiddeld €167 per keer op. Die aantallen liggen ongeveer een kwart hoger dan bij jongeren onder de 35 jaar. Zij stonden gemiddeld negen keer voor een geldautomaat en namen dan gemiddeld €134 per keer mee. De groep van 35 tot en met 65 jaar zit daar precies tussen. Meer informatie hier.

Bron: Knab/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ING: ‘Horeca gaat mager jaar tegemoet in 2024’

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2024 zijn, met een minimale volumegroei van 1%, mager. Dit komt door de lage economische groei, een licht stijgende werkloosheid, een laag consumentenvertrouwen en oplopende prijzen in de horeca. Dat voorspelt ING Research in een Vooruitzicht Horeca.

Lees bericht


Recordaantal high tea reserveringen voor Moederdag

Moederdag – Voor Moederdag 2023 zijn er meer high tea reserveringen binnengekomen, dan voor Moederdag vorig jaar. Nu al zijn er 25% meer reserveringen gemaakt fan in 2022. Dat blijkt uit een enquête onder verschillende restaurants en de reserveringsdata van HighTea.nl.

Lees bericht

Carnavalsvierders laten zich niet remmen door prijsstijgingen

Onderzoek – Carnavalsvierders zijn van plan vooral feest te gaan vieren en niet te letten op de prijzen. Na jaren van beperkte carnavalsvieringen en flinke prijsstijgingen, laten de feestgangers zich dit jaar niet remmen. Twee op de vijf carnavalsvierders gaat komend weekend dan ook nergens op bezuinigen. Ook houdt de ruime meerderheid (84%) geen rekening meer met het coronavirus.

Lees bericht







© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid